Έντεκα από τους 49 δημοτικούς συμβούλους του δήμου Θεσσαλονίκης αντιδρούν, με κοινή επιστολή τους, στην εκλογή προέδρου του σώματος με διαδικτυακή διαδικασία, η οποία πρόκειται να γίνει αύριο, Κυριακή.

Οι σύμβουλοι που, κυρίως, προέρχονται από την παράταξη η οποία στηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτήν που υποστηρίχθηκε από το ΚΙΝΑΛ και από την παράταξη του Γ. Ορφανού, υποστηρίζουν ότι μια τέτοια εκλογή είναι αντιθεσμική. Επικαλούνται, δε, τους εξής λόγους:

  1. Γίνεται ξαφνικά, πολύ πριν τη λήξη της νομικά καθορισμένης διετίας του εκλεγμένου  το Σεπτέμβριο του 2019 προέδρου Δρόσου Τσαβλή, μετά την αυταρχική αποπομπή του από την παράταξη «Ναι στη Θεσσαλονίκη» του Κωνσταντίνου Ζέρβα και την εν συνεχεία καθαίρεση από το αξίωμά του.
  2. Ο δημοτικός σύμβουλος Πέτρος Λεκάκης που (σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες) θα προταθεί για τη θέση του νέου προέδρου, δεν ήταν μέλος της παράταξης του δημάρχου, όπως αυτή συμμετείχε στις εκλογές. Ήταν επικεφαλής άλλης παράταξης που, μαζί με άλλους δύο επικεφαλής παρατάξεων με διαφορετικά προγράμματα και στοχεύσεις και πολύ μικρά ποσοστά ψήφων στις εκλογές, επέλεξαν εκ των υστέρων την συνεργασία με τον Κ. Ζέρβα, με προφανή σκοπό τη συμμετοχή στη διοίκηση του Δήμου.
  3. Καταργείται, η δημοκρατική παράδοση της μυστικής ψηφοφορίας με κάλπη για την επικύρωση της απόφασης της διοικούσας παράταξης για το αξίωμα του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου. Η φοβική επιλογή του δημάρχου για απλή επικύρωση με φανερή προφορική ψηφοφορία σε τηλεδιάσκεψη, υποβαθμίζει και υποσκάπτει το κύρος του θεσμού του προέδρου του ΔΣ και επομένως και του προσώπου που θα τον υπηρετήσει και γίνεται για προφανείς λόγους ανησυχίας και προσπάθειας επηρεασμού του τελικού αποτελέσματος.

Προτείνουν η διαδικασία να γίνει διά ζώσης, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου μυστικά και με κάλπη, αλφαβητική σειρά προσέλευσης και χωριστή είσοδο των δημοτικών συμβούλων στην αίθουσα, κάτι που, όπως υποστηρίζουν, "καλύπτει όλους τους κανόνες προστασίας και υγιεινής".

Την ανακοίνωση υπογράφουν (με αλφαβητική σειρά) Μαρία Αγαθαγγελίδου, Μαρία Αρβανιτίδου, Σπύρος Βούγιας, Σταύρος Καλαϊτζίδης, Ρία Καλφακάκου, Ανδρέας Κουράκης, Κατερίνα Νοτοπούλου, Γιώργος Ορφανός, Μαρία Πασχαλίδου, Μιχάλης Τρεμόπουλος και Έλλη Χρησίδου.

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Σάκης Τζακόπουλος, που είχε εκλεγεί με την παράταξη "Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα" του Νίκου Ταχιάου (και ανεξαρτητοποιήθηκε με την ανάληψη καθηκόντων επικεφαλής από τον Β. Γάκη) δήλωσε με άρθρο του σε ιστοσελίδα ότι δεν θα παραστεί στη διαδικασία, για παρόμοιους λόγους.