Ο Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης τιμά την Εθνεγερσία και στο επόμενο διάστημα θα προχωρήσει σε σειρά επετειακών και πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Ήδη μετονόμασε την πλατεία Β’ ΚΑΠΗ, στη συμβολή των οδών Ελευθερίας και 28ης Οκτωβρίου, σε πλατεία «Εμμανουήλ Παππά», προς τιμήν του αρχιστρατήγου της επανάστασης του 1821 στη Μακεδονία και τοποθέτησε την προτομή του. 

Επίσης, θα πραγματοποιηθεί ειδική εκδήλωση, προς ανάδειξη της μεγάλης συμβολής της Μακεδονίας στον απελευθερωτικό αγώνα, με το έργο «Άγιοι και Όσιοι του 1821» του Γιώργη Έξαρχου, με τη συμμετοχή αναγνωρισμένων καλλιτεχνών. Πρόκειται για θεατρική μουσικοαφηγηματική παράσταση. 

Προγραμματίζεται εκδήλωση βασισμένη στον «Ύμνον εις την Ελευθερίαν» με τη συμμετοχή περίπου 20 καλλιτεχνών. Πρόκειται για θεατρική μουσικοαφηγηματική παράσταση. 

Όλες οι εκδηλώσεις θα μεταδίδονται διαδικτυακά μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (facebook) αλλά και του καναλιού του δήμου στο Youtube. Όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν οι εκδηλώσεις θα γίνουν και παρουσία κοινού. 

Τέλος, ο Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, έχοντας λάβει την έγκριση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, προκηρύσσει γραπτό Δημοτικό Μαθητικό Διαγωνισμό  για τις τρεις τάξεις των Λυκείων του Δήμου. Το θέμα της εργασίας θα είναι ξεχωριστό για κάθε τάξη και ειδικότερα:

Α. Για τη Γ’ Τάξη του Λυκείου διαγωνισμός, με θέμα : «ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΡΑΙΟΣ, Ο ΟΡΑΜΑΤΙΣΤΗΣ, Ο ΕΘΝΕΓΕΡΤΗΣ».

Β. Για την Β’ Τάξη του Λυκείου διαγωνισμός, με θέμα : «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ, Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 1821. Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΜΟΛΔΟΒΛΑΧΙΑ». 

Γ. Για την Α΄ Τάξη του Λυκείου διαγωνισμός, με θέμα : «Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ 1821».

Οι εργασίες θα αξιολογηθούν από Επιτροπή, αποτελούμενη από Εκπαιδευτικούς. Οι τρεις καλύτερες εργασίες από κάθε τάξη θα βραβευτούν με σχετικό έπαινο αλλά και με το οικονομικό έπαθλο 1.000 €, η πρώτη καλύτερη, 800 € η δεύτερη καλύτερη και 500 € η τρίτη καλύτερη. Όλοι οι μαθητές και μαθήτριες θα λάβουν αναμνηστικό τίτλο συμμετοχής τους στο διαγωνισμό.  

Τις εργασίες θα συντάσσουν όσοι μαθητές επιθυμούν εκτός ωραρίου λειτουργίας του σχολείου τους. Οι εργασίες θα παραδοθούν το αργότερο μέχρι την 12.5.2021 και ώρα 14.00.