Aυστηρά μηνύματα προς την Τουρκία έστειλαν οι επικεφαλής των τριών θεσμών της Ε.Ε., κατά τις κοινές δηλώσεις τους από τον Έβρο.

Επιθεώρησαν την κατάσταση στην περιοχή, εν μέσω ασφυκτικής πίεσης προς τη χώρα μας από τα καραβάνια μεταναστών που συρρέουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα. 



Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι εξέφρασαν την πλήρη στήριξη της Ευρώπης στην Ελλάδα, με την πρόεδρο της Ευρωπαικής Επιτροπής μάλιστα να ανακοινώνει και τα πρώτα μέτρα βοήθειας προς τη χώρα μας, με έκτακτη οικονομική χρηματοδότηση 700 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση του μεταναστατευτικού. 


Επίσημος διακινητής μεταναστών η τουρκική ηγεσία

Σφοδρή επίθεση προς τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι η τουρκική ηγεσία συμπεριφέρεται πλέον ως επίσημος διακινητής μεταναστών κι έκανε λόγο για ασύμμετρη απειλή στα ανατολικά σύνορα της χώρας μας. Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε ισχυρό μήνυμα πως η Ελλάδα υπερασπίζεται στο έπακρο την κυριαρχία της και σημείωσε πως αναμένει απτή αλληλεγγύη από την Ε.Ε. 



Ο Έλληνας πρωθυπουργός και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πραγματοποίησαν νωρίτερα αυτοψία στη συνοριογραμμή του Έβρου και πέταξαν με ελικόπτερο Σινούκ κατά μήκος των συνόρων, προκειμένου να δουν την κατάσταση που επικρατεί.


Αυτοψία των Ευρωπαίων αξιωματούχων

Στη συνέχεια προσγειώθηκαν στην Ορεστιάδα και κατευθύνθηκαν στο στρατιωτικό Φυλάκιο 1 των Καστανιών. Εκεί είδαν κατεστραμμένα οχήματα από πέτρες που είχαν πεταχτεί από την άλλη πλευρά, καθώς και καπνογόνα τουρκικής προέλευσης που εκτοξεύτηκαν κατά των ελληνικών δυνάμεων. 



Επισκέφτηκαν το σημείο όπου είναι συγκεντρωμένα τα άτομα που θέλουν να περάσουν στην Ελλάδα και επέστρεψαν στο Φυλάκιο όπου έγινε ενημέρωση από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο. Προβλήθηκε, μάλιστα, βίντεο με στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η πίεση στα σύνορα της Ελλάδας, που είναι και σύνορα της Ευρώπης, μεθοδεύεται από την Τουρκία.