Κοινό μήνυμα της εγρήγορσης και της τήρησης των μέτρων έστειλαν ο Πρωθυπουργός, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας στη διάρκεια της συνάντησής τους στο Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Στη σύσκεψη έλαβαν επίσης μέρος ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για Θέματα Μακεδονίας Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και η επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου.

Ο Πρωθυπουργός και οι δύο τοπικοί άρχοντες έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση όχι μόνο στο κέντρο αλλά και στις ημιαστικές περιοχές όπου παρατηρείται υψηλή σχετικά κινητικότητα. Συμφωνήθηκε ότι η έμφαση αυτή τη στιγμή θα πρέπει να είναι στην προσπάθεια να υπάρξει σαφής αποκλιμάκωση της πίεσης που δέχονται τα νοσοκομεία και όχι σε ένα πρόωρο άνοιγμα της οικονομίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι το όποιο άνοιγμα πρέπει να είναι σταδιακό και ιδιαίτερα προσεκτικό.

Ζέρβας: Νέα πρόταση για "σχέδιο Μάρσαλ" μετά τον Κορωνοϊό

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Διοικητήριο, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, δήλωσε ότι κατάθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για την πόλη, καθώς θεωρεί ότι επιδημιολογικά η περιοχή είναι δύσκολη.

«Δεν θα ζητήσω ποτέ ως Δήμαρχος αυτής της πόλης να μπούμε σε μια οποιαδήποτε κανονικότητα, αν δεν είναι εξασφαλισμένες η υγεία των κατοίκων και η επόμενη ημέρα της πόλης. Άρα οποιοδήποτε άνοιγμα αφορά το λιανεμπόριο, την εστίαση θα έχει να κάνει με πολύ καλύτερα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά. Είναι δεδομένο το τρίτο κύμα της πανδημίας -η αναζωπύρωση όπως λένε οι γιατροί- άρα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για τον φόβο να έχουμε εικόνες Νοεμβρίου και τον Δεκέμβριο ή και τον Ιανουάριο. Για τον λόγο αυτό είμαι προσωπικά κατά του ανοίγματος των σχολείων. Είναι κάτι το οποίο δεν πρέπει να ισχύσει μέχρι τα Χριστούγεννα» τόνισε ο κ. Ζέρβας.

Πρόσθεσε ότι τα αυστηρά μέτρα πρέπει να ΄χουν αντιστάθμισμα στην οικονομική ζωή της πόλης: «Όλες οι επιδοτήσεις που δόθηκαν σε επαγγελματίες, σε επιχειρηματίες, σε ανέργους πρέπει να συνεχιστούν και τον Δεκέμβριο. Οποιεσδήποτε ενισχύσεις, οποιεσδήποτε αναστολές πρέπει να ισχύσουν για όλο αυτό το διάστημα που ζητούμε να υπάρχει lockdown για όφελος της πόλης μας. Όπως επίσης πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας και την επόμενη μέρα, για να επουλώσουμε τις πληγές που υπάρχουν στην πόλη, στην οικονομία της πόλης, από το δεκάμηνο -ήδη- κύμα της πανδημίας. Έχω μιλήσει για ένα σχέδιο Μάρσαλ που χρειάζεται αυτή η πόλη». 

Όπως είπε, έκανε συγκεκριμένες προτάσεις όσον αφορά τη μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη νοσοκομείων, νοσοκομειακών γιατρών, νοσηλευτών και τη βοήθεια στον ΟΑΣΘ, «που πρέπει να είναι πολύ καλύτερος την επόμενη μέρα. Επίσης πρότεινα την τοποθέτηση ενός Εντεταλμένου Συμβούλου της Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος θα συντονίζει το τόσο δύσκολο έργο που έχει αυτή τη στιγμή η πόλη μας, η Κεντρική Μακεδονία, η Βόρεια Ελλάδα. Νομίζω θα βοηθήσει πάρα πολύ. Οι δήμοι κάνουν καθημερινά δουλειά -στο κομμάτι της καθαριότητας, στο κομμάτι της πρόνοιας, στο κομμάτι της Δημοτικής Αστυνομίας- αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει όλοι να λειτουργούμε σε ένα ενιαίο σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας», κατέληξε.

Τζιτζικώστας: Ναι μεν αλλά για τα σχολεία


Προβληματισμένος, όσον αφορά το νέο άνοιγμα των σχολείων, εμφανίστηκε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

«Εξέφρασα στον Πρωθυπουργό τον προβληματισμό μου για το άνοιγμα της οικονομίας το επόμενο διάστημα, αλλά και για το άνοιγμα των σχολείων. Θεωρώ ότι πρέπει να γίνει πάρα πολύ προσεχτικά στην περιοχή μας και σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα», είπε.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης την επόμενη μέρα, ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε:

«Ζήτησα από τον Πρωθυπουργό τη στήριξη όλων των επιχειρήσεων που έχουν χτυπηθεί από τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού και για την προστασία της δημόσιας υγείας. Ζήτησα επίσης τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, που ήδη έχει λάβει η κυβέρνηση, να επεκταθούν και για τον Δεκέμβριο και για τον Ιανουάριο, διότι η πραγματικότητα είναι ότι η οικονομία της περιοχής μας την επόμενη μέρα θα χρειαστεί περισσότερη υποστήριξη από όλους μας. Είμαστε εδώ ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για να διεκδικήσουμε κι από την Ευρώπη, μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, αλλά κι από την κυβέρνηση ένα έκτακτο σχέδιο διάσωσης της οικονομίας, που το έχει περισσότερο από ποτέ ανάγκη η Κεντρική Μακεδονία».