Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, με το ωκεανογραφικό σκάφος Oruc Reis να βρίσκεται εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, να παραμένει πολύ κοντά στο Καστελόριζο, απέχοντας μόλις 30 ναυτικά μίλια νότια και να θέτει σε κατάσταση συναγερμού τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Ο εντοπισμός του τουρκικού σκάφους εξελίσσεται πάντως σε γρίφο, αφού διαρκώς απενεργοποιείται το σύστημα γεωγραφικού εντοπισμού και στη συνέχεια επανενεργοποιείται.

Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό βρίσκεται ξανά σε επιφυλακή, με τμήμα του στόλου να έχει σπεύσει στο σημείο, πολύ κοντά στο Καστελόριζο, όπου το τουρκικό σκάφος κάνει έρευνες. Το μεσημέρι, ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού, αντιναύαρχος, Στέλιος Πετράκης βρέθηκε στο θάλαμο επιχειρήσεων του υπουργείου Άμυνας για να παρακολουθήσει σε πραγματικό χρόνο την τουρκική δραστηριότητα.

Η κίνηση της τουρκικής πλευράς να βγάλει και πάλι στο Αιγαίο το Oruc Reis θέτει φραγμό στην έναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας, ενώ ο διπλωματικός πυρετός συνεχίζεται σε όλα επίπεδα και με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη να επιδίδεται σε μπαράζ επαφών με ηγέτες και αξιωματούχους, αναδεικνύοντας την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα. Αυτήν την ώρα είναι σε εξέλιξη ο πρωθυπουργός υποδέχεται στο Μαξίμου τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Χάικο Μαας, ο οποίος επέλεξε να επισκεφθεί σήμερα Ελλάδα και Κύπρο, αλλά όχι την Άγκυρα, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Στις 8 ο Γερμανός υπουργός θα συναντηθεί και με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια.  

Ήδη, πάντως, ο Χάικο Μάις κατά τη σημερινή επίσκεψή του στη Λευκωσία έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα ότι η επίλυση των επίμαχων ζητημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τον απευθείας διάλογο μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών και υπογράμμισε πως είναι πλέον υπόθεση της Τουρκίας να δημιουργήσει εκείνες τις συνθήκες για τη διεξαγωγή των διερευνητικών συνομιλιών χωρίς περαιτέρω προκλήσεις.

Μετά την ενόχληση που εξέφρασαν χθες Βερολίνο και Παρίσι για την κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, έντονη ήταν σήμερα και η αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών για τις νέες τουρκικές προκλήσεις. Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Ορτέιγκους τόνισε ότι η Ουάσιγκτον αποδοκιμάζει τις νέες τουρκικές δραστηριότητες έρευνας σε περιοχές των οποίων τη δικαιοδοσία διεκδικεί η Ελλάδα. 

“Καλούμε την Τουρκία να σταματήσει τις σκόπιμες προκλήσεις της και αμέσως να ξεκινήσει διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα. Με ανεπιθύμητες ενέργειες δεν μπορεί να εδραιωθεί εμπιστοσύνη και να υπάρξει μια μακροπρόθεσμη λύση”, τονίζει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Διερευνητικές επαφές δεν μπορούν να υπάρξουν όσο το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις βρίσκεται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Καναδό ομόλογό του, Φρανσουά-Φιλίπ Σαμπανί.