Σχολιάζει ο καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος*


‘Όχι δεν είναι αστεία η κατάσταση και ο τίτλος μου ΔΕΝ είναι ειρωνικός αλλά σαφώς σε Αριστοφανικό στυλ σκωπτικός καθώς από το πουθενά βρεθήκαμε μετά από μια δεκαετία μπλεγμένοι σε μια παγκόσμια απειλή κατά της ανθρωπότητας από έναν άγνωστο ιό…

Μέχρι τώρα έχουμε επισήμως περισσότερα από 85,691 άτομα που νοσούν από τον ιό Covid-19 και 2,933 νεκρούς κυρίως ηλικιωμένα και βεβαρυμμένα με παθολογία άτομα και προφανώς επίκεντρο κρουσμάτων και θανάτων είναι η Κίνα (https://www.worldometers.info/coronavirus/)

Παγκοσμίως, τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας ή ‘Μέσα Μαζικού Εκμαυλισμού’ (συγνώμη για την αδόκιμη έκφραση) έχουν κυριολεκτικά οργιάσει στην προσπάθειά τους να μας πληροφορήσουν…(ή μήπως να μας…τρομάξουν;)

Και σε ενορχηστρωμένη επωδό μαζί τους επίσημα πολιτικά χείλη σε διεθνή κλίμακα συνιστούν (‘Ημαρτον Κύριε) να ΠΛΕΝΟΥΜΕ συχνά με σαπούνι τα χέρια μας!...

Οι αριθμοί και τα ΜΜΕ δεν κατάφεραν μέχρι τώρα να μας…πείσουν παρά την εκπληκτικά γενικευμένη τρομολαγνική προσέγγιση στο νέο παγκόσμιο πρόβλημα Υγείας το οποίο Ο Παγκόσμιο Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ακόμη δεν έχει κηρύξει ως ‘Πανδημία’.

Σας θυμίζω ότι ο Dr. Wolfgang Wodarg, τότε Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) είχε αναφερθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την κήρυξη Πανδημίας για τον ιό Η1Ν1 και είχε μιλήσει για ένα από τα μεγαλύτερα ιατρικά σκάνδαλα του αιώνα ζητώντας σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την μελέτη σε βάθος της πιθανής ‘συνέργειας’ του ΠΟΥ, Φαρμακευτικών εταιρειών κατασκευής εμβολίων και σε εκπροσώπους Εθνικών φορέων υγείας και ειδικούς επιστήμονες. https://healthcare-in-europe.com/en/news/european-parliament-to-investigate-who-pandemic-scandal.html

Προσωπικά μέχρι σήμερα ΔΕΝ έχω δει πουθενά τα αποτελέσματα αυτής τηε επίσημης έρευνα και παρακαλώ εάν κάποιοι φίλοι του blog έχουν δει κάτι επίσημα δημοσιευμένο να μας το γνωστοποιήσουν.

έχουμε πάντως μια παγκόσμια δραματική πτώση στους γνωστούς χρηματιστηριακούς δείκτες από Νέα Υόρκη, σε Ευρώπη και Άπω Ανατολή…

Ήδη χάθηκαν μέσα σε μία εβδομάδα περισσότερα από ΠΕΝΤΕ ίσως και ΕΞΙ Τρισεκατομμύρια δολάρια και εάν η πτώση συνεχισθεί θα έχουμε Παγκόσμια Ύφεση…

Παρά την δραματική μείωση χρηματιστηριακών αξιών την εβδομάδα που έκλεισε χτες τα διεθνή χρηματιστήρια παραμένουν σε πολύ μεγαλύτερα επίπεδα τιμών σε σύγκριση με την δραματική πτώση του 2008, 2009 και 2010 με αφορμή την κατάρρευση της Lehman Brothers και την εμφάνιση της Πανδημίας γρίπης τύπου Α γνωστής πλέον ως Η1Ν1…

Είναι ακόμη νωρίς για να εκτιμηθεί ο πλήρης κίνδυνος του νέου ιού covid-19 και ποιος θα είναι ο τελικός λογαριασμός για την ανθρωπότητα σε νεκρούς.

Εξετάζοντας το τελικό κόστος της ‘γρίπης των χοίρων’ του Η1Ν1 είχε αναφερθεί ότι από τον Απρίλιο του 2009 μέχρι τον Αύγουστο του 2010 οι εργαστηριακά επιβεβαιωμένοι θάνατοι από την πανδημία ήταν 18,500.

Αλλά στην ερευνητική τους εργασία που δημοσιεύθηκε στην έγκυρη επιστημονική επιθεώρηση LANCET τον Σεπτέμβριο του 2012 ο Dr F.S. Dawood και η πολυμελής ερευνητική ομάδα του Ομοσπονδιακού Τμήματος μελέτης της Γρίπης, του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, που εδρεύει στην Ατλάντα των ΗΠΑ, κατέγραψε τελικό υπολογισμό σε νεκρούς της γρίπης τύπου Α Η1Ν1 σε παγκόσμια κλίμακα σε 201,200 που έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές του αναπνευστικού συστήματος και σε 83,300 που κατέληξαν από επιπλοκές του καρδιαγγειακού συστήματος. (Lancet Infect Dis. 2012 Sep;12(9):687-95. doi: 10.1016/S1473-3099(12)70121-4. Epub 2012 Jun 26).

Μέχρι στιγμής σε σύγκριση με θύματα από άλλες μορφές γρίπης αυτή ην εποχή ο covid-19 αποδεικνύεται πιο θανατηφόρος στην παγκόσμια οικονομία παρά στον παγκόσμιο πληθυσμό. Εάν συνεχιστεί η εξάπλωση του covid-19 σίγουρα κρούσματα και θάνατοι θα αυξηθούν και μαζί τους η πτώση χρηματιστηρίων αξιών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ευχόμαστε να κλείσει σύντομα και με ελάχιστα ανθρώπινα θύματα η νέα-αιφνίδια περιπέτεια της ανθρωπότητας.

Οι χρηματιστηριακές απώλειες φυσικά δεν αφορούν πολλούς από τους κατοίκους του πλανήτη μας αλλά, δυστυχώς, εάν συνεχιστούν θα καταλήξουν στη δημιουργία οικονομικής ύφεσης σε παγκόσμιο επίπεδο και αυτό βέβαια μας αφορά όλους…


*Ο κ. Γιώργος Πιπερόπουλος είναι καθηγητής Μάνατζμεντ και Μάρκετινγκ στο Durham University Business School