Στη Βουλή έφθασε το θέμα της καύσης απορριμμάτων στο ΤΙΤΑΝ ο βουλευτής Α Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης. 

Χαρακτηρίζει "διαδικασία απλής τροποποίησης, την περιβαλλοντική αδειοδότηση της ΤΙΤΑΝ ΑΕ στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης" και υποστηρίζει ότι και η ΝΔ κινείται "στο δρόμο που άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ με το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ – 2015) για την καύση του καρκινογόνου SRF/RDF στις τσιμεντοβιομηχανίες, αντιγράφοντας και την πρακτική του για την περιβαλλοντική αδειοδότηση της ΑΓΕΤ Ηρακλής στο Βόλο".

Σύμφωνα με τον κ. Στολτίδη, "η κυβέρνηση τη ΝΔ έρχεται να βάλει τη δική της σφραγίδα σε ένα ευρύτερο σχέδιο για την καύση των αποβλήτων στη χώρα, ξεκινώντας από το Δήμο Παύλου Μελά. Σχέδιο, που στοχεύει στην εξασφάλιση υψηλής και σταθερής κερδοφορίας για τους μονοπωλιακούς κολοσσούς του κλάδου μέσω της κατακόρυφης πτώσης του ενεργειακού τους κόστους σε βάρος της υγείας, του περιβάλλοντος, της ποιότητας ζωής της εργατικών – λαϊκών στρωμάτων".

Μάλιστα, ισχυρίζεται ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος "προσπαθεί να κάνει το μαύρο άσπρο", αφού μιλά επισήμως για "«απεξάρτηση από ρυπογόνα συμβατικά (ορυκτά καύσιμα)»,προκαλώντας στην ουσία τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής να διαλέξουν ανάμεσα στο δηλητήριο του πεντοξείδιου του βαναδίου και στους καρκινογόνους και άλλους επικίνδυνους ρύπους από την καύση των «σκουπιδιών – καυσίμων»" και "«περιορισμό του όγκου απορριμμάτων που οδηγούνται σε ταφή», τη στιγμή που ξέρει ότι τα προς καύση απόβλητα θα προέρχονται από γειτονικές χώρες ".

Κατηγορεί, δε, το υπουργείο πως δεν μιλά για το ότι "η συγκεκριμένη μονάδα έχει από καιρό αδειοδοτηθεί να καίει και διαχωρισμένα ανακυκλώσιμα υλικά: «χαρτί και χαρτόνι», «πλαστικά», «ξύλο»", υλικά που θα έπρεπε να ανακυκλώνονται, ενώ ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ "νομοθετούν υιοθετώντας κατά γράμμα τις φιλομονοπωλιακές οδηγίες της Ε.Ε., προκειμένου να ικανοποιηθούν οι στόχοι της ανταγωνιστικότητας, δηλαδή της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων". Κατηγορεί και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τους δήμους του Πολεοδομικού Συγκροτήματος, "που μέσω της έγκρισης και υλοποίησης των προβλέψεων του ΠΕΣΔΑ Κεντρικής Μακεδονίας - και όχι μόνο - συμβάλλουν ενεργητικά στην υλοποίηση της υπόψη καταστροφικής για την υγεία και το περιβάλλον πολιτικής".

Ο κ. Στολτίδης ζητά να μάθει αν η κυβ΄ρνηση προτίθεται να ακυρώσει την εκδοθείσα περιβαλλοντική αδειοδότηση, να γίνουν ουσιαστικοί έλεγχοι της εγκατάστασης ως προς τις περιβαλλοντικές της επιπτώσεις και να προχωρήσει στην εκπόνηση επιδημιολογικής έρευνας για την ευρύτερη περί τη μονάδα περιοχή.