Δυο υπεύθυνους ελαιοτριβείου περιοχής της Πέλλας συνέλαβαν αστυνομικοί του Τμήματος Περιβαλλοντικής Προστασίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, επειδή πετούσαν τα απόβλητα της μονάδας στο κανάλι που φέρνει νερό στη Θεσσαλονίκη!

Πρόκειται για δύο Έλληνες, ηλικίας 62 και 25 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση της Νομοθεσίας που αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος.   





Συγκεκριμένα, αστυνομικοί της προαναφερθείσας Υπηρεσίας, παρουσία των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του Σώματος Επιθεώρησης Βορείου Ελλάδος και του προϊσταμένου του Τμήματος Χορήγησης Αδειών, Βιομηχανίας, Ενέργειας, Φυσικών Πόρων και Επαγγελμάτων της Διεύθυνσης Ανάπτυξης του Περιβάλλοντος Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, πραγματοποίησαν έλεγχο, χθες (23-11-2020) το πρωί σε εγκαταστάσεις ελαιοτριβείου σε περιοχή της Πέλλας. Εκεί διαπιστώθηκε ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση, με διαχειριστή και νόμιμο εκπρόσωπο τον 62χρονο, ήταν σε πλήρη λειτουργία χωρίς να έχει άδεια λειτουργίας, καθώς και περιβαλλοντική άδεια από την αρμόδια Αρχή.





Κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε ότι ο 62χρονος είχε συνδεδεμένο σωλήνα με αντλία σε εξωτερική υπόγεια δεξαμενή, από την οποία αντλούσε τα υγρά απόβλητα και τα μετέφερε ανεπεξέργαστα σε βυτίο που είχε συνδέσει με τρακτέρ. Με το τρακτέρ, όποτε γέμιζε το βυτίο, πήγαινε τα απόβλητα και τα πετούσε σε δημοτικό κοινόχρηστο χώρο.

Επιπλέον προέκυψε ότι σε κοντινό σημείο από το χώρο απόρριψης των αποβλήτων, ο 62χρονος μετέφερε και απέρριπτε προσωρινά τον ελαιοπυρήνα (υπόλειμμα του ελαιόκαρπου), καλύπτοντας έκταση περίπου μισού στρέμματος.





Κατά τη διάρκεια του ελέγχου, ο 25χρονος υπάλληλος πιάστηκε την ώρα που επέστρεφε, με το τρακτέρ, από το σημείο που είχε πετάξει τα απόβλητα, όπου του είχε υποδείξει ο 62χρονος. 

Τέλος, από την αυτοψία προέκυψε ότι υπήρχαν υγρά απόβλητα σε υπαίθριο χώρο της επιχείρησης που είχαν συγκεντρωθεί σε τοιχίο περίφραξης που εφάπτεται σε αρδευτικό κανάλι.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ κατασχέθηκαν ο γεωργικός ελκυστήρας, το συρόμενο βυτίο και ένα Ι.Χ.Φορτηγό.



Τις φωτογραφίες έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία