«Η συμφωνία με την Αίγυπτο συνιστά έμπρακτη επιβεβαίωση της ακυρότητας του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου», τονίζει ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Kontra News» και στη Σοφία Λιάκου.

«Αποκρούει την απόπειρα της Άγκυρας και της Λιβύης να υφαρπάξουν και να διαμοιραστούν ένα τεράστιο τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και δείχνει το δρόμο της διεθνούς νομιμότητας. Προφανώς, λοιπόν, ενοχλείται και αντιδρά η Άγκυρα. Μπορεί, ωστόσο, να αντιλαμβάνεται ότι κάθε απόπειρα τετελεσμένων θα βρίσκει την απάντηση που της ταιριάζει», προσθέτει.

Αναφερόμενος στις προκλήσεις της Άγκυρας και το ενδεχόμενο επανάληψης των διερευνητικών επαφών ο Σταύρος Καλαφάτης, ανάμεσα στα άλλα, τονίζει: «Η απόφασή μας είναι δεδομένη και η αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης Μητσοτάκη αδιαμφισβήτητη. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Δεν υποχωρούμε και δεν παραχωρούμε ούτε σπιθαμή από τη γη και τις θάλασσές μας. Και βέβαια δεν αναγνωρίζουμε καμία από τις αυθαίρετες και παντελώς αβάσιμες διεκδικήσεις που απεργάζεται η Τουρκία σαν ταραξίας της γειτονιάς μας. Έχουμε μια και μόνο εκκρεμότητα με τη γειτονική χώρα.  Και η εκκρεμότητα αυτή αφορά στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας που βεβαίως θα αφορά και την ΑΟΖ όταν αυτή ανακηρυχθεί. Επομένως το θέμα που πρέπει να τεθεί κατά την επανάληψη των διερευνητικών επαφών -εφόσον συμφωνηθεί η επανάληψή τους- είναι αυτό και μόνο. Απόπειρες της Τουρκίας να εμπλέξει στο διάλογο οποιεσδήποτε μονομερείς διεκδικήσεις δεν μπορεί να γίνουν δεκτές. Δεν θα οδηγούν άλλωστε σε λύση, αλλά σε παράλυση».

Απαντώντας στις αιτιάσεις της Άγκυρας για την αμυντική θωράκιση των νησιών μας, ο Σταύρος Καλαφάτης επισημαίνει: «Είναι δικαίωμα της χώρας που βασίζεται στο άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη των Η.Ε.. Και το δικαίωμα αυτό ούτε εγκαταλείπεται, ούτε παζαρεύεται. Μη ξεχνούν οι γείτονες ότι η θωράκιση ξεκίνησε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, μετά την εισβολή στην Κύπρο και τις απειλές πολέμου που ήδη εκτόξευαν εναντίον της Ελλάδας. Έγινε ακόμα πιο επιτακτική όταν η Τουρκία συγκρότησε και παρέταξε απέναντι από τα νησιά μας, την 4η Στρατιά, την επιλεγόμενη και Στρατιά του Αιγαίου. Και βέβαια δεν μπορεί ούτε άχνα να βγάζει μετά την ομόφωνη απόφαση της Εθνοσυνέλευσης της για το casus belli».