Σήμα ότι η Ελλάδα είναι παρούσα στις εξελίξεις, παρά το ότι θα απουσιάζει από το τραπέζι των συζητήσεων στο Βερολίνο για τη λιβυκή κρίση, εκπέμπει η Αθήνα με τις σημερινές συναντήσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια με τον Λίβυο στρατάρχη, Χαλίφα Χαφτάρ.


Στη συνάντησή του με τον Λίβυο στρατάρχη, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης στην λιβυκή κρίση και παρότρυνε τον κ. Χαφτάρ να τηρήσει εποικοδομητική στάση στη Διάσκεψη του Βερολίνου. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο Λίβυος στρατάρχης κατήγγειλε τον αρνητικό παρεμβατικό ρόλο της Τουρκίας και δήλωσε ότι αμφότερα τα μνημόνια Σάραντζ- Τουρκίας είναι άκυρα, επειδή αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο, αλλά και επειδή έχουν υπογραφεί από κυβέρνηση που δεν έχει τη νομιμοποίηση για να προχωρήσει σε τέτοιες ενέργειες. Είχε προηγηθεί συνάντηση του Λίβυου στρατάρχη με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, ο οποίος τόνισε πως η Ελλάδα επιθυμεί κατάπαυση πυρός, απομάκρυνση των μισθοφόρων κι ακύρωση των παράνομων μνημονίων. Ο κ. Δένδιας σημείωσε πως η Ελλάδα αναμένει από τη Γερμανία, στη Διάσκεψη της Κυριακής για τη Λιβύη, να πάρει θέση για την ακυρότητα των μνημονίων Τουρκίας-Τρίπολης.
Η επίσκεψη του Χαλίφα Χαφτάρ στην Αθήνα αποτελεί μία κίνηση-αντίβαρο της Ελλάδας στα τετελεσμένα που προσπαθεί να δημιουργήσει η Άγκυρα, καθώς πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η Τουρκία αρχίζει να στέλνει στρατεύματα στη Λιβύη, προκειμένου να στηρίξει τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Τρίπολης. Με διπλωματικούς ελιγμούς και ανοίγοντας διαύλους επικοινωνίας με τη Γερμανία, η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να καταστήσει σαφείς τις ελληνικές θέσεις ενόψει της διάσκεψης στο Βερολίνο. Δυσαρέσκεια φέρεται να εξέφρασε τηλεφωνικά στη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ ο πρωθυπουργός για τη μη πρόσκληση της Ελλάδας στη Διάσκεψη του Βερολίνου. Δυσαρέσκεια που εξέφρασε ο πρωθυπουργός και κατά τη χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη στον Alpha, προειδοποιώντας παράλληλα πως η Αθήνα θα ασκήσει βέτο στο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών και στη Σύνοδο Κορυφής, εάν δεν ανακληθεί η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης.