Μπορεί η Ελλάδα να βρίσκεται σε σκληρό lockdown από τον Νοέμβριο, όμως εκατοντάδες πολίτες σε όλη την χώρα έσπασαν την καραντίνα και έκαναν πάρτι για να γιορτάσουν τις απόκριες.

Πολλές πόλεις σε όλη την χώρα και ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, γέμισαν με καρναβαλιστές, οι οποίοι ξεχύθηκαν στις πλατείες, δίχως αποστάσεις, μάσκα ή άλλα μέτρα.

Είχαν προηγηθεί, βέβαια, συγκεντρώσεις εκπροσώπων της ίδιας της πολιτείας, όπως το γεύμα του πρωθυπουργού στην Ικαρία και το πάρτι της Τσικνοπέμπτης που έκανε ο ΕΟΔΥ στο εμβολιαστικό κέντρο στο Μαρούσι.

Το kozanimedia.gr σημειώνει πως το βράδυ της Κυριακής (14/3) στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης συγκεντρώθηκε αρκετός κόσμος, ενώ η υπήρχε διακριτική παρουσία της αστυνομίας, η οποία έκανε βόλτες.

Επίσης, το e-evros.gr αναφέρει ότι οι δρόμοι της Ξάνθης γέμισαν με καρναβαλιστές από το βράδυ του Σαββάτου και οι Ξανθιώτες γιόρτασαν τα καρναβάλια με πολύ κέφι, χορό και τραγούδια παρά τα αυστηρά μέτρα λόγω του κορονοϊού.

Για το περιστατικό μίλησαν στο Mega οι κ.κ. Μανώλης Τσέπελης, δήμαρχος Ξάνθης, και Σάββας Μελισσόπουλος, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ξάνθη Για Όλους». «Γνωρίζετε καλά ότι η Ξάνθη έχει μεγάλη ιστορία στις καρναβαλικές εκδηλώσεις και με έντονη δράση νέων ανθρώπων που αυτές τις μέρες διασκέδαζαν σε υψηλούς ρυθμούς. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε από το λάθος μήνυμα που δόθηκε από τη δημοτική αρχή, για τη μέρα εκείνη. Το πρόγραμμα από το επίσημο site του κέντρου πολιτισμού του δήμου αναφέρει ότι dj θα βρίσκονταν στην πλατεία. Αν αυτό δεν είναι κάλεσμα ή προτροπή για ένα πάρτι, τότε τι είναι; Ήταν κάτι το προγραμματισμένο. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε το Σάββατο που τότε γίνεται κανονικά η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση. Υπήρχαν διαδικτυακές εκδηλώσεις, αλλά αυτό έγινε στην πλατεία, με dj και έντονη μουσική», είπε ο κ. Μελισσόπουλος.

«Υπήρξε ένα πρόγραμμα που προετοιμάστηκε μόνο από το κέντρο πολιτισμού. Υπήρχε ο σχεδιασμός ότι το πρόγραμμα θα εξελιχθεί διαδικτυακά, και ότι οι dj θα έπαιζαν χαμηλά μουσική για να ανεβάσουν τη διάθεση του κόσμου. Δεν ξέρω ποιος πέταξε τα βεγγαλικά. Είδα μια γιορτινή ατμόσφαιρα και εκατοντάδες ανθρώπους που δεν τηρούσαν τα μέτρα. Υπήρχε αστυνομία, και μετά από όχληση δική μας, ο αστυνομικός διευθυντής μας είπε ότι υπήρχαν οι δυνάμεις αλλά δεν μπορούσαν να παρέμβουν για να μη δημιουργηθεί πρόβλημα», συνέχισε ο ίδιος.

Δήμαρχος Ξάνθης: Συγγνώμη αν έγινε κάτι λάθος

«Αυτή η μουσική έπαιζε χαμηλά στον εμπορικό δρόμο της πόλης όλη τη βδομάδα. Και το Σάββατο έπαιζε χαμηλά. Οι dj έπαιζαν τη χαμηλή μουσική όλη τη βδομάδα. Ψεύδονται ότι υπήρχε δυνατή μουσική, δεν υπήρξε ούτε ένα ηχείο παραπάνω. Δεν έριξε ο δήμος κανένα βεγγαλικό. Θα δείτε σε πολλές περιπτώσεις ομάδες νεαρών που είχαν δικά τους ηχεία και έπαιζαν μουσική αυθόρμητα μέσα στη πόλη. Δεν κάλεσε ο δήμος κανέναν στην πλατεία», εξήγησε από την πλευρά του ο κ. Τσέπελης, δήμαρχος Ξάνθης.

«Το πρόγραμμα αυτό βγήκε για όλη τη βδομάδα, όλες τις εκδηλώσεις. Είναι ντροπή να λέμε ότι όλη τη βδομάδα δεν καλούσαμε τον κόσμο στην πλατεία και τον καλέσαμε το Σάββατο. Ακόμα και τη στιγμή που μαζεύτηκε ο κόσμος, μόνοι μας και μαζί με την αστυνομία διαλύσαμε τον κόσμο χωρίς συγκρούσεις. Πρώτοι ξεπεράσαμε την πανδημία», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Δεν έγινε τίποτα οργανωμένο. Να πω συγγνώμη για τον κόσμο που δεν το έκανε κακοπροαίρετα. Δε θέλαμε να γίνει τέτοιο πράγμα. Θα ήταν ανεύθυνο να οργανώσουμε ένα πάρτι. Συγνώμη αν έγινε κάτι λάθος. Το διορθώσαμε με την αστυνομία, ενωμένοι. Πρόστιμα δε δόθηκαν. Δεν ήταν κάτι οργανωμένο. Ήρθαν αυθόρμητα τα παιδιά», πρόσθεσε ο κ. Τσέπελης.

«Στην αρχή στοχοποιούμε τους νέους και μετά λέμε ότι οι νέοι δεν φταίνε. Αυτό είναι πάγια τακτική και σε άλλα θέματα από τη δημοτική αρχή. Η Ξάνθη υπέφερε και στο πρώτο κύμα. Φοβάμαι ότι αν υπάρξουν νέα μέτρα θα είναι καταστροφικό για την εύθραυστη οικονομία της περιοχής μας», σημείωσε κλείνοντας ο κ. Μελισσόπουλος.

Αλλά και οι δρόμοι της Πάτρας γέμισαν με κόσμο το βράδυ της Κυριακής, καθώς εκατοντάδες θέλησαν να γιορτάσουν τις Απόκριες και αψήφησαν τα περιοριστικά μέτρα. Σύμφωνα με το thebest.gr εκατοντάδες νεαροί βγήκαν στις πλατείες και έστησαν γλέντι που κράτησε μέχρι το πρωί. Με μουσική και ποτά στο χέρι η διασκέδαση κράτησε πολλές ώρες, ενώ επικράτησε απίστευτος συνωστισμός.

Το υπαίθριο καρναβαλικό πάρτι δεκάδων νεαρών στο Κάστρο της Πάτρας συνεχίστηκε μέχρι τα μεσάνυχτα. Συμμετέχοντες ανέβαζαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαρκώς φωτογραφίες και βίντεο με βεγγαλικά και αυτοσχέδιες μουσικές που έδιναν τον ρυθμό.