Ο Περικλής Κοροβέσης, ο άνθρωπος που έγινε παγκοσμίως γνωστός για το «κατηγορώ» του ενάντια στην 7χρονη δικτατορία, πέθανε σε νοσοκομείο της Αθήνας, σε ηλικία 79 ετών. 


Ο Περικλής Κοροβέσης ήταν αυτός που, μέσα από το βιβλίο του, «Ανθρωποφύλακες», έκανε γνωστό σε όλο τον κόσμο ότι η χούντα βασανίζει τους αντιπάλους της.

Πέθανε σε νοσοκομείο της Αθήνας, όχι όμως από κορωνοϊό, όπως διευκρινίζεται και από την «Εφημερίδα των Συντακτών», συνεργάτης της οποίας υπήρξε από την πρώτη στιγμή έκδοσης της εφημερίδας.

Η φυλακή και τα βασανιστήρια που υπέστη από την 7χρονη δικτατορία άλλαξαν την πορεία του: Ενώ είχε κάνει σπουδές για να γίνει ηθοποιός, έγραψε τους «Ανθρωποφύλακες», που μεταφράστηκε σε χρόνο ρεκόρ σε πολλές γλώσσες, κατέθεσε στο Συμβούλιο της Ευρώπης, το οποίο ήταν ο πρώτος διεθνής θεσμός στον οποίο αποκαλύφθηκε το απάνθρωπο πρόσωπο της δικτατορίας της 21ης Απριλίου και δημοσίευσε σειρά βιβλίων, μεταξύ των οποίων τα: «Αριστερή Ανακύκλωση», «Παράπλευρες καθημερινές απώλειες», «Γυναίκες ευσεβείς του πάθους», «Η πολιτική βία είναι πάντοτε φασιστική», «Στο κέντρο του περιθωρίου», κ.ά. Εκτός από πεζά, έχει συγγράψει και θεατρικά (πχ. Tango Bar), αλλά και παιδικά έργα.

Γεννήθηκε στις 20 Ιουλίου 1941 στο Αργοστόλι Κεφαλληνίας. Σπούδασε Θέατρο με τον Δημήτρη Ροντήρη, σημειολογία με τον Ρολάν Μπαρτ και παρακολούθησε μαθήματα των Πιερ Βιντάλ-Νακέ, Μαρσέλ Ντετιέν, Κορνήλιου Καστοριάδη και άλλων στο Παρίσι. Από μικρή ηλικία μετείχε στο μαχητικό δημοκρατικό κίνημα της Αριστεράς.

Το 1998 εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων, με το συνδυασμό του Λέοντα Αυδή (ΚΚΕ) και, εν συνεχεία, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. το 2007, στην Α΄ Περιφέρεια Αθηνών.

Σακελλαροπούλου: Ένα σύμβολο της αντίστασης έφυγε από κοντά μας


Τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του Περικλή Κοροβέση εξέφρασε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με ανάρτησή της στο twitter.

Αναφερόμενη στον Περικλή Κοροβέση, η Πρόεδρος κάνει λόγο για ένα σύμβολο της αντίστασης στη δικτατορία, έναν μαχητικό υπερασπιστή της δημοκρατίας, ο οποίος έφυγε σήμερα από κοντά μας.

Τα συλλυπητήρια της κυβέρνησης


Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπροσώπος Στέλιος Πέτσας σε δήλωσή του για τον θάνατο του Περικλή Κοροβεση εξέφρασε τα θερμά συλλυπητήρια της κυβέρνησης στην οικογένεια του.

Ανέφερε συγκεκριμένα:

«Με θλίψη αποχαιρετούμε σήμερα τον συγγραφέα, διανοούμενο της Αριστεράς και αγωνιστή της αντίστασης κατά της χούντας, Περικλή Κοροβέση.

Εκ μέρους της κυβέρνησης εκφράζω θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του».

Το αντίο από τον Αλ. Τσίπρα


Tον Περικλή Κοροβέση, «τον αγωνιστή της Αριστεράς και της Δημοκρατίας, τον τολμηρό διανοούμενο, τον συγγραφέα που σημάδεψε με τα γραπτά του τη σύγχρονη πολιτική σκέψη της χώρας μας», αποχαιρετά ο Αλέξης Τσίπρας με συλλυπητήριο μήνυμα του. 

«Τον άνθρωπο», προσθέτει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη σχετική ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, «που κατέστησε σε όλη την υφήλιο γνωστά τα βασανιστήρια της χούντας των συνταγματαρχών, τόσο με το βιβλίο του “ Ανθρωποφύλακες”, όσο και με τη κατάθεσή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, που απομόνωσε την δικτατορία διεθνώς».

«Με τον Περικλή πορευτήκαμε μαζί στα πρώτα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ. Οι δρόμοι μας χωρίσανε ωστόσο νωρίς και η κριτική του ήταν πάντα αιχμηρή, αλλά ποτέ κακόβουλη», αναφέρει. «Η κριτική του σκέψη, ο αιχμηρός του λόγος, η ευθυκρισία του, ήταν πλούτος για την Aριστερά και το δημόσιο λόγο. Θα μας λείψει», σημειώνει ο κ. Τσίπρας, εκφράζοντας τα ειλικρινή συλλυπητήρια του στους κοντινούς ανθρώπους του εκλιπόντος.

Η ανακοίνωση της υπουργού Πολιτισμού


«Ο Περικλής Κοροβέσης παρέμεινε ασυμβίβαστος και μαχητικός μέχρι το τέλος. Αφιέρωσε τη ζωή, τη δράση και τα κείμενά του στην υπεράσπιση της κοινωνικής δικαιοσύνης και της Δημοκρατίας. Μέσα από τον λόγο του υπερασπίστηκε με πάθος την ελευθερία. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους πολυπληθείς φίλους του», ανέφερε στο μήνυμά της για την απώλεια του Περικλή Κοροβέση η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.

Το αντίο από το ΚΚΕ


Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του εκφράζει τα συλλυπητήριά του για την απώλεια του Περικλή Κοροβέση, «συγγραφέα -ανάμεσα σε άλλα- του ευρέως γνωστού βιβλίου "Ανθρωποφύλακες", στο οποίο περιγράφονται τα φρικτά βασανιστήρια της Χούντας των Συνταγματαρχών, που και ο ίδιος υπέστη για την αντιδικτατορική του δράση».

Υπήρξε πολιτικά δραστήριος άνθρωπος, με πλούσια αρθρογραφία στον Τύπο, αλλά και ως Δημοτικός Σύμβουλος με την Συμπαράταξη για την Αθήνα, με επικεφαλής τον Λ. Αυδή, το 1998, καθώς και ως βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, το 2007.

Συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του» καταλήγει η ανακοίνωση του Κόμματος.