Τα  71 έφθασαν τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα τις τελευταίες 24 ώρες. Αυτό ανακοίνωσε πριν λίγο ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σ. Τσιόρδας, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.


Όπως πρόσθεσε, έχουν ανιχνευθεί 695 κρούσματα στη χώρα από την έναρξη της πανδημίας και κατανέμονται σε 28 περιφερειακές ενότητες –οι περισσότερες στην Αττική.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόρδα, το 56% των νοσούντων είναι άνδρες. Οι περισσότεροι είναι από 18-64 ετών, ενώ άνω των 65 είναι το 21%.

Επίσης, 154 νοσηλεύονται, από τους οποίους οι  35 σε ΜΕΘ διασωληνωμένοι. Ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι τα 68 έτη κι από αυτούς η μία είναι γυναίκα.

Ως σήμερα είναι 17 οι νεκροί από τον κορωνοϊό στη χώρα. Ο μέσος όρος ηλικίας των θυμάτων είναι τα 76 έτη. Οι 14 ήταν άνδρες και οι τρεις  γυναίκες, όλοι τους ηλικιωμένοι ή με επικείμενα νοσήματα.

Εξιτήριο πήραν 29 συμπολίτες μας.

Ο κ. Τσιόρδας υπογράμμισε ότι περίπου 8-10.000 άνθρωποι έχουν προσβληθεί στη χώρα.

Διεθνώς, 358.000 σε 193 χώρες νοσούν, πάνω από 15.000 είναι επιβεβαιωμένοι θάνατοι και πάνω από 100.000 οι νοσηλευόμενοι.

Όπως υπογράμμισε ο καθηγητής, “ακόμα και σε χώρες με πολύ καλό σύστημα ελέγχου είναι αδύνατο να νοσηλευθεί το 50% του πληθυσμού” καθώς αυτό είναι το ποσοστό που αναμένεται να νοσήσει, με κάθε τρόπο, στην Ελλάδα.

Πρόσθεσε πως “τα μέτρα δεν πρέπει να χαλαρώσουν. Όταν κανείς χαλαρώνει στα μέτρα η μετάδοση θα αυξηθεί με μαθηματική ακρίβεια”. Και πρόσθεσε: “Μια πανδημία σαν αυτή δεν υποχωρεί από μόνη της Χρειαζόμαστε χρόνο και επιστημονικά δεδομένα. Χρειαζόμαστε ένα εμβόλιο το οποίο, δυστυχώς, αργεί”.

Ο κ. Τσιόρδας ευχαρίστησε όσους συμμορφώνονται και πρόσθεσε: “Σέβομαι το βουβό πόνο αυτών που έχουν κρούσμα στο σπίτι και πρέπει να απομονώνονται όπως και αυτών που έχουν κρούσμα στο νοσοκομείο και θέλουν να βρίσκονται δίπλα του. Η κριτικ΄΄η είναι εύκολη και εξ αποστάσεως. Για άλλη μια φορά παρακαλώ: Προσοχή στο στίγμα. Δεν υπάρχει χρόνος για να δείχνουμε με το δάχτυλο ο ένας τον άλλον”.

Καταλήγοντας είπε πως αυτή “ειναι η μάχη των πολλών. Είναι η μάχη που κέρδισε μια μητέρα και γέννησε ένα υγιέστατο αγοράκι, σήμερα, στο νοσοκομείο μας. Ο αγώνας συνεχίζεται”.