Σημαντικά αυξητική είναι τόσο η εβδομαδιαία όσο και ημερήσια τάση στη συγκέντρωση του ιικού φορτίου των λυμάτων του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, στην έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ.

Στα σχετικά διαγράμματα που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ αποτυπώνεται η επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας της πόλης, σε επίπεδα αντίστοιχα με τις αρχές Νοεμβρίου, όταν ξεκινούσε η εκρηκτική αύξηση του ιικού φορτίου, όσο και με τα τέλη του ίδιου μήνα, στην πρώτη φάση αποκλιμάκωσης, μετά την κορύφωση της πανδημίας.

Συγκεκριμένα η εξέλιξη των μετρήσεων από δείγματα που λαμβάνονται στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου παρουσιάζει την παρακάτω εικόνα.

Η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Δευτέρας 08/03 και της Τρίτης 09/03 είναι:

- αυξημένη κατά 63% σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων, δηλαδή της Παρασκευής 5/3 και της Κυριακής 7/3,

- αυξημένη κατά 206% σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Δευτέρας 1/3 και Τρίτης 2/3.