Έκκληση να μην υπάρξει εφησυχασμός εν όψει των γιορτών απηύθυνε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, τοποθετούμενος απόψε στο Δημοτικό Συμβούλιο για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού.

“Το τρίτο κύμα είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα μας  χτυπήσει. Ο κίνδυνος είναι μπροστά μας και όχι πίσω μας”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, απευθύνοντας προς τους πολίτες το κάλεσμα: “Αυτές τις ημέρες των γιορτών ας στερηθούμε αγαπημένα πρόσωπα, ας αποφύγουμε μετακινήσεις, ας αποφύγουμε κοινά τραπέζια, για να προστατεύσουμε το υπέρτατο αγαθό, τη ζωή”.

Με την επισήμανση ότι “ουδέποτε κατάλαβα αυτόν τον κανόνα των εννέα ατόμων στα γιορτινά τραπέζια” και την προειδοποίηση ότι “ο κίνδυνος είναι μεγάλος”, ο Κωνσταντίνος Ζέρβας επανέλαβε δημόσια ότι ο ίδιος δεν θα κάνει γιορτές με τη μητέρα του και αγαπημένους συγγενείς, όπως έκανε πάντα στη ζωή του, “για έναν πολύ απλό λόγο”, όπως είπε, “για να τους προστατεύσω”.

 

“Ζήτησα να εμβολιαστώ από τους πρώτους”

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης έκανε γνωστό ότι έχει ζητήσει από τον Υπουργό Υγείας να εμβολιαστεί από τους πρώτους. “Προφανώς όχι για να λάβω τη θέση ενός πολίτη που έχει αξιολογηθεί να εμβολιασθεί αρχικά, αλλά για να καταδείξω ότι όλοι πρέπει να συμμετέχουμε στην ανάσχεση της πανδημίας με το όπλο που μας έδωσε η επιστήμη”, εξήγησε ο κ. Ζέρβας, καλώντας και τους επικεφαλής των παρατάξεων αλλά και όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους να δηλώσουν και να πράξουν το ίδιο.

“Χρειάζονται πάντοτε η αντιπολίτευση, η κριτική, οι αντιπροτάσεις. Χρειάζεται όμως και η εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, στους γιατρούς και επιστήμονες. Δεν θα με βάλετε κόντρα ή σύμμαχο με την κυβέρνηση. Είμαι μαζί, στρατιώτης της προσπάθειας να περάσει η πόλη, η χώρα μας, αυτήν την πανδημία. Και θα στηρίξω και θα απαιτήσω. Θα το πράξω όπως και όταν πρέπει. Και πάντα με υπευθυνότητα, σύνεση κι εγρήγορση”, τόνισε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Όπως σημείωσε, εξάλλου, ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα συμμετάσχει στον βαθμό που θα του ανατεθεί στην οργάνωση και στη διεκπεραίωση της τιτάνιας προσπάθειας του εμβολιασμού.

 

“Δεν είναι η ώρα για μετά Χριστόν προφητείες και blamegame”

Μιλώντας από το βήμα του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, ο κ. Ζέρβας τόνισε ότι δεν είναι η ώρα για μετά Χριστόν προφητείες και blamegame.

“Αυτό είναι το μόνο εύκολο για όσους πολιτικολογούν. Και το κάνουν ανεύθυνα -εις άγραν ψήφων- πάνω στον φόβο, στον πόνο, στην κόπωση, στις εικόνες που βλέπουμε στα νοσοκομεία, στις ΜΕΘ, ακόμη και στα κοιμητήρια”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, προσθέτοντας: “Έχουμε πει και παραδεχθεί όλοι πλέον ότι, εάν στη Θεσσαλονίκη λαμβάνονταν νωρίτερα κάποια επιπλέον μέτρα, η κατάσταση θα ήταν καλύτερη. Χαίρομαι που αυτή η γνώση της πολιτείας την κάνει να είναι προσεκτικότερη τώρα, σε άλλες περιοχές της επικράτειας. Οι δηλώσεις όλων είναι καταγεγραμμένες. Προσωπικά ό,τι είχα να πω το είπα ευθαρσώς και δημόσια, όπως και όταν ζήτησα πρώτος να κλείσουν τα σχολεία και να υπάρχει επίσημη θεσμική ενημέρωση προς την αυτοδιοίκηση. Αυτά τα ζήτησα όχι γιατί θέλω να υπεκφύγω ή να φορτώσω βάρη αλλού, αλλά γιατί ακριβώς θέλω να συνδράμω –η Τοπική Αυτοδιοίκηση θέλει να συνδράμει στην αντιμετώπιση της πανδημίας”.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης υπογράμμισε: “Από την πρώτη στιγμή έχουμε δηλώσει ότι πρώτα και πάνω από όλα βάζουμε την υγεία. Ποτέ δεν υπήρξε δίλημμα ούτε σε εμάς ούτε σε σύσσωμη την ελληνική κοινωνία. Είναι μια απόφαση συλλογική, μια απόφαση εθνικής κλίμακας”.

 

“Οι Θεσσαλονικείς δεν είναι άτακτα παιδιά”

Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης παρατήρησε ότι αυτό που φαίνεται πολλοί να ξεχνούν ή σκόπιμα να υποβαθμίζουν είναι πως η πανδημία είναι μια κατάσταση δυναμική, που κλιμακώνεται αστραπιαία και είναι δύσκολο να υπάρξουν ασφαλείς προβλέψεις.

Έθεσε, μάλιστα, το παράδειγμα άλλων χωρών, όπως του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου την Κυριακή καταγράφηκε ο χειρότερος ημερήσιος απολογισμός κρουσμάτων, ή της Γερμανίας, που παρ’ ότι υπήρξε υπόδειγμα στην αντιμετώπιση του πρώτου κύματος πλέον προχώρησε σε αυστηρό λοκντάουν, έχοντας καταγράψει ρεκόρ σε κρούσματα και θανάτους.

“Τι σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει πως ούτε η Ελλάδα ούτε η Θεσσαλονίκη είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού. Οι Θεσσαλονικείς ούτε άτακτα παιδιά είναι ούτε παράφρονες ή ανυπάκουοι ούτε χαλαροί. Με τις δικές μας ιδιαιτερότητες και φυσιογνωμία αντιμετωπίζουμε κι εμείς έναν κοινό εχθρό που δεν κάνει διακρίσεις”, τόνισε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας.