Αναβολή για αύριο Πέμπτη πήρε η έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, λόγω έλλειψης απαρτίας, που ήταν να γίνει δια περιφοράς, κάτι στο οποίο αντέδρασε σχεδόν όλη η αντιπολίτευση.

Τα θέματα προς ζήτηση είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την πόλη καθώς αφορούν στην ανάπλαση της ΔΕΘ – με τη διοίκηση της ΔΕΘ – HELEXPO να πιέζει για άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς μετά τον Δεκαπενταύγουστο πρόκειται να συνεδριάσει το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) για το θέμα του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου και το δεύτερα θέμα αφορά στην έγκριση των όρων σύμβασης χρησιδανείου μεταξύ δήμου Θεσσαλονίκης και ΟΑΣΘ για τα 50 λεωφορεία από τη Λειψία της Γερμανίας.

Σε ανακοίνωση του ο επικεφαλής της παράταξης "Η Θεσσαλονίκη είναι το μέλλον" Γιώργος Ορφανός,  μεταξύ άλλων, αναφέρει:

"Είναι προφανής η σοβαρότητα των θεμάτων για την τωρινή, αλλά και μελλοντική ζωή της πόλης μας και το λιγότερο που θα απαιτείτο θα ήταν μια συνεδρίαση διά ζώσης με παρουσία των ενδιαφερομένων θεσμών και συλλόγων και σαφώς των ενισταμένων στη διαδικασία του πρώτου θέματος του χωρικού σχεδίου της ΔΕΘ.

Θεωρούμε απαράδεκτη και αντιδεοντολογική τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση του δημοτικού συμβουλίου, πρακτική που ακολουθεί συνειδητά η διοίκηση μειοψηφίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, η οποία εισάγει σοβαρά θέματα της πόλης, ενώ το δημοτικό συμβούλιο έχει διακόψει τις συνεδριάσεις του μέχρι 25/8/2020 λόγω θέρους, με κατεπείγουσα διαδικασία και ψηφοφορία «διά περιφοράς». Μας θέλει όλους απόντες από τα θέματα της πόλης, το δε δικό της ενδιαφέρον είναι επιδερμικό.

Κρίμα για μια διοίκηση μόλις ενός έτους. Η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει τα θέματα της πόλης, υποβαθμίζει τη Θεσσαλονίκη μας.
Είναι φανερό ότι δεν μετέχουμε σε ψευδοδιαδικασίες τυπκής επικύρωσης αποφάσεων, σεβόμενοι το λαό της Θεσσαλονίκης, και θα απέχουμε από τη σημερινή συνεδρίαση (5/8/2020) «διά περιφοράς» του δημοτικού συμβουλίου".

Οι άλλες παρατάξεις

 "Σέρνετε την πόλη πίσω από τις κομματικές σας φιλοδοξίες δεν σας ενδιαφέρει ούτε η πόλη, ούτε η αυτοδιοίκηση ενώ τη δημοκρατία και τη συμμετοχή την έχετε γράψει στα παλαιότερα των υποδημάτων σας", σχολιάζει με σκωπτικό τρόπο η επικεφαλής της παράταξης "Θεσσαλονίκη Μαζί", Κατερίνα Νοτοπούλου.

Σε ανακοίνωσεις τους οι δημοτικές παρατάξεις "Πολύχρωμη Θεσσαλονίκη" και "Λαϊκή Συσπείρωση", επιτίθενται με σκληρή γλώσσα στη διοίκηση του δήμου για τη δια περιφοράς συνεδρίαση και γνωστοποιούν πως θα απέχουν από τη συνεδρίαση.

Για "μεθόδευση αποφάσεων με fast track διαδικασίες" κάνει λόγο η "Λαϊκή Συσπείρωση" η οποία σημειώνει πως "η διοίκηση του δήμου δεν μπορεί να επικαλεστεί κανένα λόγο για το κατεπείγον, απλά γιατί δεν υπάρχει. Η μοναδική κατεπείγουσα ανάγκη της είναι να αποφύγει τις αντιδράσεις του λαού και φορέων της πόλης".

Από την πλευρά της η διοίκηση του δήμου τονίζει προς πάσα κατεύθυνση ότι είναι αποφασισμένη να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις, χωρίς διαδικαστικές προφάσεις, αργοπορία και κωλυσιεργία κάνοντας παράλληλα λόγο για προσωπικές σκοπιμότητες.

«Προτάσσοντας τις ανάγκες της πόλης, έθεσε σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης δύο μείζονα θέματα, για τα οποία δεν υπάρχει η πολυτέλεια να χαθεί πολύτιμος χρόνος. Πρόκειται για το θέμα της ανάπλασης της ΔΕΘ-Helexpo και για αυτό της προμήθειας 50 λεωφορείων από τη Λειψία της Γερμανίας. Δυστυχώς πολιτικές και προσωπικές σκοπιμότητες τέθηκαν πάνω από τις ανάγκες της πόλης και δεν επιτεύχθηκε η αναγκαία αυξημένη απαρτία των 2/3, ώστε να συνεδριάσει το Σώμα. Το 90% των συμβούλων που συμμετείχε στη σημερινή διαδικασία έδωσε τη θετική του ψήφο στα δύο θέματα που είχαν κατατεθεί προς έγκριση, γεγονός που επιβεβαιώνει και τον επείγοντα χαρακτήρα τους αλλά και την προφανή αναγκαιότητά τους για την πόλη», σημειώνει η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, στη διαδικασία συμμετείχαν 31 Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκ των οποίων 28 ψήφισαν υπέρ, δύο λευκό κι ένας παρών.

Μάλιστα, από την πλευρά της διοίκησης επισημαίνεται ότι: «Τα δύο αυτά θέματα έχουν συζητηθεί λεπτομερώς και επανειλημμένα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ οι αποφάσεις που αναμένονται έχουν να κάνουν με τη διαδικαστική ολοκλήρωσή τους.

Η Θεσσαλονίκη πρέπει σε κάθε περίπτωση να τρέξει, οι επενδύσεις πρέπει να γίνουν, οι υποδομές πρέπει να ολοκληρωθούν. Η στασιμότητα είναι επιλογή άλλων δυνάμεων. Επιλογή της Δημοτικής Αρχής είναι η δουλειά και η αποτελεσματικότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης θα συγκληθεί εκ νέου -εκτάκτως και πάλι εντός 24 ωρών- μέσω τηλεδιάσκεψης, καθώς λόγω της αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού και σύμφωνα με τις σχετικές συστάσεις που έχουν γίνει από τα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης τυχόν συνεδρίαση διά ζώσης θα αποτελούσε ανεύθυνη στάση».