Μέχρι το τέλος του έτους ενδέχεται να αναβληθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.  Όπως ανέφερε η αρμόδια υπουργός της Ιαπωνίας, Σέικο Χασιμότο, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή, το συμβόλαιο της χώρας με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) επιτρέπει την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων έως το τέλος του έτους. ««Το συμβόλαιο απαιτεί να διεξαχθούν οι Αγώνες εντός του 2020. Αυτό θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως δυνατότητα αναβολής» δήλωσε η Χασιμότο.
Προς το παρόν οι Αγώνες του Τόκιο έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν στις 24 Ιουλίου και να διαρκέσουν μέχρι τις 9 Αυγούστου και τόσο η Ιαπωνία όσο και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή επιμένουν ότι είναι αποφασισμένες να τηρήσουν το πρόγραμμα, παρά τις προειδοποιήσεις του ΠΟΥ ότι η διεθνής κοινότητα έχει εισέλθει σε αχαρτογράφητα νερά στη μάχη της κατά του κορωνοϊού. Σύμφωνα με το συμβόλαιο το δικαίωμα αναβολής των Αγώνων ανήκει μόνο στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. «Κάνουμε ότι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι οι Αγώνες θα γίνουν, όπως έχει προγραμματιστεί», είπε η Χασιμότο. Τυχόν αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων λόγω του κορωνοϊού μπορεί να αποδειχθεί λίαν κοστοβόρα. O πιο πρόσφατος προϋπολογισμός των Αγώνων ανέρχεται σε 1,35 τρισεκατομμύρια γιεν (12,51 δισεκατομμύρια δολάρια), ενώ η κυβέρνηση της Ιαπωνίας παρέχει 120 δισεκατομμύρια γιέν για την κατασκευή του Ολυμπιακού Σταδίου και άλλα 30 δισεκατομμύρια γιεν για τους Παραολυμπιακούς του 2020, όπως τόνισε η Χασιμότο.
Λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ιαπωνία έχουν ακυρωθεί test events των Αγώνων και ο αντιπρόεδρος της ΔΟΕ, Ντικ Πάουντ, άφησε να εννοηθεί ότι οι Αγώνες θα μπορούσαν να αναβληθούν αν κυκλοφορεί ακόμη ο κορωνοϊός τον Μάιο.