Ρεπορτάζ: Δημήτρης Μιλτιάδης


Ό, τι λάμπει δεν είναι χρυσός! Με το πρόσχημα του εθελοντισμού μια ΜΚΟ, ούτε λίγο ούτε πολύ «κατέλαβε» τους χώρους επιστημονικού κρατικού φορέα, στα Διαβατά Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για ένα θέατρο… παραλόγου, που διαδραματίζεται στο Τμήμα Αναπαραγωγής και Τεχνητής Σπερματέγχυσης της Διεύθυνσης Κτηνιατρικού Κέντρου Θεσσαλονίκης που ανήκει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπου ξαφνικά βρέθηκαν άλογα της ΜΚΟ Επίλεκτης Ομάδας Ειδικών Αποστολών (ΕΠΟΜΕΑ) Θεσσαλονίκης. 

Τα στελέχη της Οργάνωσης, μπήκαν σαν …κύριοι και υποστήριξαν   ότι επίκειται σύμβαση στέγασης των ίππων τους σε χώρους του τμήματος και σε σύντομο διάστημα μετέφεραν εκεί αρχικά οκτώ άλογα που σε λίγες ημέρες έγιναν 15. 

Στους ανθρώπους του Τμήματος έλεγαν ότι τα άλογα θα χρησιμοποιούνται για …ορεινή πυροπροστασία του Σέιχ Σου, αλλά σύντομα στις συζητήσεις τους άρχισαν να εξυφαίνονται κι άλλα σχέδια περί στίβου όπου θα διεξάγονται και αγώνες, ενώ ακούστηκαν και ιστορίες περί θεραπείας ατόμων με ειδικές ανάγκες μέσω ιππασίας, αλλά και διαμετακομιστικού σταθμού για άλογα από άλλες χώρες.




Οι κρατικοί λειτουργοί ενημέρωσαν, άμεσα εγγράφως, τη Διεύθυνση του Κτηνιατρικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, στις 3 Αυγούστου. 

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, την Πέμπτη 30 Ιουλίου, παρουσιάστηκε στο Τμήμα ο υπεύθυνος της ΕΠΟΜΕΑ και ενημέρωσε ότι θα μετέφεραν στους χώρους ίππους ,για εγκατάσταση στο «κτίριο των αλόγων» του Τμήματος Αναπαραγωγής και Τεχνητής Σπερματέγχυσης. Ο ίδιος ανέφερε στο προσωπικό του Τμήματος ότι έχει την άδεια να κάνει εργασίες καθαρισμού και επισκευής του χώρου υποδοχής των ζώων, ενώ παράλληλα θα τρέχει το γραφειοκρατικό κομμάτι. 

Αμ’ έπος αμ’ έργον, την επομένη κιόλας  έγιναν διάφορες εργασίες από συνεργεία και το Σάββατο 1η Αυγούστου, πήγαν  άλογα, τα οποία και  εγκαταστάθηκαν στο αγρόκτημα του Τμήματος, όμως, χωρίς την έγκριση κανενός υπευθύνου.

Να σημειωθεί ότι από το επιστημονικό προσωπικό του Τμήματος, υπήρξαν έντονες ενστάσεις, οι οποίες στηρίζονταν στη σχετική νομοθεσία.  Σύμφωνα με Προεδρικό Διάταγμα, αλλά και κανονισμό που απορρέει  από οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σαν «κέντρο συλλογής σπέρματος πρέπει να επιβλέπεται ώστε σε αυτό να διαμένουν μόνο ζώα των οποίων πρέπει να συλλεχθεί το σπέρμα και απαγορεύεται η είσοδος σε μη εξουσιοδοτημένα άτομα, ενώ χρειάζεται να τηρούνται αυστηροί υγειονομικοί όροι για τη διατήρηση της βιοσφάλειας. 

