Στο επίπεδο 3 (αυξημένης επιτήρησης) εντάσσεται πλέον η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης. Αυτό σημαίνει ότι:

  1. Θα απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 12:30 μετά τα μεσάνυχτα έως τις 5.00 το πρωί. Εξαιρούνται όσοι εργάζονται τη νύχτα και τα περιστατικά έκτακτης ανάγκης. Στόχος είναι να μειωθούν οι μετακινήσεις και οι βραδινές συναθροίσεις, που ευνοούν την μετάδοση του ιού. 
  2. Η χρήση μάσκας γίνεται υποχρεωτική παντού. Όχι μόνο σε κλειστούς αλλά και σε ανοιχτούς χώρους.
  3. Οι παρεμβάσεις της αστυνομίας σε χώρους συνωστισμού γίνονται πιο έντονες.

Αυτά είναι και τα βασικά μέτρα. Ειδικά για την απαγόρευση της κυκλοφορίας, στο χθεσινό μήνυμά του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε χαρακτηριστικά: «Με λιγότερη διασκέδαση, ίσως, για λίγο. Αλλά με περισσότερη υγεία για πολύ καιρό. Μια πρόβλεψη που ήδη ισχύει, άλλωστε, σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και περιφέρειες. Και ο πρώτος απολογισμός είναι ενθαρρυντικός».

Για το παράδοξο, να φοράμε τη μάσκα έως ότου... καθίσουμε στα τραπεζάκια των μπαρ και των καφέ και να τη βγάζουμε με το που θα καθίσουμε, λες και αυτόματα εξαφανίζεται ο ιός, εξήγησε:  «Γιατί ο κοροναϊός καραδοκεί παντού, χωρίς να περιμένει στην είσοδο ενός καταστήματος» υποστήριξε. Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «και στο καφέ ή στο εστιατόριο θα μπαίνουμε, στο εξής, με μάσκα. Την οποία θα αφαιρούμε μόνο όταν καθόμαστε στο τραπέζι. Και βέβαια εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση των ορθίων σε εσωτερικές αίθουσες». 

Προειδοποίκησε ότι «ιδίως στην κατεύθυνση των επιχειρηματιών που παρανομούν στο χώρο της διασκέδασης, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα εξαντλήσουν κάθε αυστηρότητα. Γιατί η υγεία δεν μπορεί να θυσιάζεται στο βωμό του κέρδους κάποιων ασυνείδητων. Ούτε, βέβαια, είναι ώρα για κρυφά πάρτι, όταν ο ιός κάνει πάρτι κατά της ζωής μας».

Μαζί με τη Θεσσαλονίκη, τα νέα μέτρα θα εφαρμοστούν σε Κοζάνη και η Καστοριά που βρίσκονται στο «κόκκινο», καθώς και σε Αττική, Αχαΐα, Ζάκυνθο, Ηράκλειο, Θήρα, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Κέα-Κύθνο, Λέσβο, Μύκονο, Πέλλα, Σάμο, Τρίκαλα, Βοιωτία, Λάρισα και Σέρρες.