Το δικό του μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (3.12.19), στέλνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως “το χρέος όλων μας για την υπεράσπιση και την έμπρακτη έκφραση της αμέριστης Αλληλεγγύης μας υπέρ των Ατόμων με Αναπηρία αποκτά διαστάσεις Ανθρωπιστικού, Θεσμικού και Πολιτισμικού προτάγματος”.

Αναλυτικά, ο Προκόπης Παυλόπουλος υπογραμμίζει πως “σε μιαν εποχή, κατά την οποία ο 'Ανθρωπος χειμάζεται δεινώς, και μάλιστα σε παγκόσμια κλίμακα, το χρέος όλων μας για την υπεράσπιση και την έμπρακτη έκφραση της αμέριστης Αλληλεγγύης μας υπέρ των Ατόμων με Αναπηρία αποκτά διαστάσεις Ανθρωπιστικού, Θεσμικού και Πολιτισμικού προτάγματος. Προτάγματος, το οποίο αφορά κάθε δημοκρατικώς οργανωμένο και πολιτισμένο Λαό”.

Το πρόταγμα αυτό αφορά πολύ περισσότερο εμάς, τους Έλληνες, και μάλιστα υπό διπλή έποψη, σημειώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να διευκρινίσει πως "Η πρώτη εκπορεύεται από το Σύνταγμά μας, το οποίο, μέσω των διατάξεων του άρθρου 21 παρ. 3 και 6 -όπως ενισχύονται ερμηνευτικώς από τις γενικές ρήτρες του άρθρου 2 παρ. 1, περί σεβασμού της αξίας του Ανθρώπου και του άρθρου 5 παρ. 1, περί ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς του- καθιερώνει, expressis verbis, ειδικό καθεστώς προστασίας προς όφελος των Ατόμων με Αναπηρία, δημιουργώντας, ταυτοχρόνως, συγκεκριμένα δικαιώματα και έννομα συμφέροντα υπέρ αυτών”.

Όπως εξηγεί στη συνέχεια, η δεύτερη “εκπορεύεται από τον ίδιο τον Πολιτισμό μας -που συνιστά θεμελιώδη πυλώνα του κοινού μας Ευρωπαϊκού Πολιτισμού- έναν Πολιτισμό, τον πυρήνα του οποίου συνθέτουν οι αρχές και οι αξίες του Ανθρωπισμού, της Αλληλεγγύης, της Δικαιοσύνης, κατ' εξοχήν δε της Κοινωνικής Δικαιοσύνης”.