Η παγκόσμια κυριαρχία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα πραγματοποιηθεί πριν το 2033 -5 χρόνια νωρίτερα απ’ ότι αναμενόταν- καθώς σκληρότεροι κανόνες και το αυξανόμενο ενδιαφέρον οδηγεί την ζήτηση για μεταφορές μηδενικών εκπομπών στα ύψη, σύμφωνα με νέα έρευνα που επικαλείται το Bloomberg. Η Ernst & Young διαβλέπει πως τα EV θα ξεπεράσουν σε πωλήσεις τα αυτοκίνητα με κινητήρες καυσίμων σε 12 χρόνια σε Ευρώπη, Κίνα και ΗΠΑ – που είναι και οι μεγαλύτερες αγορές αυτοκινήτων. Και έως το 2045 τα μη ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα βυθιστούν κάτω από το 1% της παγκόσμιας αγοράς, σύμφωνα με τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποίησε στην έρευνα της η ΕΥ.

Οι αυστηρές οδηγίες των κυβερνήσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής επηρεάζουν την ζήτηση σε Ευρώπη και Κίνα, όπου οι κατασκευαστές και οι καταναλωτές αντιμετωπίσουν οικονομικές ποινές για την πώληση και αγορά παραδοσιακών βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων. Η ΕΥ βλέπει την Ευρώπη να οδηγεί την στροφή προς τα ηλεκτρικά, με τα μοντέλα μηδενικής εκπομπής όλα τα άλλα μοντέλα μέχρι το 2028. Η Κίνα τοποθετείται στο 2033 και οι ΗΠΑ στο 2026.

Οι ΗΠΑ υπολείπονται των άλλων αγορών επειδή οι περιορισμοί στην πολιτική για τα καύσιμα «χαλάρωσε» κατά την διάρκεια της προεδρίας Τραμπ. Από τον Ιανουάριο που ανέλαβε ο Τζο Μπάιντεν, οι ΗΠΑ εισήλθαν και πάλι στην συμφωνία για το κλίμα του Παρισιού, και πρότεινε την δαπάνη 174 δισ. δολαρίων για την επιτάχυνση της στροφής προς τα EV, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης 500.000 σταθμών φόρτισης σε όλη την χώρα. 

Υπάρχει επίσης ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για ηλεκτρικά αυτοκίνητα από τους καταναλωτές, από το Model 3 της Tesla, μέχρι άλλα ηλεκτρικά μοντέλα τα οποία παράγονται από μεγάλους παραδοσιακούς κατασκευαστές όπως το μπαταριοκίνητο Hummer της General Motors, ή το φορτηγάκι F-150 της Ford. Οι επενδύσεις σε μπαταριοκίνητα μοντέλα φτάνουν στα 230 δισ. δολάρια από τις αυτοκινητοβιομηχανίες.