Με ένα οριζόντιο μέτρο απαντά η κυβέρνηση στην αναστάτωση που επικράτησε στις αγορές Θεσσαλονίκης, Αχαΐας και Κοζάνης, μετά την απόφαση να μην ανοίξουν τα καταστήματα λιανεμπορίου.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει έκτακτη χρηματοδότηση χωρίς το κριτήριο του τζίρου σε όσα καταστήματα παρέμειναν κλειστά με τον εξής τρόπο:

1.000 ευρώ σε όσα καταστήματα απασχολούν ως 5 εργαζόμενους

2.000 ευρώ σε όσα καταστήματα απασχολούν από 6 ως 20 εργαζόμενους

4.000 ευρώ σε όσα καταστήματα απασχολούν από 21 ως 50 εργαζόμενους.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας πριν από λίγα λεπτά, το ποσόν θα είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη. Αφορά δε μόνον τα καταστήματα στις τρεις συγκεκριμένες περιφερειακές ενότητες.

Πώς προέκυψε η έκτακτη ενίσχυση

Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση προέκυψε, ουσιαστικά, χθες, μετά τις αντιδράσεις των εμπόρων, κυρίως της Θεσσαλονίκης. Το πρωί της Κυριακής συσκέφθηκαν δέκα πρόεδροι Εμπορικών Συλλόγων, υπό τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελή Φιλιππίδη. Ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης, παρενέβη, έφερε σε επικοινωνία τους εμπόρους με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτζο κι εκείνος φρόντισε να μιλήσουν, τηλεφωνικά, το απόγευμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τους εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου.

Από την συζήτηση προέκυψε η έκτακτη οικονομική ενίσχυση, χωρίς, πάντως, λεπτομέρειες, την οποία ανακοίνωσε, πριν λίγο, ο κ. Σταϊκούρας.