Τηλεφωνική επικοινωνία με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ είχε σήμερα ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για το περιεχόμενο της συνομιλίας, η οποία πάντως έγινε στον απόηχο της συμβιβαστικής πρωτοβουλίας ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα που ανέλαβε το Βερολίνο, με σκοπό να αποκλιμακωθεί η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. 

Μετά την απόφαση του Ταγιπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί και την προειδοποίηση του Νίκου Δένδια ότι σε περίπτωση ανάφλεξης στα ελληνοτουρκικά η Αθήνα θα ζητήσει τη συνδρομή των 26 χωρών μελών της ΕΕ στη βάση του άρθρου 42 της ιδρυτικής συνθήκης, η γερμανική διπλωματία ανέλαβε δράση επιδιώκοντας να δημιουργηθεί δίαυλος επικοινωνίας της ελληνικής με την τουρκική κυβέρνηση. 

Τις προηγούμενες ημέρες στο Βερολίνο έγιναν συναντήσεις μεταξύ των στενών συνεργατών των ηγετών της ΕΕ που αναλαμβάνουν να προετοιμάσουν τις συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 

Στο μεταξύ, κατά τη συνάντηση σήμερα του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Αμερικανό πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ, συζητήθηκε και το ζήτημα της Αγίας Σοφίας. “Επαναλάβαμε τη βαθιά απογοήτευσή μας με την απόφαση της Τουρκίας για την Αγία Σοφία», έγραψε ο Αμερικανός Πρέσβης στο Τουίτερ. Στην Κωνσταντινούπολη, έχει αρχίσει η αποξήλωση των πινακίδων με την επιγραφή Μουσείο στην Αγία Σοφία, ενώ σύμφωνα με δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας ο Ταγίπ Ερντογάν δεν θα προσευχηθεί απλώς στις 24 Ιουλίου στην Αγία Σοφία αλλά θα κάνει και κήρυγμα σε μια προσπάθεια τόνωσης της δημοτικότητας του.