Υπάρχουν εισαγωγές στα νοσοκομεία σε χαμηλότερο βαθμό απ' ό,τι πριν από τη λήψη των περιοριστικών μέτρων, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι τελειώνει το lockdown ή ότι θα πρέπει να υπάρχει χαλάρωση. «Έχουμε δρόμο ακόμη».

Αυτό τόνισε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, μετά τη συνάντηση που είχε, σήμερα, με το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), όπου και υπογράμμισε ότι  «το σύστημα υγείας έχει αντέξει και θα παραμείνει όρθιο», . 

Από την πλευρά τους, οι γιατροί, μέσω του προεδρείου του ΙΣΘ, υπογράμμισαν ότι «οποιαδήποτε συζήτηση για άρση του lockdown, καθώς και άνοιγμα της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κρίνεται πρόωρη και σχεδόν αδύνατη πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς».

Για τις επιτάξεις ιδιωτικών κλινικών, ο υφυπουργός απάντησε πως «ό,τι χρειαστεί θα κάνουμε» και πρόσθεσε πως «επιβεβαιώθηκε η πρόθεση του Ιατρικού Συλλόγου, οι ιδιώτες γιατροί να στηρίξουν το σύστημα υγείας στη Θεσσαλονίκη και τη βόρεια Ελλάδα».

Ο πρόεδρος του ΙΣΘ Ν. Νίτσας ενημέρωσε τον υφυπουργό για το ενδιαφέρον ιδιωτών γιατρών της πόλης, να συνδράμουν στην προσπάθεια των συναδέλφων τους στο δημόσιο και τόνισε ότι είναι εκατοντάδες (μάλιστα, στο υπόμνημα που παρέδωσε ο ΙΣΘ στον υφυπουργό υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά: "Να θυμίσουμε το ενδιαφέρον εκατοντάδων ιδιωτών γιατρών της πόλης, να συνδράμουν στην προσπάθεια των συναδέλφων στο δημόσιο, σημειώνοντας ότι είναι περισσότερο από… οκτώ όπως ειπώθηκε λανθασμένα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Στο πλαίσιο αυτό, ζητάμε θεσμοθέτηση της εθελοντικής προσφοράς καθώς και δυνατότητα μερικής απασχόλησης, ώστε άμεσα, χωρίς γραφειοκρατικά προσκόμματα, να δοθεί η δυνατότητα σε ακόμη περισσότερους ιδιώτες γιατρούς να βρεθούν στο πλευρό των νοσοκομειακών συναδέλφων". 

Το προεδρείο του ΙΣΘ ζήτησε «να υπάρξει πρόνοια για όσους γιατρούς μένουν εκτός εργασίας λόγω νόσησης από κορονοιό, καθώς και για τις οικογένειες εκείνων που έχασαν τη μάχη αγωνιζόμενοι στην πρώτη γραμμή». Εξέφρασε δε την άποψη ότι η Θεσσαλονίκη «παρέμεινε μακριά από τις δωρεές στο ΕΣΥ για δημιουργία νέων κλινών covid-19, που οδήγησαν σε βελτίωση των συνθηκών στην Αθήνα» και «η μετατροπή κλινών ΜΕΘ σε κλίνες covid-19, είναι μια λύση ανάγκης, επιβεβλημένη κάτω από τις παρούσες συνθήκες, αλλά δεν πρέπει να αποτελέσει μόνιμη κατάσταση καθώς η νοσηρότητα στα υπόλοιπα εκτός covid-19 νοσήματα συνεχίζεται», επομένως «γίνεται αντιληπτό, ότι η πόλη και τα νοσοκομεία μας, χρειάζονται άμεσα δημιουργία νέων κλινών ΜΕΘ με ανάλογες προσλήψεις προσωπικού και εξειδικευμένων γιατρών»

Οι γιατροί ζήτησαν μόνιμο προσωπικό στο ΕΣΥ, επισήμαναν πως οι τιμές που προβλέπονται με τη διατίμηση για τα covid test είναι κάτω του κόστους και ότι δεν προηγήθηκε διαβούλευση για το θέμα, ζήτησε από τον υφυπουργό Υγείας να αποσυρθεί η σχετική πρόβλεψη «προκειμένου να παραμείνουν τα διαγνωστικά εργαστήρια στα χέρια των γιατρών και να εξυπηρετούνται οι πολίτες με ασφάλεια και ποιότητα». Αντιπροτάθηκε, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΙΣΘ, η κάλυψη του κόστους των τεστ από τον ΕΟΠΥΥ ύστερα από ενίσχυση του προϋπολογισμού του με ταυτόχρονη εφαρμογή της υπουργικής απόφασης του περασμένου Μαρτίου, που όρισε ως τιμή του μοριακού τεστ τα 85 ευρώ.