Με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό ανοιχτά της Λέσβου, όπου τουρκικές ακταιωροί συνόδευαν για πρώτη φορά επίσημα και απροκάλυπτα λέμβο με μετανάστες προκειμένου να  εισέλθει στα ελληνικά χωρικά ύδατα, η
Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ., κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη, κατέθεσε ερώτηση ζητώντας άμεση ευρωπαϊκή αντίδραση στην πολιτική αποσταθεροποίησης που ακολουθεί η Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου. 

Η ελληνίδα ευρωβουλευτής υπογραμμίζει ότι τα περιστατικά αυτά προβληματίζουν τις ελληνικές αρχές, που έχουν αποκρούσει αποτελεσματικά όλες τις τουρκικές προκλήσεις με έγκαιρη παρέμβαση, ενώ γεννούν έντονους φόβους για νέα ασσύμετρη επίθεση με μετανάστες στο Αιγαίο, σε συνέχεια των πρόσφατων γεγονότων στον Έβρο.

Στο πλαίσιο αυτό η κ. Βοζεμπεργκ ρωτά, εάν η Συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας για τους πρόσφυγες εξακολουθεί να είναι σε ισχύ, αναφερόμενη μάλιστα στις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου που υποστήριξε ξανά ότι τα σύνορα πλέον είναι ανοιχτά και η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει το βάρος που της αναλογεί στο μεταναστευτικό.