Την σύσταση ΙΚΕ αποκλειστικά ηλεκτρονικά με τη χρήση πρότυπου καταστατικού με πρόσθετο περιεχόμενο έθεσε σε εφαρμογή Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων σε εφαρμογή του  άρθρου 9 α του ν. 4441/2016 (Α’ 227) και της Υπουργικής Απόφασης 109491/20-10-2020 (Β’  4619), σε συνεργασία με την Υπηρεσία Υποστήριξης και Ανάπτυξης και Πληροφοριακών Συστημάτων ΓΕΜΗ και ΥΜΣ της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας.


 Οι καινοτομίες της νέας ρύθμισης συνίστανται στα εξής:

Για τη σύσταση ΙΚΕ δεν απαιτείται πλέον επίσκεψη σε καμία δημόσια Υπηρεσία, καθώς η σύσταση ολοκληρώνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά σε λίγα μόλις λεπτά, από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους, με εξαίρεση τις περιπτώσεις που για τη σύσταση απαιτείται ο συμβολαιογραφικός τύπος.

Το πρότυπο καταστατικό ΙΚΕ με πρόσθετο περιεχόμενο δεν περιλαμβάνει  μόνο τα βασικά στοιχεία που απαιτούνται για τη σύσταση της εταιρείας (ελάχιστο περιεχόμενο καταστατικού), αλλά  δίδεται πλέον  η δυνατότητα προσθήκης και επιπλέον άρθρων, κατά βούληση των ενδιαφερομένων, με αποτέλεσμα τη διαμόρφωση ενός πιο πλήρους καταστατικού που να ανταποκρίνεται επαρκώς  στις ανάγκες των ιδρυτών, υπό την προϋπόθεση η προσθήκη του επιπλέον περιεχομένου να μη συνιστά τροποποίηση ή αναίρεση των στοιχείων  του ελάχιστα υποχρεωτικού περιεχομένου ή παραβίαση  διατάξεων αναγκαστικού δικαίου.

 H σύσταση ΙΚΕ με πρόσθετο περιεχόμενο είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα https://eyms.businessportal.gr/, όπου διατίθεται και η ηλεκτρονική σύσταση όλων των νομικών μορφών με πρότυπο καταστατικό (ΑΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ, ΕΕ, ΟΕ).

 

Φωτογραφία Pixa bay