Η επόμενη μέρα της οικονομίας, εν μέσω πανδημίας του κορωνοϊού αναμένεται να είναι το βασικό σημείο της ομιλίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σε μια ιδιαίτερη και πολύ διαφορετική από άλλες χρονιές παρουσία του στη ΔΕΘ-Hellexpo.

Τα τρία βασικά σημεία της ομιλίας του, τα 72 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα εισρεύσουν στη χώρα από την ΕΕ, η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και το πώς αυτή δεν πρέπει να επιφέρει πλήγμα στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων και η ανάγκη ενίσχυσης της αμυντικής ικανότητας της χώρας, φαίνεται να παίρνουν τη μερίδα του λέοντος στην ομιλία του.

Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει μπροστά σε 50 άτομα, καθώς θα κρατηθούν όλα τα μέτρα που απαιτούνται (μάσκες - αποστάσεις) στο Συνεδριακό Κέντρο Ιωάννης Βελλίδης, το οποίο, άλλες χρονιές, ήταν κατάμεστο. Ανάμεσα σε αυτούς θα είναι μόνο οι υπουργοί που σχετίζονται άμεσα με τα της οικονομίας και της ανάπτυξης, ενώ οι υπόλοιποι προσκεκλημένοι θα είναι εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων κι εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών. Γι αυτό και η ομιλία του θα είναι μικρότερη από άλλες χρονιές.

Παρόλα αυτά, κι εφέτος θα δούμε παρέλαση κρατικών αξιωματούχων, αλλά σε διαφορετικές ημέρες και ώρες, αφού σχεδόν όλοι οι υπουργοί παίρνουν μέρος στο Thessaloniki Hellexpo Forum, έστω και με τηλεδιάσκεψη. 

Διαφορετική από τις συνηθισμένες θα είναι και η συνέντευξη Τύπου. Λόγω των υγειονομικών περιοριστικών μέτρων και με δεδομένο ότι το σύνολο των ατόμων που θα βρίσκεται στην αίθουσα δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 50, θα γίνει ένας συνδυασμός φυσικής παρουσίας και ερωτήσεων μέσω τηλεδιάσκεψης. Οι περισσότεροι από τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους (περίπου 150 παρευρέθησαν στην περυσινή έκθεση) θα συμμετέχουν στη συνέντευξη ηλεκτρονικά.

Αναμένεται ότι ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στην πρόσφατη Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη και θα τονίσει την απόλυτη συμφωνία και στήριξη στην κεντρική στρατηγική απέναντι στην Τουρκία. Αναμένεται να τονίσει για άλλη μία φορά πως «σταματούν οι προκλήσεις και αρχίζουν οι συζητήσεις, διαφορετικά ανοίγει ο δρόμος για κυρώσεις».

Όσον αφορά τις οικονομικές εξαγγελίες, αναμένεται να ακούσουμε από το στόμα του πρωθυπουργού ότι παγώνουν οι πλειστηριασμοί, κάτι το οποίο επρόκειτο να ανακοινωθεί, χθες, από τις ίδιες τις τράπεζες.

Ειδικά η Θεσσαλονίκη θα ακούσει το θέμα του Fly Over (της νέας περιφερειακής που θα είναι υπερκείμενη της υπάρχουσας), αλλά και το τι θα γίνει με την προμήθεια λεωφορείων για τον ΟΑΣΘ.

Για τα θέματα αυτά σήμερα το πρωί θα γίνει ειδική εκδήλωση στην οποία θα γίνει αναφορά και  στα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα με βάση και τις συναντήσεις που είχε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός στη συμπρωτεύουσα με τοπικούς φορείς.

Αναμένεται ακόμη ότι ο πρωθυπουργός, είτε στην πρωινή του συνάντηση, είτε στην ομιλία του, θα αναφερθεί στο πρότζεκτ του νέου εκθεσιακού κέντρου, ενώ από το στόμα του θα ακουσθούν και οι λέξεις "νέο γήπεδο ΠΑΟΚ"...

Θυμίζουμε ότι η ομιλία του πρωθυπουργού στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum είναι προγραμματισμένη για τις 19.00, ενώ η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου έχει προγραμματιστεί για αύριο το μεσημέρι στις 13.00.