Στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» προσγειώθηκε το μεσημέρι η πρώτη πτήση, αυτής της Aegean από το Μόναχο, σηματοδοτώντας το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου για την Βόρεια Ελλάδα. 

Είναι η πρώτη πτήση εξωτερικού μετά από τρεις μήνες, καθώς το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης ήταν κλειστό στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό. 

Η υποδοχή της πρώτης πτήσης ήταν πανηγυρική. Το αεροσφάφος υποδέχθηκαν με αψίδες νερού δύο οχήματα της Πυροσβεστικής και τους 160 επιβάτες του καλωσόρισαν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. 

Οι επιβάτες της πτήσης από Μόναχο χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός κατά την παραλαβή των αποσκευών. Στη συνέχεια, το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που βρίσκεται στο χώρο παραλαβής αποσκευών έλαβε δείγματα ελέγχου και τα στοιχεία από όλους τους επιβάτες. Ωστόσο, κανένας επιβάτης που φθάνει στη Θεσσαλονίκη δε θα υπόκειται σε καραντίνα. 

Ζέρβας: «Η Θεσσαλονίκη είναι μια ασφαλής πόλη»


«Η Θεσσαλονίκη είναι μια ασφαλής πόλη», είναι το μήνυμα που έστειλε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας κατά την υποδοχή σήμερα το μεσημέρι των επιβατών της πρώτης πτήσης από το εξωτερικό που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», παρουσία του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά και του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα.

«Υποδεχόμαστε σήμερα την πρώτη διεθνή πτήση στο αεροδρόμιο ‘Μακεδονία’ μετά από τη μεγάλη ταλαιπωρία του κορωνοϊού με υψηλό αίσθημα εθνικής αυτοπεποίθησης. Η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα, η Θεσσαλονίκη είναι μια ασφαλής πόλη και όλοι μαζί ξεκινάμε δυναμικά την επόμενη μέρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, εξάλλου, δήλωσε αισιόδοξος ότι με τις προσπάθειες όλων –τοπικής αυτοδιοίκησης, τοπικών φορέων και κυβέρνησης- και σε συνδυασμό με τις νέες υποδομές που αποκτά η πόλη, όπως το καινούριο αεροδρόμιο, η Θεσσαλονίκη έχει κάθε λόγο να υποδέχεται την επόμενη ημέρα με αισιοδοξία, με αυτοπεποίθηση και κυρίως με το αίσθημα ότι αυτή θα είναι καλύτερη.

Σε δηλώσεις του ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε: «Υποδεχόμαστε σήμερα τους πρώτους επισκέπτες από το εξωτερικό στο αεροδρόμιο ‘Μακεδονία’, που άνοιξε για διεθνείς πτήσεις. Θέλω να ευχαριστήσω την Κυβέρνηση, που έκανε αποδεκτό το αίτημά μου για να ανοίξει από σήμερα, 15 μέρες νωρίτερα από το προβλεπόμενο, το αεροδρόμιο ‘Μακεδονία’, διότι έτσι θα ανακάμψει νωρίτερα και ο τουρισμός στην περιοχή μας. Θέλω όμως να ζητήσω από όλους τους επιχειρηματίες και τους επαγγελματίες του τουρισμού και όλους τους συμπολίτες μας να τηρήσουν αυστηρά και πιστά τα μέτρα και τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Πρέπει πάση θυσία να διαφυλάξουμε την επιτυχή διαχείριση της υγειονομικής κρίσης από την πανδημία του κορονοϊού και να μην έχουμε πισωγυρίσματα. Ο κίνδυνος δεν έχει εξαλειφθεί, ο ιός είναι εδώ και πρέπει όλοι να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί. Είμαστε σήμερα εδώ για να στείλουμε το μήνυμα ότι η φετινή τουριστική περίοδος αρχίζει με απόλυτη ασφάλεια. Η συνεργασία μας με την Πολιτική Προστασία και τον Νίκο Χαρδαλιά είναι εξαιρετική. Δεσμεύομαι ότι δεν πρόκειται να κάνουμε καμιά έκπτωση σε ζητήματα δημόσιας υγείας. Η υγεία και η ασφάλεια των συμπολιτών μας και των επισκεπτών είναι πριν και πάνω από όλα. Ως Περιφέρεια μάλιστα εκπαιδεύουμε με εξειδικευμένα σεμινάρια για τα υγειονομικά πρωτόκολλα 3.200 στελέχη του τουρισμού, ώστε να αυξήσουμε το επίπεδο ασφάλειας και στις τουριστικές επιχειρήσεις».

Από πού θα έρχονται επιβάτες στο Αεροδρόμιο Μακεδονία


Το αεροδρόμιο “Μακεδονία” είναι το πρώτο που ανοίγει για απευθείας διεθνείς πτήσεις μετά το “Ελευθέριος Βενιζέλος”, καθώς όλα τα υπόλοιπα αεροδρόμια θα ανοίξουν την ‪1η Ιουλίου‬. Στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» θα μπορούν να φτάνουν όλες οι διεθνείς πτήσεις, με εξαίρεση αυτές από Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Μεγάλη Βρετανία, Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία. 

Οι επιβάτες που θα αναχωρούν από το «Μακεδονία» θα γνωρίσουν για πρώτη φορά και τους νέους χώρους του αεροδρομίου, καθώς, εν μέσω καραντίνας, εγκαινιάστηκε τμήμα του νέου εντυπωσιακού τερματικού σταθμού. 

Ο κ. Χαρδαλιάς διαβεβαίωσε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και δήλωσε πως σύντομα θα ανακοινωθεί και το ξενοδοχείο που θα λειτουργεί μόνο για περιπτώσεις καραντίνας στη Θεσσαλονίκη. 

Η δεύτερη πτήση εξωτερικού που θα φτάσει στο «Μακεδονία» σήμερα είναι από τη Λάρνακα και θα προσγειωθεί σε λίγη ώρα, λίγο μετά τις 8.