Φωτιά ξέσπασε, σύμφωνα με καταγγελία της ΔΑΣ εργαζομένων στον ΟΑΣΘ (παράταξη του ΚΚΕ) σε ένα από τα νέα λεωφορεία του Οργανισμού, που αγόρασε ο δήμος Θεσσαλονίκης από τη Λειψία και τα δώρισε στις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης. 

Η ανακοίνωση της ΔΑΣ αναφέρει: 

“Πριν από περίπου μια βδομάδα η διοίκηση του ΟΑΣΘ ανακοίνωσε με παράτες ότι κυκλοφορούν τα «νέα» λεωφορεία που θα βελτιώσουν υποτίθεται τη συγκοινωνία της πόλης. Λίγες μέρες μετά, ένα από αυτά έπιασε φωτιά κατά τη διάρκεια εκτέλεσης δρομολογίου. 

Το συγκεκριμένο λεωφορείο είναι από αυτά που αγόρασε ο Δήμος Θεσσαλονίκης και «δώρισε» στον ΟΑΣΘ και μάλιστα είχε στηθεί παρουσία του Υπουργού Μεταφορών και σχετική φιέστα στον Σταθμό Μετεπιβίβασης ΙΚΕΑ. 

Τα σαπάκια που φορτώθηκε ο ΟΑΣΘ από τη Γερμανία είναι ακατάλληλα για τις συνθήκες της Ελλάδας και συγκεκριμένα της Θεσσαλονίκης και αυτό γιατί έχουν μόνο δυο πόρτες, για το μέγεθος τους έχουν μικρούς κινητήρες –μικρότερους από αυτούς που έχουν τα κανονικά λεωφορεία του ΟΑΣΘ- και δεν έχουν σύστημα κλιματισμού για τους επιβάτες. 

Αντί για τα σαπάκια της Γερμανίας εμείς διεκδικούμε: 

• Άμεση Κρατική χρηματοδότηση για την επισκευή όλων των οχημάτων που διαθέτει ο ΟΑΣΘ και ένταξή τους στην κυκλοφορία. 

• Αγορά σύγχρονων καινούριων οχημάτων νέας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας (ηλεκτρικά, φυσικού αερίου, κλπ.) που θα αντικαταστήσουν τα παλαιότερα. 

• Μείωση του ορίου ηλικίας των λεωφορείων στα 12 χρόνια από 23 που είναι σήμερα. 

• Επίταξη όλων των συγκοινωνιακών μέσων (ΚΤΕΛ, ιδιωτών) για την άμεσηαντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών λόγω της πανδημίας. 

• Ενιαίο Κρατικό Φορέα Συγκοινωνιών – Μεταφορών με κοινωνικό χαρακτήρα που θα περιλαμβάνει και τους φορείς μεταφοράς και συγκοινωνίας, αλλά και τις βιομηχανίες κατασκευής και επισκευής οχημάτων”.


Η απάντηση του δήμου Θεσσαλονίκης

Από το δήμο Θεσσαλονίκης εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση για το συμβάν:

"Η Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης αναγνωρίζοντας το σοβαρό πρόβλημα των αστικών συγκοινωνιών της πόλης προχώρησε με δική της πρωτοβουλία στην προμήθεια 50 λεωφορείων από τον αδελφοποιημένο Δήμο της Λειψίας. Τα οχήματα είναι πολύ καλά συντηρημένα, εκτελούσαν μέχρι την αγορά τους συγκοινωνιακό έργο στη Γερμανία, είναι αντιρρυπαντικής τεχνολογίας Euro5+ και το κόστος απόκτησής τους ήταν εξαιρετικά χαμηλό, 11.000 ευρώ το καθένα.

Για την προμήθεια των συγκεκριμένων οχημάτων προηγήθηκε Προγραμματική Σύμβαση του Δήμου Θεσσαλονίκης με τον ΟΑΣΘ και ακολούθησε πλήρης και εκτεταμένος τεχνικός έλεγχος από μικτό κλιμάκιο του Δήμου και του ΟΑΣΘ που μετέβη στη Λειψία, όπου και πιστοποίησε την καταλληλότητα των προδιαγραφών των οχημάτων.

Τα πρώτα 4 από τα 50 λεωφορεία βρίσκονταν επί 2,5 μήνες στο αμαξοστάσιο του ΟΑΣΘ, όπου και υπήρχε η υποχρέωση συντήρησης και τεχνικού ελέγχου, όπως άλλωστε προβλέπουν οι σχετικές συμβάσεις. Ακολούθησε η ταξινόμηση των οχημάτων και, πριν αυτά τεθούν σε κυκλοφορία, πέρασαν από ΚΤΕΟ. Η καλή χρήση των οχημάτων είναι συμβατική υποχρέωση του ΟΑΣΘ.

Το χρησιδάνειο του Δήμου Θεσσαλονίκης προς τον ΟΑΣΘ προβλέπει την κίνησή των οχημάτων εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Θεσσαλονίκης και αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση της αστικής συγκοινωνίας.

Το όχημα που παρουσίασε βλάβη αδικαιολόγητα βρέθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης 5 Νοεμβρίου στην ευρύτερη περιοχή του Χορτιάτη μη εκτελώντας συγκοινωνιακό έργο. Τις τελευταίες ώρες διοχετεύονται ανεύθυνες πληροφορίες και σχόλια, που έχουν καθαρά μικροπολιτικό και επικοινωνιακό χαρακτήρα, από ανθρώπους που απαξίωσαν τον ΟΑΣΘ, αδιαφορώντας συστηματικά για το πρόβλημα. Το μείζον ζήτημα στη Θεσσαλονίκη είναι να λυθεί το συγκοινωνιακό πρόβλημα της πόλης και να ενισχυθούν οι προσπάθειες που γίνονται το τελευταίο διάστημα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις αστικές συγκοινωνίες, ανησυχεί για τις όποιες αβελτηρίες και καθυστερήσεις και θα προβεί σε οποιεσδήποτε ενέργειες απαιτηθούν".

Στο θέμα δεν έχει πάρει, ακόμη, θέση ο ΟΑΣΘ.

Η φωτογραφία είναι από το αρχείο.