Συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Λονδίνο, προανήγγειλε, πριν από λίγο, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ρετζέπ Ερντογάν.


Σε πρωινές δηλώσεις του, ο κ. Ερντογάν, σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στην Βρετανική πρωτεύουσα.

Στις ίδιες δηλώσεις ο Τούρκος πρόεδρος επέμεινε ότι "η Ελλάδα κάνει τα βήματά της - κι εμείς κάνουμε τα δικά μας βήματα", υπογράμμισε πως "οι προσπάθειες της Ελλάδας, της Αιγύπτου και του Ισραήλ δε μας επηρεάζουν" και χαρακτήρισε "κυριαρχικό δικαίωμα" της Τουρκίας, το μνημόνιο (σ.σ. μίλησε για συμφωνία) με τη Λιβύη.

Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση χαρακτηρίζει, σύμφωνα με πηγές εντός του Μαξίμου "τεχνάσματα όπως άκυρα διμερή μνημόνια που, ως δια μαγείας, μετατρέπονται αιφνιδίως σε συμφωνίες" τα όσα έγιναν μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης και  διαρρέει ότι η επιμονή της Τουρκίας να αποπειράται να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών -όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο- ή ακόμα και ολόκληρων νησιών-κρατών, "δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα" ούτε θίγει κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας, "που είναι εδραιωμένα στο Διεθνές Δίκαιο και, ειδικότερα, στο Δίκαιο της Θάλασσας". 

Κρατά μικρό καλάθι στα όσα λέει η Τουρκία για διαπραγματεύσεις, γνωρίζοντας πως η διμερής διαπραγμάτευση θα είναι καταστροφική για μία χώρα που δεν χρωστά το παραμικρό, η οποία θα καθίσει στο τραπέζι με μία χώρα που δεν δικαιούται το παραμικρό (σ.σ. για τι να μιλήσουν άραγε) και υπογραμμίζει πως "διαπραγματεύσεις δεν μπορεί να γίνονται παρά μόνο στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας" και, φυσικά, όχι σε καθεστώς "καθημερινής παραβατικότητας, δηλώσεων και ενεργειών".

Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, μέσω ανακοίνωσης του υπεύθυνου Τομεάρχη, Γιώργου Κατρούγκαλου. Στην ανακοίνωση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «χειρίζεται τα κρίσιμα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και ιδίως τις κλιμακούμενες προκλήσεις της Τουρκίας χωρίς πυξίδα και χωρίς στρατηγική». Παράλληλα, κατηγορεί τον Πρωθυπουργό ότι ακολουθεί πολιτική κατευνασμού του Ερντογάν, αλλά και ότι αντιδρά σπασμωδικά στις μεθοδεύσεις της Τουρκίας με τη Λιβύη.



Επίσης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, εκτιμά ότι ότι οι εξελίξεις δικαιώνουν την επιλογή της Συμφωνίας των Πρεσπών καθώς σε διαφορετική περίπτωση η Ελλάδα θα είχε αυτή τη στιγμή να αντιμετωπίσει δύο ανοικτά μέτωπα και κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη για επικοινωνιακή διαχείριση του ζητήματος. «Θα πρέπει, όμως, να σταματήσει να κινείται με επικοινωνιακούς όρους και κυρίως θα πρέπει να ζητήσει από τις δυνάμεις εκείνες που έχουν επιρροή, όχι στην Τουρκία πια, αλλά στη Λιβύη, να δράσουν ώστε να ακυρώσουν στην πράξη αυτή την ανυπόστατη νομικά συμφωνία που υπεγράφη ανάμεσα στη Λιβύη και την Τουρκία, η οποία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, διότι θεωρεί ότι ένα νησί όπως η Κρήτη, ένα πολύ μεγάλο δηλαδή νησί, από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου, δεν έχει δικαίωμα σε ΑΟΖ. Αυτό είναι πρωτοφανές», σημείωσε σε συνέντευξή του στην Τηλεόραση Δέλτα.

«Είχαμε προειδοποιήσει ότι η πολιτική του κατευνασμού προκειμένου η Τουρκία να μειώσει τις μεταναστευτικές ροές δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα. Επιβεβαιώνεται η πρόβλεψή μας: έχουμε ενέργειες εις βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων ενώ δεν έχουμε καμία εξέλιξη όσον αφορά την σωστή τήρηση της ευρω-τουρκικής συμφωνίας», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη συνάντηση που είχε με Δημάρχους της περιοχής του Έβρου (φωτογραφία πάνω).