Στον παγκόσμιο χάρτη των έξυπνων πόλεων εντάσσεται δυναμικά η Θεσσαλονίκη, μετά και τη σημερινή υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας για τη λειτουργία του Διεθνούς Κέντρου Επιτάχυνσης Ψηφιακού Μετασχηματισμού, από την αμερικανική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας Cisco. 

Το μνημόνιο υπεγράφη μεταξύ του δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα και των Υπουργών Ανάπτυξης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Άδωνι Γεωργιάδη και Κυριάκου Πιερρακάκη, με τέταρτο εταίρο την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Ψηφιακός Μετασχηματισμός και Ψηφιακές Δεξιότητες». 

Το Κέντρο, που θα έχει ως έδρα του το εμβληματικό κτίριο των παλαιών δημοτικών σφαγείων, θα λειτουργήσει εντός του καλοκαιριού και θα εγκαινιαστεί επισήμως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Πρόκειται για το 15ο Κέντρο στο διεθνές δίκτυο της Cisco, το οποίο θα προσφέρει αναπτυξιακά και εκπαιδευτικά προγράμματα σε νέους, επαγγελματίες και ανέργους.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε ακόμα στη “συμμαχία” -όπως τη χαρακτήρισε- του δήμου με την κυβέρνηση και τον παγκόσμιο τεχνολογικό κολοσσό και την ταχύτητα με την οποία προωθήθηκε η όλη διαδικασία για τη δημιουργία του κέντρου, το οποίο μπορεί να προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους.

Πρόσθεσε ότι στόχος είναι η Θεσσαλονίκη να αναδειχτεί σε έναν δεύτερο αναπτυξιακό και επιχειρηματικό πόλο της Ελλάδας, πέραν της Αττικής, όχι ανταγωνιστικά, αλλά παράλληλα, καθώς καμία χώρα δεν είναι “μονοπολική”. Όπως είπε, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, εισέρχεται σε σχέση συνεργασίας με τoν τεχνολογικό κολοσσό, που θα έχει αποτύπωμα και σε πολλές δραστηριότητες της πόλης, όπως η Ψηφιακή Πλατφόρμα, που παρουσιάζοντας στοιχεία σε τέσσερις γλώσσες, θα αναδείξει τα 55α "Δημήτρια" σε ένα πολιτιστικό e-festival.

Τον Σεπτέμβριο τα εγκαίνια


Απευθύνοντας χαιρετισμό στην εκδήλωση, η επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου, σημείωσε ότι, σήμερα, με την υπογραφή του μνημονίου, ολοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο μιας διαδικασίας, που οδηγεί σε μια σπουδαία επένδυση, από την οποία θα ωφεληθεί όχι μόνο η πόλη, αλλά και η Βόρεια Ελλάδα συνολικά και τα Βαλκάνια. “Στόχος μας είναι μέσα στο καλοκαίρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες και τον Σεπτέμβριο να είμαστε σε θέση να το εγκαινιάσουμε” γνωστοποίησε.

Γιατί η Θεσσαλονίκη δεν επιλέχθηκε τυχαία


Τη διαβεβαίωση ότι η Θεσσαλονίκη δεν επιλέχθηκε τυχαία για τη δημιουργία του Κέντρου, έδωσε από την πλευρά του ο κ.Αντώνης Τσιμπούκης, γενικός διευθυντής της Cisco για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα, επισημαίνοντας ότι η πόλη ξεχωρίζει για τις τεχνολογικές της επιδόσεις.

Έκανε λόγο για άλματα στον ψηφιακό μετασχηματισμό στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στην e-συνταγογράφηση, αλλά και στην τηλεκπαίδευση : “μέσα σε μια εβδομάδα καταφέραμε να εγγραφούν (στο σύστημα τηλεκπαίδευσης) 1,3 εκατ. μαθητές και 15000 καθηγητές” σημείωσε.

Γνωστοποίησε ότι η CISCO απασχολεί παγκοσμίως 80.000 άτομα, έχει 60.000 συνεργάτες και πραγματοποιεί ετήσιο τζίρο 55 δισ. ευρώ, ενώ στην Ελλάδα, όπου έχει παρουσία από τον Ιανουάριο του 1998, απασχολεί 160 άτομα και το δίκτυο συνεργατών της αριθμεί περίπου διακόσιους.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.Βαρνάβας, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το νέο κέντρο καινοτομίας εδρεύει στα δυτικά της πόλης, λέγοντας: “η περιοχή πάντα αντλούσε την επάρκειά της και τη δύναμή της από τα δυτικά. Από τα δυτικά μπαίνουν σε αυτή την πόλη, δεν υπάρχει άλλος δρόμος”.