Την προσωρινή απόσπαση των ευρημάτων από τον, υπό κατασκευή, σταθμό Βενιζέλου, του μετρό, αποφάσισε, στις 4 τα ξημερώματα, μετά από πολύωρη συνεδρίασή του, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Το ΚΑΣ ενέκρινε τη μελέτη που προτείνει την προσωρινή απόσπαση και επανατοποθέτηση μέρους των αρχαίων με τη δέσμευση της Αττικό Μετρό Α.Ε. ότι δεν θα αρχίσουν αυτές οι εργασίες αν δεν υπάρξει πρώτα απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου έχουν προσφύγει ομάδες πολιτών και αρχαιολόγων.

Οι ίδιες ομάδες ζήτησαν την αναβολή της συνεδρίασης του ΚΑΣ ως την απόφαση του ΣτΕ (θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο, όμως οι αποφάσεις καθαρογράφονται αρκετούς μήνες αργότερα) στη δική τους παρέμβαση στο Συμβούλιο, κάτι που απορρίφθηκε.

Παρέμβαση υπέρ της λύσης της απόσπασης πραγματοποίησαν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. Και οι δύο υποστήριξαν ότι η καθυστέρηση ολοκλήρωσης του έργου μετά το 2023 θα είναι καταστροφική, ενώ με τη λύση της απόσπασης θα είναι δυνατή η ολοκλήρωσή του εντός προθεσμιών, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να αποζημιωθεί ο εργολάβος με τεράστια ποσά, ή να τεθούν υπό αμφισβήτηση οι χρηματοδοτήσεις του έργου.