Περιοδεία εξπρές Δένδια σε Λιβύη, Αίγυπτο, Κύπρο

Την ικανοποίησή του ότι οι θέσεις του αρχηγού του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ για τα δύο memoranda Τουρκίας-κυβέρνησης Τρίπολης, συμπίπτουν με τις ελληνικές, «δηλαδή

την απόλυτη ακυρότητα των συγκεκριμένων μνημονίων και το πόσο επιβλαβή είναι και για τον λαό και την κοινωνία της Λιβύης, και βεβαίως, για τη σταθερότητα στην περιοχή», εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε δήλωσή του από το Κάιρο, όπου μετέβη αμέσως μετά τη Βεγγάζη.

Συγκέκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε:

«Είχα σήμερα τη χαρά να επισκεφθώ τη Βεγγάζη και να συναντηθώ με τον Στρατάρχη Khalifa Haftar, τον αρχηγό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), με τον οποίο είχαμε μια συζήτηση για τα ευρύτερα θέματα, αλλά και για τα θέματα των δύο memoranda που υπέγραψε η κυβέρνηση της Τρίπολης με την Τουρκία.

Με ιδιαίτερη χαρά άκουσα τις θέσεις του, οι οποίες συμπίπτουν στο ζήτημα αυτό με τις δικές μας, δηλαδή την απόλυτη ακυρότητα των συγκεκριμένων μνημονίων και το πόσο επιβλαβή είναι και για τον λαό και την κοινωνία της Λιβύης, και βεβαίως, για τη σταθερότητα στην περιοχή”.

Στη συνέχεια, ο κ. Δένδιας επισκέφθηκε το Κάιρο, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του Σαμέχ Σούκρι(φωτογραφία πάνω), με τον οποίο, όπως ανάρτησε στο λογαριασμό του στα κοινωνικά δίκτυα “συζητήσαμε αφενός μεν τα αποτελέσματα της πρωινής μου επίσκεψης στη Λιβύη, αλλά και γενικά τον ενημέρωσα και για τις επαφές μου στον Κόλπο την προηγούμενη εβδομάδα, με τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και μετά, με την Ιορδανία. Θα ήθελα επίσης να σας πω ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στη Λιβύη, υπήρξε επικοινωνία με τον Πρόεδρο του λιβυκού Κοινοβουλίου, τον κ. Aguilah Saleh Eissa, ο οποίος μας είχε επισκεφθεί πρόσφατα στην Αθήνα.».

Η περιοδεία – αστραπή του κ. Δένδια έληξε με επίσκεψη στην Κύπρο, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας προσγειώθηκε το απόγευμα της Κυριακής στο αεροδρόμιο Λάρνακας και συναντάται με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη(φωτογραφία κάτω), στο πλαίσιο του συντονισμού των ενεργειών Λευκωσίας - Αθήνας για τη διαχείριση των εξελίξεων μετά την υπογραφή των μνημονίων Τουρκίας - Λιβύης. Ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τον κ. Χριστοδουλίδη για τις επαφές του σε Λιβύη και Αίγυπτο, αλλά και για όσα συζήτησε στις επισκέψεις του σε Ιορδανία, Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σαουδική Αραβία. Στη συνάντηση που διήρκησε λιγότερο από μία ώρα, οι δύο υπουργοί συζήτησαν και για τον EastMed και τις προετοιμασίες που γίνονται για υπογραφή της Διακρατικής Συμφωνίας στις 2 Ιανουαρίου.

Σε δηλώσεις τους Χριστοδουλίδης και Δένδιας επανέλαβαν ότι Λευκωσία και Αθήνα βρίσκονται στην ίδια γραμμή και πως υπάρχει συντονισμός μεταξύ των δύο πλευρών για όλα τα ζητήματα.

Σχόλια