Το ερχόμενο καλοκαίρι εκτιμάται ότι θα μπορεί να δέχεται επισκέπτες το ανάκτορο στο οποίο γεννήθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος στην παραθαλάσσια τότε Πέλλα, καθώς ολοκληρώνονται οι εργασίες που γίνονται εκεί με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ. 

Στο κτίριο αυτό, τμήμα του οποίου είχε ανασκαφεί το 1957, όταν κανείς δεν γνώριζε ότι επρόκειτο για το ανάκτορο, μεγάλωσε ο βασιλιάς των Μακεδόνων ενώ στην παλαίστρα που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το κτίσμα, ο διάδοχος αθλούνταν με τους γόνους της αριστοκρατίας και στην τεράστια κολυμβητική δεξαμενή γύμναζαν το σώμα τους.

Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας, Ελισάβετ Τσιγαρίδα το παλάτι είχε δημόσιο χαρακτήρα. Όταν θα είναι επισκέψιμο, όποιος βρίσκεται στο χώρο θα βλέπει μπροστά του την κάτοψη του ανακτόρου, σε επίπεδο θεμελίωσης ενώ στόχος της Εφορείας Αρχαιοτήτων είναι η παρουσίαση μιας ψηφιακής ξενάγησης στο κέντρο υποδοχής επισκεπτών που αναμένεται να κατασκευαστεί με χρονικό ορίζοντα το 2023. Εκεί θα μπορεί κανείς να δει και την ψηφιακή αναπαράσταση όχι μόνο του ανακτόρου όπου γεννήθηκε ο Μακεδόνας βασιλιάς αλλά του κτιριακού συνόλου που αποτελούνταν από επτά τεράστια κτίρια, με εσωτερικές αυλές, διαδρόμους, κλιμακοστάσια και στοές που συνδέονταν μεταξύ τους.

Η συνολική έκταση που καταλαμβάνει το παλάτι είναι 70 στρέμματα. Αρχικά ήταν μικρότερο, αλλά κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου επεκτάθηκε σταδιακά. 

Το 168 π.Χ. , όταν οι Μακεδόνες ηττήθηκαν από τους Ρωμαίους, οι κατακτητές δεν άλωσαν την πόλη, αλλά το ανάκτορο και πήραν, ακόμη και τον βασιλιά και την οικογένειά του ως σκλάβους στη Ρώμη, επιδεικνύοντας τον θρίαμβό τους. Η τύχη της βασιλικής οικογένειας ήταν πολύ σκληρή ενώ το ανάκτορο δεν χρησιμοποιήθηκε πια. Ωστόσο η πόλη συνέχισε να υπάρχει και κατά τη διάρκεια των Ρωμαϊκών χρόνων, καθώς από εκεί περνούσε η Εγνατία Οδός.

Κατά τις εργασίες επιβεβαιώθηκε ότι η Πέλλα ήταν παραθαλάσσια, αποκαλύφθηκε το νησάκι Φάκος που βρισκόταν απέναντί της και είχε και οχύρωση και, από τα τέλη του 2021, όταν θα υπάρξουν τα σχετικά κονδύλια, θα αρχίσουν ανασκαφές για να έρθει στο φως και αυτή η διάσταση των Αιγών.