Οι μέρες κυλούσαν και τα στελέχη του Τμήματος, παρακολουθώντας τα δρώμενα, στις 20 Αυγούστου,  έστειλαν και δεύτερο έγγραφο, που αυτή τη φορά έφτασε μέχρι και το γραφείο του υπουργού. Σ’ αυτό επισημαινόταν:

_Στο Τμήμα λειτουργεί το μοναδικό στην Ελλάδα Κέντρο Συλλογής και Αποθήκευσης Σπέρματος Βοοειδών.

_ Προβλέπεται η παραμονή στο Κέντρο αποκλειστικά ζώων που ανήκουν σ’ αυτό και μόνον για παραγωγή σπέρματος.

_Επιβάλλεται αυστηρή απομόνωση του ιδιαίτερα από άλλα είδη ζώων και η είσοδος μόνο σε εξουσιοδοτημένα άτομα. 

_Ο περιβάλλων χώρος αποσκοπεί ακριβώς στη διασφάλιση των προαπαιτούμενων ως προς τη βιοασφάλεια και δεν είναι απλά ένας «άχρηστος χώρος πρασίνου.




Στην νεότερη αναφορά υπογραμμιζόταν, μεταξύ άλλων, ότι όλα τα παραπάνω  εξηγήθηκαν κατ’ επανάληψη στους υπεύθυνους της ΕΠΟΜΕΑ, που από 20ημέρου και χωρίς γραπτή άδεια, είχαν εγκατασταθεί σε χώρους του Τμήματος.  

Μάλιστα, σύμφωνα με το έγγραφο, παρά τις παραινέσεις των ανθρώπων του Τμήματος προς τα μέλη της Οργάνωσης να κρατούν περιορισμένα τα άλογά τους στους χώρους που τους υποδείχτηκαν, εκείνοι απλώθηκαν σε μεγάλο μέρος του αγροκτήματος, σαν να ήταν …ιδιοκτήτες της έκτασης.

Να σημειωθεί ότι στην επίσημη σελίδα της  ΕΠΟΜΕΑ τα μόνα τετράποδα που εμφανίζονται σαν «μέλη» είναι δυο σκύλοι και ΟΧΙ άλογα, κάτι που επισημάνθηκε στη σχετική αναφορά προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου.

Η πρώτη παρτίδα ενσταυλισμού ήταν οκτώ άλογα, σε λίγες ημέρες έγιναν 15! Ξαφνικά, στους χώρους του Τμήματος, άρχισαν να μπαινοβγαίνουν εθελοντές που πήγαιναν τα άλογά τους για να αποφύγουν τα έξοδα προς του ιππικούς ομίλους, όπου τα διατηρούσαν, όπως οι ίδιοι δήλωναν.  

Από το προσωπικό του Τμήματος στην έγγραφη ενημέρωση προς τις υπηρεσίες του υπουργείου, προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα της στέγασης των αλόγων , ως εναλλακτική λύση προτάθηκε και η παραχώρηση χώρων στο ανενεργό Ινστιτούτο Βάμβακος. Αυτό διαθέτει μεγάλη έκταση (200 στρέμματα) με εγκαταστάσεις  και απέχει μόλις πέντε χιλιόμετρα από το Τμήμα. 

Καθώς δεν διαφαινόταν λύση, τα στελέχη του Τμήματος ενημέρωσαν και με τρίτο έγγραφό τους, τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής, το οποίο  κοινοποιήθηκε ακόμη και στον υπηρεσιακό γραμματέα, αλλά και το γραφείο του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπου πλέον υπήρχε και καταγγελία! 




 Στην έγγραφη ενημέρωση τονιζόταν ότι ηγετικά στελέχη της οργάνωσης χρησιμοποιούσαν τα ονόματα γνωστών υπηρεσιακών και πολιτικών προσώπων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το όλο εγχείρημα γινόταν με τις …ευλογίες τους!

Μάλιστα, στο ίδιο έγγραφο επισημαινόταν ότι μέσω τρίτου προσώπου, μεταφέρθηκε στα στελέχη του Τμήματος έμμεση απειλή για μετάθεσή τους, αν εξακολουθούσαν να αποτελούν «αγκάθι», όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν.

