Την προετοιμασία νέας κανονιστικής πράξης για τον καθορισμό των προϋποθέσεων χρήσης των κοινόχρηστων χώρων στην πόλη ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας στην κεντρική τοποθέτησή του από το βήμα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Όπως ανέφερε, “βασικός στόχος είναι να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις και την εστίαση, που δέχθηκαν βαρύ πλήγμα λόγω της υγειονομικής κρίσης, με όρους όμως απόλυτου σεβασμού απέναντι στον δημόσιο χώρο και στα δικαιώματα των πεζών, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη κίνησή τους”.

Η νέα αυτή κανονιστική πράξη θα τεθεί σε διαβούλευση με όλους τους φορείς, από τα επιμελητήρια και τους φορείς του επιχειρείν μέχρι την Ένωση Πεζών, την Τροχαία και τις παρατάξεις. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα δεχθεί τις προτάσεις των φορέων και ακολουθήσει τηλεδιάσκεψη για το θέμα αυτό στο πλαίσιο της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, πριν η κανονιστική να πάρει τον δρόμο προς το Δημοτικό Συμβούλιο.

“Θέλουμε να μπει μια τάξη, ώστε σε κάθε γειτονιά, σε κάθε δρόμο να υπάρχουν σαφείς όροι για τους επιχειρηματίες”, επεσήμανε ο κ. Ζέρβας, προσθέτοντας ότι “θα πρέπει να παράλληλα να υπάρξει το πλαίσιο που θα επιτρέπει στις ελεγκτικές αρχές να επεμβαίνουν, πάντα με σεβασμό στη βιώσιμη κινητικότητα και στην προσβασιμότητα”.

 Νέος Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας

Παράλληλα, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης έκανε γνωστό ότι προχωρούν οι διαδικασίες για την  τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας, με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την αποδοτικότερη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών προς όφελος του πολίτη.

“Στο σχέδιο του ΟΕΥ αποτυπώνεται η διάθεσή μας να εργαστούμε συστηματικά, να αλλάξουμε παγιωμένες δομές και να μεταρρυθμίσουμε τον Δήμο, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες και απαιτήσεις, αλλά και να προωθήσουμε με τρόπο αποδοτικό την προγραμματική ατζέντα που έχουμε παρουσιάσει στους Θεσσαλονικείς”, υπογράμμισε ο κ. Ζέρβας.

Παρουσιάζοντας ορισμένες από τις βασικές αλλαγές που σχεδιάζονται, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης ανέφερε ότι ο νέος Οργανισμός μεταξύ άλλων προβλέπει:

Τη δημιουργία Αυτοτελούς Τμήματος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού.

Τη δημιουργία Αυτοτελούς Τμήματος Απόδημου Ελληνισμού και Διεθνών Σχέσεων.

Την ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού του Δήμου με τη μεταφορά του Τμήματος Ελεγκτών στη Δημοτική Αστυνομία

Τον ανασχεδιασμό του τομέα καθαριότητας

Την ενίσχυση της νέας Διεύθυνσης Τεχνολογιών, Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

Τον διαχωρισμό της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Αθλητισμού σε δύο ξεχωριστές διευθύνσεις.

Τη δημιουργία μιας Διεύθυνσης Προμηθειών που θα έχει τον πλήρη και ενδελεχή προγραμματισμό διαγωνισμών και προμηθειών και τον έλεγχο των αποθηκών.

Το κείμενο της τροποποίησης συντάχθηκε έπειτα από εξαντλητικό διάλογο της Δημοτικής Αρχής με την υπηρεσιακή ιεραρχία του Δήμου Θεσσαλονίκης, έπειτα από επεξεργασία από ομάδα έργου και μετά από διαβούλευση με τους συλλόγους εργαζομένων. Πλέον έχουν συγκεντρωθεί οι προτάσεις και οι επισημάνσεις επί του αρχικού σχεδίου από όλους τους συλλόγους των εργαζομένων κι ο νέος Οργανισμός θα κατατεθεί στις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου.