57 ολόκληρα χρόνια περίμενε σαν την «ωραία κοιμωμένη» το φιλί των οινολατρών που θα «ξυπνήσουν» τις μνήμες και τα αρώματα του σαμιακού αμπελώνα από μια χρονιά-σταθμό για το Mοσχάτο Σάμου !
Η οινική διαδικασία της «παλαίωσης» είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ποιότητα του σταφυλιού που δίνει κάθε τρύγος. Το 1963 -αν και ξεκίνησε με βαρυχειμωνιά- η ήπια άνοιξη που διαδέχτηκε την κακοκαιρία καθώς και  το δροσερό καλοκαίρι που επακολούθησε, δημιούργησαν ιδανικές συνθήκες για μία εξαιρετική αμπελουργική χρονιά στα νησιά του Αιγαίου. 
Το «Samos 1963» είναι ένα παλαιωμένο, απολαυστικό και γεμάτο αρώματα γλυκό κρασί της Σάμου, κομμάτι της ελληνικής οινικής ιστορίας και δείγμα του φοβερού δυναμικού παλαίωσης των μοσχάτων της Σάμου. Αρκετά σκουρόχρωμο, φινετσάτο, με έντονα και πολύπλοκα αρώματα σοκολάτας, καβουρδισμένων κόκκων καφέ, μπαχαρικών, πετιμεζιού, καπνού, μελιού, ξηρών καρπών και αποξηραμένων σύκων. 
Ένα παλαιωμένο επί δεκαετίες κρασί, το οποίο κυκλοφορεί σε περιορισμένο αριθμό φιαλών. Τα χρόνια ζωής του να του προσδίδουν ανεκτίμητη ποιότητα αλλά και μια πρωτόγνωρη φρεσκάδα, η οποία αναδεικνύεται ακόμη περισσότερο από τον πλούτο των πυκνών αρωμάτων, που πλαισιώνουν τη μοναδική του γεύση. 
Ένας ανεκτίμητος  υγρός θησαυρός σε μπουκάλι, από μια χρονιά-σταθμό!
Πως ο «χειμώνας των πάγων» και μια όμορφη άνοιξη, «έφτιαξαν» το «Samos 1963»
Ο χειμώνας του 1962-1963 έμεινε στην ιστορία ως ο «χειμώνας των πάγων» αφού σε ολόκληρη την Ευρώπη οι καιρικές συνθήκες θύμιζαν… «Βόρειο πόλο».    
Από τα μέσα Γενάρη και για δέκα συνεχόμενες μέρες χιόνιζε χωρίς σταματημό σε όλη την Ελλάδα και γίνονταν ρίψεις εφοδίων σε αποκλεισμένες περιοχές λόγω παγετού. Η θερμοκρασία κυμαινόταν σε πολλούς βαθμούς υπό το μηδέν, κάτι που δεν είχε ξαναζήσει η χώρα μας, ενώ άνθρωποι έχαναν τη ζωή τους λόγω του ψύχους! (Ενδεικτικά: Πτολεμαϊδα -23, Αθήνα -3 και τα νησιά του Β. Αιγαίου σκέπαζε χιόνι 40 πόντων). Πριν καν βγει ο πρώτος μήνας του χρόνου, μια πρωτοφανής νεροποντή έπληξε τη χώρα μας με αποτέλεσμα εκατοντάδες σπίτια και καλλιέργειες να καταστραφούν.
Ωστόσο, μια ήπια άνοιξη διαδέχτηκε την κακοκαιρία, πράγμα που επέτρεψε την ανθοφορία του μοσχάτου σταφυλιού. Το δροσερό καλοκαίρι που επακολούθησε, δημιούργησε τις ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες για μία εξαιρετική αμπελουργική χρονιά στο νησί της Σάμου.  Οι Σαμιώτες αμπελουργοί είχαν φροντίσει με κόπο και αγάπη τα αμπέλια τους, όπως κάνει κάθε γενιά καλλιεργητών, με σεβασμό στην παράδοση. 
Τέλη Αυγούστου τα εξαιρετικά μοσχάτα σταφύλια συλλέχθηκαν προσεκτικά και ο τρυγητός του 1963 χαρακτηρίστηκε «εκλεκτός». Οινοποιήθηκαν από το Συνεταιρισμό της Σάμου με γνώση και μεράκι, δίνοντας ένα εκλεκτό κρασί εσοδείας 1963 που παλαίωσε για 57 ολόκληρα χρόνια σε μικρά δρύινα βαρέλια, μέχρι να φτάσει σήμερα στο συλλεκτικό μπουκάλι με το οποίο κυκλοφορεί. (photo credits: G. Tamvaklis)

1963 – τα σημαντικότερα γεγονότα της χρονιάς

22 Ιανουαρίου 1963 - Συνθήκη των Ηλυσίων: Ο Σαρλ ντε Γκωλ και ο Κόνραντ Αντενάουερ υπογράφουν συνθήκη συνεργασίας μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας.
24 Ιανουαρίου - Ο τότε διάδοχος του θρόνου της Ελλάδος Κωνσταντίνος και η πριγκίπισσα Άννα Μαρία της Δανίας αρραβωνιάζονται.
7 Φεβρουαρίου - Παλιρροϊκό κύμα ύψους 10 μέτρων σαρώνει την παραλία του Αιγίου μέχρι βάθους τριακοσίων μέτρων από την ακτή, προκαλώντας εκτεταμένες καταστραφές, νεκρούς και τραυματίες, ενώ στη Β. Ελλάδα τεράστιοι όγκοι νερού και πάγου προκαλούν πλημμύρες.
8 Φεβρουαρίου - Η κυβέρνηση του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι καθιστά παράνομα τα ταξίδια και τις οικονομικές και εμπορικές συναλλαγές των Αμερικανών πολιτών στην Κούβα.
21 Μαρτίου - Κλείνει η ομοσπονδιακή φυλακή του Αλκατράζ στην Καλιφόρνια.
11 Απριλίου - Ο Πάπας Ιωάννης ΚΓ΄ εκδίδει την εγκύκλιο Pacem in Terris, την πρώτη που απευθύνεται σε όλους τους χριστιανούς και όχι μόνο σε καθολικούς.
21 Απριλίου - Μαραθώνια πορεία ειρήνης στην Αθήνα. Συμμετείχε σε αυτήν και ο τότε βουλευτής Γρηγόρης Λαμπράκης.
Το κλασικό αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα «Το καπλάνι της βιτρίνας» γράφεται από την Άλκη Ζέη.
15 Μαΐου - Πρόγραμμα Μέρκιουρι: Εκτοξεύεται η τελευταία αποστολή Μέρκιουρι, με επιβαίνοντα τον αστροναύτη Γκόρντον Κούπερ, ο οποίος γίνεται ο πρώτος Αμερικανός που παραμένει πάνω από μία ημέρα στο διάστημα.
Μάιος - Ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Στρατηγός Σαρλ ντε Γκωλ στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Συναντάται με τον Βασιλιά της Ελλάδας Παύλο Α' και τον Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή.
22 Μαΐου - Δολοφονική επίθεση στη Θεσσαλονίκη κατά του βουλευτή Γρηγόρη Λαμπράκη. Ο βουλευτής πεθαίνει στις 27 Μαΐου.
10 Ιουνίου - Ο Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι υπογράφει νόμο με στόχο την κατάργηση των μισθολογικών διαφορών μεταξύ των φύλων.
16 Ιουνίου - Αποστολή Βοστόκ-6. Στο σοβιετικό διαστημικό πρόγραμμα η κοσμοναύτης Βαλεντίνα Τερεσκόβα γίνεται η πρώτη γυναίκα που εκτοξεύεται στο διάστημα.
23 Ιουνίου - Εγκαινιάζεται το Αεροδρόμιο της Σάμου, σχεδόν δύο δεκαετίες από τότε που ξεκίνησε το έργο.
26 Ιουνίου - Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι δηλώνει σε ομιλία του "Ich bin ein Berliner" («Είμαι Βερολινέζος»), υπογραμμίζοντας την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στη δημοκρατική Δυτική Γερμανία αμέσως μετά την ανέγερση του «Τείχους του Βερολίνου» από την Ανατολική Γερμανία.
29 Ιουνίου – Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κυρός Ειρηναίος.
1 Ιουλίου - Την επαγρύπνηση αστυνομίας και χωροφυλακής ώστε "να αποβληθούν οι τρομοκράτες της ασφάλτου" ( συστηματικοί παραβάτες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας) ζητεί με κατεπείγον έγγραφό του το υπουργείο Συγκοινωνιών.
5 Αυγούστου - Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Σοβιετική Ένωση υπογράφουν συνθήκη για την απαγόρευση πυρηνικών δοκιμών.
8 Αυγούστου - Η Μεγάλη Ληστεία του Τρένου: Συμμορία 15 ληστών κλέβει από τρένο 2.600.000 λίρες σε χαρτονομίσματα.
12 Αυγούστου - Το βραβείο Ειρήνης Λένιν απονέμεται στον Μανώλη Γλέζο, σε ειδική τελετή στη Μόσχα.
28 Αυγούστου - Πορεία στην Ουάσινγκτον: Ο αιδεσιμότατος Μάρτιν Λούθερ Κινγκ εκφωνεί τον λόγο του «Έχω ένα όνειρο».
30 Αυγούστου – «Κόκκινο τηλέφωνο». Τίθεται σε λειτουργία η τηλεφωνική γραμμή Μόσχας-Ουάσινγκτον μεταξύ των ηγετών των Η.Π.Α. και της Σοβιετικής Ένωσης.
Αρχές Σεπτέμβρη: Εξαιρετικός ο τρυγητός του 1963 στη Σάμο, πράγμα που υπόσχεται κρασί ποιότητας...
16 Σεπτεμβρίου - Δημιουργείται η Μαλαισία από την ένωση της Μαλαίας, της Σιγκαπούρης, της Βόρειας Βόρνεο και του Σαράουακ. 
24 Οκτωβρίου – «Για το υπέροχο λυρικό ύφος του, που είναι εμπνευσμένο από ένα βαθύ αίσθημα για το ελληνικό πολιτιστικό ιδεώδες»,  η Σουηδική Ακαδημία τιμά τον Γιώργο Σεφέρη με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.
22 Νοεμβρίου - Στο Ντάλας του Τέξας, δολοφονείται ο πρόεδρος των Η.Π.Α. Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι. 
9 Δεκεμβρίου - Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αποχωρεί από την ηγεσία της Ε.Ρ.Ε. και κάτω από συνθήκες απόλυτης μυστικότητας αναχωρεί για το Παρίσι.
24 Δεκεμβρίου - Την παραίτησή του υποβάλλει στον βασιλιά Παύλο ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο οποίος εισηγείται τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών.
26 Δεκεμβρίου - Τα τραγούδια των Beatles "I Want to Hold Your Hand" και "I saw her standing there" κυκλοφορούν στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, σηματοδοτώντας των έναρξη της λατρείας των  Beatles σε διεθνές επίπεδο.