Η ανάδειξη του ρόλου των τοπικών κοινωνιών, των Περιφερειών και των δήμων της Ευρώπης, η διάθεση μεγάλου μέρους του προϋπολογισμού της Ε.Ε. σε αυτές και η συμμετοχή τους στις προσπάθειες για να
γίνει η Ευρώπη ακόμη πιο "πράσινη" είναι οι στόχοι της επικείμενης συνεργασίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με την Επιτροπή των Περιφερειών. Αυτά τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Επιτροπή Περιφερειών, Όλτζιεργκ Γκεμπλέβιτς, μετά από συνάντηση που είχε στη Θεσσαλονίκη με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και υποψήφιο για την προεδρία της Επιτροπής, Απόστολο Τζιτζικώστα.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Επιτροπή των Περιφερειών τόνισε: «Συζητήσαμε με τον κ. Τζιτζικώστα όλες τις λεπτομέρειες λίγο πριν την πολύ σημαντική εκλογή του νέου Προέδρου της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ, που είναι το Κοινοβούλιο της Αυτοδιοίκησης όλης της Ευρώπης. Το ΕΛΚ, που είναι η πιο ισχυρή και μεγάλη πολιτική οικογένεια στην Ευρώπη και στην Επιτροπή των Περιφερειών, υποστηρίζει ξεκάθαρα τον κ. Τζιτζικώστα. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε κρίσιμα ζητήματα αυτήν την περίοδο στην Επιτροπή των Περιφερειών. Είμαι σίγουρος ότι ξεκινώντας από την ερχόμενη εβδομάδα θα χτίσουμε μια ισχυρή Επιτροπή των Περιφερειών και θα ισχυροποιήσουμε τις θέσεις της Επιτροπής στην ΕΕ. Έχουμε μπροστά μας πολλές προκλήσεις. Η πρώτη είναι το ζήτημα της εμπιστοσύνης. Είμαστε όλοι εκλεγμένοι σε Δήμους και Περιφέρειες και έχουμε μεγάλες ευθύνες για τους συμπολίτες μας, με κύρια να φέρουμε κοντά τους την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτήν την περίοδο επίσης είναι υπό συζήτηση ο καινούργιος προϋπολογισμός της ΕΕ. Θέλουμε να αυξήσουμε αυτό τον προϋπολογισμό για τις τοπικές κοινωνίες και να επενδύσουμε τους ευρωπαϊκούς πόρους, όχι απλώς να τους ξοδέψουμε. Τρίτη πρόκληση είναι το ‘Green Deal’, για μια Ευρώπη που πρέπει να γίνει ακόμη πιο πράσινη. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι η Αυτοδιοίκηση, οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, πρέπει να αναλάβουν αυτήν την ευθύνη και να υποστηριχθούν από την Επιτροπή των Περιφερειών. Έχουμε πολλά πολιτικά καθήκοντα και νομίζω ότι ξεκινώντας από την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε μια καινούργια πολιτική περίοδο για την Επιτροπή των Περιφερειών. Εύχομαι τα καλύτερα για τον καλό μου φίλο και εξαιρετικά επιτυχημένο Περιφερειάρχη και πολιτικό, Απόστολο Τζιτζικώστα».

Από την πλευρά του, ο κ. Τζιτζικώστας εμφανίστηκε αποφασισμένος να αναδείξει όλα τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν σήμερα τους πολίτες της Ευρώπης και χαρακτήρισε την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Επιτροπής μεγάλη ευθύνη για τον ίδιο και τεράστια τιμή για την Κεντρική Μακεδονία και για τη χώρα. 

«Στόχος μου τις επόμενες μέρες είναι να επικοινωνήσω προς όλα τα μέλη το όραμά μου για την Επιτροπή των Περιφερειών τα επόμενα χρόνια. Όραμα ξεκάθαρο, που σχετίζεται με την ενδυνάμωση του ρόλου και του λόγου των Περιφερειών και των Δήμων όλης της ΕΕ, τόσο σε τοπικό επίπεδο, στις 27 χώρες, όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπόλοιπων θεσμών. Να φέρουμε δηλαδή την Ευρωπαϊκή Ένωση πιο κοντά στους πολίτες. Τα επόμενα χρόνια θα συνεργαστούμε πολύ στενά με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τον Πρόεδρό του, καθώς πρόκειται για τη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στην ΕΕ και οι στόχοι μας είναι κοινοί. Η προσπάθειά μας είναι να ενδυναμωθεί ο ρόλος των Περιφερειών και των Δήμων για να βελτιωθεί τελικά η ζωή των πολιτών της ΕΕ και να γίνει πιο ισχυρή η φωνή και η παρέμβαση της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε όλη την Ευρώπη», τόνισε σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Τζιτζικώστας.