Στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας προχώρησαν το Βιοτεχνικό  Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος. 

Οι δύο φορείς ένωσαν τις δυνάμεις τους σε μία προσπάθεια βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης, αλλά και της προαγωγής και ανάπτυξης της συνεργασίας τους. 

Κατά την υπογραφή του μνημονίου το ΒΕΘ εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο του  Αναστάσιο Καπνοπώλη και το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος από τον πρόεδρο της διοικούσας επιτροπής, Αθανάσιο Καΐση, ομότιμο καθηγητή νομικής ΑΠΘ.

Στόχοι των δύο φορεών μεταξύ άλλων είναι:  

-   Να διερευνήσουν τις τάσεις απασχόλησης στον τεχνικό κλάδο, στην Ελλάδα και διεθνώς

- Να σχεδιάσουν από κοινού προγράμματα πρακτικής επιμόρφωσης/κατάρτισης και συνεχιζόμενης εκπαίδευσης  των επιχειρήσεων-μελών του ΒΕΘ και των εργαζομένων σε αυτές.

- Να συντελέσουν αρμονικά στη μεταφορά τεχνογνωσίας από το εκπαιδευτικό Ίδρυμα προς τα μέλη του Επιμελητηρίου.

- Να προωθήσουν την αμφίδρομη συνεργασία ανάμεσα σε σχολές και τμήματα του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος με ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις-μέλη του ΒΕΘ.

- Να προετοιμάσουν από κοινού και να υποβάλλουν αρμοδίως ευρωπαϊκά προγράμματα και ερευνητικές προτάσεις.

- Να διοργανώσουν μαζί κοινές δραστηριότητες ενημέρωσης (συνέδρια, ενημερωτικές εκδηλώσεις, ημερίδες κ.α)

- Να συγκροτήσουν ομάδες εργασίας με στόχο την παραγωγή προτάσεων πολιτικής και κατευθυντήριων οδηγιών σε θέματα βιοτεχνίας και τεχνικών επαγγελμάτων.

- Να συντελέσουν από κοινού στη διάδοση του επιχειρηματικού πνεύματος και στην καλλιέργεια μιας σύγχρονης επιχειρηματικής νοοτροπίας.

- Να προωθήσουν την εξωστρέφεια τόσο των δομών του Διεθνούς Πανεπιστήμιου της Ελλάδος όσο και των επιχειρήσεων-μελών του ΒΕΘ.

-   Να σχεδιάσουν προγράμματα στόχευσης νέων αγορών σε συγκεκριμένους τομείς ενδιαφέροντος.

-   Να προάγουν και να υποστηρίξουν την καινοτομία τόσο σε εκπαιδευτικό έργο όσο και στις επιχειρηματικές δραστηριότητας.

-   Να συμβάλλουν γενικότερα στο μέτρο των επιτρεπτών δυνατοτήτων τους στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.