Την πεποίθησή του ότι πλέον έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση αναφορικά με την πανδημία του κορωνοϊού, εξέφρασε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, διαβεβαιώνοντας την ίδια ώρα από το βήμα του Δημοτικού Συμβουλίου ότι ο Δήμος από τη δική του πλευρά θα στηρίξει με όλες τις δυνάμεις του το σχέδιο “Ελευθερία”.

“Σε λίγες μέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από την έλευση της πανδημίας στην πόλη, στη χώρα μας. Ένας χρόνος με πολλές δυσκολίες, στερήσεις, απώλειες σε ζωές και περιουσίες, ένας χρόνος στον οποίο δοκιμάστηκαν και δοκιμάζονται ακόμη πολλά. Τολμώ όμως να πω ότι σταθήκαμε όρθιοι. Και σήμερα αρχίζει να προβάλλει η άνοιξη”, σημείωσε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, τονίζοντας: “Εμβόλια, πρωτόκολλα θεραπείας, μέτρα προστασίας και αυτοσυγκράτηση, γνώση κι εμπειρία μάς καθιστούν ανθεκτικούς στον ιό, ο οποίος φαίνεται σταδιακά να χάνει τη μάχη με την επιστήμη, με την ανθρώπινη θέληση”.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης ταυτόχρονα σημείωσε ότι προς το παρόν δεν θα πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός ούτε για μία στιγμή. Με την επισήμανση ότι έρχεται “πρώτα η δημόσια υγεία και αμέσως μετά η οικονομία”, ο κ. Ζέρβας ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο για τις παρεμβάσεις που έκανε όλο το προηγούμενο διάστημα για το ζήτημα και για τις “τολμηρές και δύσκολες θέσεις”, όπως τις χαρακτήρισε, τις οποίες διατύπωσε μαζί με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα. 

“Εφόσον τα πράγματα ξεφύγουν σε επίπεδο κρουσμάτων, λυμάτων, νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ, θα πρέπει να επέμβουμε άμεσα και είμαι απολύτως σαφής: Αν πρέπει να κλείσει κάτι, αυτό είναι τα σχολεία. Αν πρέπει να κλείσουν όλα, αυτό να γίνει έγκαιρα”, τόνισε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Στην κεντρική τοποθέτησή του, ο κ. Ζέρβας ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο και για την πρόσφατη επίσκεψη στο Δημαρχείο του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια. 

“Ο Υπουργός Υγείας μού μετέφερε το αισιόδοξο μήνυμα ότι, εάν όλα πάνε βάσει σχεδιασμού, στις 2 Μαΐου, που είναι το φετινό μας Πάσχα, θα έχουν εμβολιαστεί το σύνολο των κατοίκων της χώρας ηλικίας άνω των 60 ετών και οι ομάδες υψηλού κινδύνου. Μετά θα μιλάμε για μια άλλη νόσο”, είπε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κάνοντας γνωστό ότι μόνο χτες στο εμβολιαστικό κέντρο της ΔΕΘ εμβολιάστηκαν 1.026 άτομα.

Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία που έχει αναλάβει ο Δήμος Θεσσαλονίκης για τη μεταφορά πολιτών που χρήζουν βοήθειας σε εμβολιαστικά κέντρα. Σημείωσε, μάλιστα, πως, εφόσον απαιτηθεί, ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα οργανώσει και θα λειτουργήσει δικό του εμβολιαστικό κέντρο.