«Ο εμβολιασμός είναι συμβόλαιο ζωής. Και η χώρα μας έχει οργανώσει ένα υποδειγματικό μηχανισμό που λειτουργεί με διαφάνεια, ασφάλεια και ταχύτατους ρυθμούς», τονίζει ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας - Θράκης Σταύρος Καλαφάτης σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή εφημερίδα «POLITICAL» και τον δημοσιογράφο Γιώργο Νεοχωρίτη. 

Και εξηγεί: «Είναι περισσότερο από βέβαιο πως ο πόλεμος κερδήθηκε από την επιστήμη και η πρόοδος του εμβολιασμού θα σημάνει το τέλος του. Εως τότε ωστόσο ας μην ξεχνάμε πως ο ιός παραμένει ανάμεσά μας και οφείλουμε να τηρούμε τα μέτρα προστασίας. Μάσκες, αποστάσεις, ατομική υγιεινή. Πάνω απ΄ όλα, όμως, είναι ανάγκη -όπως κατ΄επανάληψη έχει τονίσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας που δεν εμβολιάστηκαν ακόμη, ιδίως τους μεγαλύτερους σε ηλικία, ώστε να σπεύσουν στα εμβολιαστικά κέντρα, χωρίς καμία καθυστέρηση. Μόνο έτσι  μπορούμε να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο να δούμε το όνομά μας στη λίστα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Μόνο έτσι θα φέρουμε πιο κοντά το τέλος της δοκιμασίας».

Αναφερόμενος στους ισχυρισμούς Ερντογάν καθώς και του Τούρκου υφυπουργού που επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη και τη Θράκη, ο κ. Καλαφάτης σημειώνει: «Η απάντηση έρχεται από την ίδια την πραγματικότητα και διαψεύδει τους τουρκικούς ισχυρισμούς». Και υπενθυμίζει ότι «ζητήματα για τη  μουσουλμανική  μειονότητα στη Θράκη  επιχειρούν να εγείρουν οι Τούρκοι εδώ και δεκαετίες. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ανάλογη απόπειρα είχε επιχειρήσει και Μπ. Ετζεβίτ στη συνάντηση που είχε με τον ομόλογό του Κωνσταντίνο Καραμανλή το Μάρτιο του 1978 στο Μοντρέ. Πήρε βέβαια την απάντηση που τον ανάγκασε να δαγκώσει τη γλώσσα του. Του θύμισε, λοιπόν, ο Εθνάρχης πως, όταν   υπεγράφη η Συνθήκη της Λωζάνης υπήρχαν στην Τουρκία 111.000 Έλληνες και στην Ελλάδα 106.000 μουσουλμάνοι, ενώ τώρα υπάρχουν στην Κωνσταντινούπολη 10.000 Έλληνες και στην Ελλάδα 120.000 μουσουλμάνοι Και κατέληξε: «Το μόνο που μπορεί να εγερθεί είναι η επαναφορά της ισορροπίας που πρόβλεπε η Συνθήκη».