Από το επιστημονικό προσωπικό του Τμήματος διατυπώθηκαν και ερωτηματικά, αναφορικά με τους σκοπούς της εγκατάστασης της ΕΠΟΜΕΑ στους χώρους. Το βασικότερο απ’ αυτά είναι ότι η υποτιθέμενη «ορεινή πυροπροστασία», που διαφήμιζε η οργάνωση, δεν μπορεί να γίνει με αραβικά και ανδαλουσιανά άλογα ιπποδρόμου.

Ωστόσο, παράλληλα από μέλη της Οργάνωσης γινόταν αναφορά περί ιππικών αγώνων και κέντρου διακομιδής αλόγων από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, για παροχή ιατρικής φροντίδας στα άλογα, στους χώρους του κρατικού αγροκτήματος και κάπου στο τέλος υπήρχε και το θέμα της  συμμετοχής στην «ορεινή πυροπροστασία».

Ωστόσο, αντίστοιχες αναρτήσεις ανέβαιναν παράλληλα και σε μια διαδικτυακή σελίδα: αυτή της Elite Horse Riders Team (Ανώτατη Ομάδα Αναβατών Αλόγων), που κατά …σύμπτωση και σ’ αυτήν, όπως και στην ΕΠΟΜΕΑ, ηγείται το ίδιο πρόσωπο!

Στην ταυτότητα της τελευταίας το κεντρικό μήνυμα είναι : «Η Ομάδα, μετά την ευγενική φιλοξενία του Ιππικού Ομίλου Θέρμης, δραστηριοποιείται αγκαλιάζοντας όλους τους τομείς της ιππασίας (ιππική δεξιοτεχνία, υπερπήδηση εμποδίων, ιππική αντοχή. Η ομάδα συνεργάζεται με συγκεκριμένους στάβλους εντός και εκτός Ελλάδος και μπορεί να διεκπεραιώσει υποθέσεις και να παρέχει υπηρεσίες όπως: συμβουλές για την απόκτηση αλόγου, προτάσεις για ασφαλή ενσταυλισμό κουρασμένων αλόγων, ενταυλισμό αλόγων για αποθεραπεία, ιατρική υποστήριξη από συνεργαζόμενους ιππιάτρους, μέριμνα μεταφοράς» και στο τέλος υπάρχει και η αναφορά για «έφιππη πυρασφάλεια σε τομείς ευθύνης της ομάδας».

Το μήνυμα διανθισμένο με λέξεις όπως «εθελοντισμός» και αγάπη για τη ζωή και τα άλογα, κάνει λόγο και για «εξεζητημένη ενασχόληση σε επίπεδο πρωταθλητισμού. 

Παράλληλα, στο δεξί μέρος της ιστοσελίδας, φιγουράρει κι ένας χάρτης στον οποίο δίνεται το στίγμα της έδρας της , που είναι επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Κιλκίς (32,44 χιλιόμετρα από το κέντρο της μακεδονικής πρωτεύουσας). Το σημείο που «καρφιτσώνει» το σχετικό βέλος είναι ακριβώς το κρατικό αγρόκτημα του Κέντρου Συλλογής και Αποθήκευσης Σπέρματος Βοοειδών.




Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση και ο Σύλλογος Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας Μακεδονίας-Θράκης, με την οποία καταγγέλλει την «κατάληψη χώρων του Τμήματος Αναπαραγωγής και Τεχνητής Σπερματέγχυσης του ΥΠΑΑΤ στα Διαβατά από ΜΚΟ».

Τελικά, η κινητοποίηση των στελεχών του Τμήματος, φαίνεται ότι έφερε αποτέλεσμα. Το υπουργείο έδειξε ότι διαθέτει αντανακλαστικά και πως η κρατική περιουσία, τουλάχιστον σ’ αυτήν την περίπτωση, δεν διέπεται από το καθεστώς «μπάτε σκύλοι και αλέστε…»! Σύμφωνα με πληροφορίες , από την υπηρεσιακή γραμματεία δόθηκε  έγγραφη εντολή για την απομάκρυνση των αλόγων της ΜΚΟ μέσα σε ένα μήνα!