Πέρασε ο προϋπολογισμός του δήμου Θεσσαλονίκης
Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, ο προϋπολογισμός για το οικονομικό έτος 2020, με ψήφους 23 υπέρ, 4 λευκά και 12 κατά, ενώ απείχαν οι επικεφαλής των παρατάξεων «Οικολογία Αλληλεγγύη» και «Πόλη Ανάποδα».


Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 411,8εκ. ευρώ ενισχυμένος σε απόλυτα νούμερα κατά 5,41% , συνολικά  κατά 21.000.000€ συγκριτικά με πέρσι, όπως αναφέρθηκε από την διοίκηση.

«Απέναντι στις δυνάμεις τις ακινησίας και στα χρόνια προβλήματα, ερχόμαστε ως μία νέα Διοίκηση και ταράζουμε τα λιμνάζοντα ύδατα» τόνισε στην ομιλία του επί του Προϋπολογισμού ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας και συμπλήρωσε «οι Δημότες την επόμενη χρονιά θα αισθανθούν για πρώτη φορά τον Δήμο δίπλα τους καθώς κεντρικός κορμός του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος που ψηφίσαμε πριν λίγες μέρες είναι η βελτίωση της καθημερινότητας με παρεμβάσεις σε όλες τις γειτονιές».

Ακόμα ο κ. Ζέρβας τόνισε ότι στρατηγικός στόχος είναι η διεύρυνση των πηγών χρηματοδότησης, αναφέροντας πως «τα πρώτα αποτελέσματα είναι ορατά. Έχουμε την δημόσια δέσμευση του Υπουργού Εσωτερικών για την ένταξη του έργου ανάπλασης των πρώην Στάβλων Παπάφη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων – ύψους 13 εκ. ευρώ που εκτινάσσει το Τεχνικό Πρόγραμμα στα 40εκ. ευρώ. Παράλληλα είναι σε προχωρημένο στάδιο η συνεργασία μας με το Υπουργείο Τουρισμού για να λάβουμε μια γενναία ενίσχυση για την τουριστική προβολή της πόλης μέσα από τη χρηματοδότηση μελετών μεγάλων τεχνικών έργων που θα ενισχύσουν λειτουργικά και αισθητικά το αστικό περιβάλλον. Στο πεδίο των απαλλοτριώσεων καταθέσαμε τις προτεραιότητες του Δήμου Θεσσαλονίκης στο Πράσινο Ταμείο ώστε να λάβει η Θεσσαλονίκη το ποσό ενίσχυσης που πραγματικά της αντιστοιχεί – υπολογίζουμε περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ».

«Διεκδικήσαμε και πετύχαμε σε συμφωνία με τον ΟΛΘ τη καταβολή δικαιωμάτων για πρώτη φορά για το Δήμο Θεσσαλονίκης – ένα επιπρόσθετο έσοδο της τάξης του 1 εκατομμυρίου ευρώ» πρόσθεσε.

Οι θέσεις της αντιπολίτευσης


 «Θέλουμε να βγει ο προϋπολογισμός όχι για την τιμή και δόξα τη δική σας αλλά για την τιμή και δόξα της πόλης και των δημοτών μας», ανέφερε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα», Βασίλης Γάκης, τονίζοντας πως η διοίκηση θα έπρεπε να είναι πιο σαφής με συγκεκριμένες τοποθετήσεις.

Σκληρή κριτική στην διοίκηση άσκησε ο επικεφαλής της παράταξης «Η Θεσσαλονίκη είναι το Μέλλον», Γιώργος Ορφανός. “Η αλήθεια είναι ότι μπροστά μας είδαμε ένα μεθοδευμένο παιχνίδι. Αισιόδοξος ο δήμαρχος, απαισιόδοξοι οι αντιδήμαρχοι. Είναι ένα σχέδιο στρατηγικά σχεδιασμένο. Θα ρίξω όλες τις ευθύνες στους προηγούμενους. Δεν αλλάξατε τίποτα», ανέφερε ο κ. Ορφανός.

Η επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί», Κατερίνα Νοτοπούλου. τόνισε ότι «ο βασικός λόγος καταψήφισης του προϋπολογισμού είναι πως όχι μόνο δεν υπάρχει σχέδιο, αλλά ούτε και πολιτική. Ωστόσο, εξηγείστε στους δικούς σας ανθρώπους αλλά και στους εκατοντάδες κατοίκους γιατί δεν τους δίνετε τη δύναμη να αποφασίσετε για τα έργα των κοινοτήτων τους. Μπορείτε κ. δήμαρχε να ασκήσετε πολιτική, να φέρετε κάποιο πρόγραμμα», υπογράμμισε και κατέληξε: «Κ. Ζέρβα μπορείτε επιτέλους να φέρετε ένα πρόγραμμα και να ασκήσετε πολιτική ή απλώς να συνεχίσετε να είστε παρακολούθημα της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη».

«Ισχύει εδώ ότι και στο τεχνικό πρόγραμμα. Αμήχανος, δεν έχει συγκεκριμένη πολιτική στόχευση. Δεν υπάρχει όραμα, είναι διεκπαιρωτικός και ένας αδιάφορος προϋπολογισμός», ανέφερε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη», Ανδρέας Κουράκης.

«Το θέμα δεν είναι να εξετάσουμε πως θα κάνουμε ένα προϋπολογισμό, μέσα σε αυτή την οικονομική κατάσταση, που είναι συνέπεια της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, αλλά πως θα διεκδικήσουμε τα συμφέροντας των πολιτών αυτής της πόλης», τόνισε ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», Σωτήρης Ζαριανόπουλος.

Ο Αντώνης Γαζάκης, επικεφαλής της παράταξης «Πόλη Ανάποδα», άσκησε κριτική για τον μικρό χρόνο που είχαν να προετοιμαστούν οι δημοτικοί σύμβουλοι, για την συζήτηση. «Ένας πετσοκομμένος, νεοφιλελεύθερος προϋπολογισμός, χωρίς ιδέα, copy paste από τους προηγούμενους», ανέφερε.

Κριτική για το γεγονός ότι δεν εστάλησαν στους δημοτικούς συμβούλους, εισηγητικές εκθέσεις για τον προϋπολογισμό άσκησε ο επικεφαλής της παράταξης «Μένουμε Θεσσαλονίκη», Γιώργος Ρακκάς. «Θέλουμε συζήτηση πολιτικής οικονομίας, όχι τεχνοκρατικών», είπε.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη πόλη ελληνική», Γιάννης Κουριαννίδης, τόνισε πως η παράταξη του θα καταψηφίζει τον προϋπολογισμό, καθώς έρχεται σε αντίθεση με κόκκινες γραμμές που έχει θέσει, όπως η επιμονή για υλοποίηση προγραμμάτων για πρόσφυγες.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Αρχή για τη Θεσσαλονίκη», Γιάννης Νασιούλας, τόνισε πως θα ψηφίζει τον προϋπολογισμό, ζητώντας από την διοίκηση να ερευνήσει ευθύνες της διοίκησης Μπουτάρη  για ζημιές εις βάρος του δήμου, όπως είπε.

Σχόλια