Γράφει η ΦΩΤΕΙΝΗ ΓΚΟΤΣΗ*
Δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, η Θεσσαλονίκη, είναι πλούσια για την ιστορία της, την κουλτούρα της και το καλό φαγητό της.
Πέρα από τα αρχαία ερείπια και τις άπειρες ταβέρνες, η πόλη είναι γεμάτη από πολλές δραστηριότητες που μπορούν να κάνουν την παραμονή σου στην «συμπρωτεύουσα» αξέχαστη…
Αφού δεις τον Λευκό Πύργο -το έμβλημα της Θεσσαλονίκης- και κάνεις μια βόλτα στην αψίδα του Γαλερίου, δοκίμασε κάτι εντελώς διαφορετικό: ανακάλυψε την εβραϊκή ιστορία της πόλης, απόλαυσε μια εξόρμηση στο δάσος ή αγόρασε ένα μοναδικό αναμνηστικό σουβενίρ.

1. Χορός σε DJsets σε τουρκικό λουτρό
Ακριβώς επάνω από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου βρίσκεται το τουρκικό λουτρό «Αίγλη Γενί Χαμάμ, χτισμένο κατά την οθωμανική περίοδο. Το λουτρό έκλεισε μετά την απελευθέρωση της πόλης το 1912 και έκτοτε λειτουργούσε ως αποθήκη, κινηματογράφος και σήμερα βασικό σκηνικό της νυχτερινής ζωής της Θεσσαλονίκης. Σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο θεαματικά μέρη τα τελευταία 5 χρόνια, για να πας να φας και να απολαύσεις το κοκτέιλ σου,  υπό την μουσική υπόκρουση των DJsetsμέχρι το πρωί.

2. Ψώνισε αντίκες από το Μπιτ Μπαζάρ
Βόρεια από την πλατεία Αριστοτέλους, σε μικρή απόσταση με τα πόδια από το Ρωμαϊκό Φόρουμ, βρίσκεται μια κρυμμένη πλατεία με το όνομα Μπιτ Μπαζάρ. Τη νύχτα είναι γεμάτη πλήθος φοιτητών και νέων λόγω των φθηνών επιλογών φαγητού (μεταξύ των πιο δημοφιλέστερων η ταβέρνα Παλαιών Αρχών), αλλά έχει πολλές επιλογές για όλα τα γούστα και όλες τις ηλικίες. Κατά τη διάρκεια της ημέρας όμως, είναι το ιδανικό μέρος για τους λάτρεις των αντικών, καθώς πωλήτες κοσμούν τα σοκάκια και τους γύρω δρόμους με ό,τι μπορείς να φανταστείς.

3. Επισκέψου την Εβραϊκή Συναγωγή και το Μουσείο
Προς  μεγάλη έκπληξη πολλών επισκεπτών, η Θεσσαλονίκη έχει πλούσια εβραϊκή ιστορία. Ο πληθυσμός της πόλης πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν κοντά στους 600.000, με τη Θεσσαλονίκη να ονομάζεται «η Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων». Σήμερα, η πόλη έχει μια μικρή αλλά ζωντανή εβραϊκή κοινότητα λιγότερο από 2.000 ατόμων. Η Εβραϊκή Συναγωγή  στην οδό Συγγρού είναι η μοναδική λειτουργική συναγωγή που έχει παραμείνει στο προ-Ολοκαύτωμά της, δεδομένου ότι χρησιμοποιήθηκε ως αποθήκη από τον Ερυθρό Σταυρό κατά τη διάρκεια του πολέμου. Μετά τη περιήγησή σου στη συναγωγή, επισκέψου το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης στην οδό Αγίου Μινά ή το Μνημείο του Ολοκαυτώματος στην οδό Βενιζέλου.

4. Νυχτερινή παρατήρηση στο δάσος του Σέιχ Σου
Για εσένα που δεν είσαι και τόσο λάτρης της αστικής ζωής, υπάρχει πάντα η πιθανότητα να εξερευνήσεις την ύπαιθρο.  Πάρε το λεωφορείο νούμερο 15 από το κέντρο της πόλης και φτάσε στις Σαράντα Εκκλησιές. Από εκεί μπορείς να μπεις στο δάσος του Σέιχ Σου και να απολαύσεις μια πεζοπορία με θέα την πόλη. Αν είσαι ακόμα πιο τολμηρός/η, μπορείς να συμμετάσχεις στην ομάδα Πεζοπόρων Θεσσαλονίκης τη νύχτα, όπουδιοργανώνονται αστεροειδείς πεζοπορίες όλο τον χρόνο. Εάν θέλεις να καθαρίσεις το μυαλό σου και να ξεχαστείς από έγνοιες και σκοτούρες, ίσως αυτός να είναι και ο μόνος τρόπος να το κάνεις.

5. Δες μια ταινία σε θερινό κινηματογράφο
Όλοι μας απολαμβάνουμε δείπνο και ταινία μαζί. Γιατί να μην το κάνεις στην ύπαιθρο, κάτω από τα αστέρια ; Με τον ερχομό των θερμότερων μηνών, ο κινηματογράφος Ναταλί είναι μια όαση μέσα στην αστική ζούγκλα και το κατάλληλο μέρος για να απολαύσεις ένα καλοκαιρινό βράδυ. Ο κινηματογράφος προβάλλει μια σειρά ταινιών ελληνικού και ξένου κινηματογράφου και για την απόλυτη χαλάρωση μπορείς να πάρεις ένα ποτό στο μπαρ ενώ παρακολουθείς την ταινία.

6. Απόλαυσε ένα ποτήρι κρασί στο…  σημείωσε λάθος, παντού
Σε αντίθεση με πάρα πολλές χώρες, η κατανάλωση αλκοόλ στην Ελλάδα είναι νόμιμη. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να απολαύσεις το αγαπημένο σου μπουκάλι κρασί ή μπύρα, όπου θελήσεις. Οι κάτοικοι απολαμβάνουν τα ποτά τους στους τοίχους των φρουρίων πάνω από την πόλη, στον Λευκό Πύργο, στη προβλήτα της νέας Παραλίας αλλά και στην αναβαθμισμένη περιοχή του λιμανιού. Αυτά τα σημεία είναι ιδανικά για να χαζέψεις επίσης το ηλιοβασίλεμα πάνω από τον Θερμαϊκό Κόλπο. Μπορείς επίσης να δεις αν πλέουν μέσα στον κόλπο και κάνουν δρομολόγια τα πλοία-μπαρ, τα οποία προσφέρουν συνδυασμό θέας, μουσικής και φθηνού ποτού.

7. Μάθε το μέλλον σου μέσα από το φλυτζάνι
Ο ιδιαίτερα γνωστός στους Θεσσαλονικείς  ελληνικός καφές, αφήνει ένα παχύ στρώμα καφέ στο κάτω μέρος του φλυτζανιού στο οποίο σερβίρεται. Αυτά τα μυστικιστικά απομεινάρια πιστεύεται (αν και όχι από πολλούς) ότι απεικονίζουν το μέλλον αυτού που απόλαυσε τον καφέ του, σύμφωνα με τα σχήματα που σχηματίζουν οι επικαθίσεις καφέ. Εάν θέλεις να δοκιμάσεις κάτι εντελώς διαφορετικό, άσχετα αν πιστεύεις ή δεν πιστεύεις «στο φλυτζάνι», ορισμένες καφετέριες στη πλατεία Ναυαρίνου προσφέρουν αυτή την ασυνήθιστη υπηρεσία.


*Η Φωτεινή Γκότση σπουδάζει στο Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής