Εκτεθειμένοι σε κίνδυνο αλλά και ενδεχόμενη κακοποίηση από τρίτους βρίσκονται χιλιάδες ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εισέλθει παράνομα στην χώρα μας αναζητώντας μια καλύτερη ζωή ή την επανασύνδεση τους με τις οικογένειες τους σε χώρες της Ευρώπης.

Δύο ανήλικοι πρόσφυγες ηλικίας 8 και 11 ετών που ζούσαν σε δομή στα Διαβατά Θεσσαλονίκης έπεσαν θύματα βιασμού μέσα σε μια σκηνή από 15χρονο Ανήλικο που ζούσε στην ίδια δομή.Οι αρχές ενημερώθηκαν 5 μέρες μετά το περιστατικό και πολλά στοιχεία είχαν καταστραφεί.”Όταν έφτασαν οι αστυνομικοί στην δομή η αρμόδια μεταφράστρια αρνήθηκε να κάνει μετάφραση και να εξηγήσει στα ανήλικα παιδιά που τους πηγαίνουν.Εαν δεν είναι αυτό δευτερογενής κακοποίηση τι είναι;” ανέφερε χαρακτηριστικά η Σοφία Κουσίδου Αστυνόμος Α' της Υποδιεύθυνσης προστασίας Ανηλίκων μιλώντας από το βήμα του 1ου Φόρουμ Θεσσαλονίκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα,"Δικαιώματα Παιδιών Προστασία Παιδιών και εφήβων με έμφαση στα παιδιά σε κίνδυνο.

Το Περιστατικό Κακοποίησης των 2 ανήλικων αγοριών μπορεί να σημειώθηκε 5 χρόνια πριν στην Θεσσαλονίκη αλλά εξακολουθεί να είναι επίκαιρο καθώς με βάση στοιχεία Οκτωβρίου του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), στην Ελλάδα υπάρχουν καταγεγραμμένοι περίπου 4.800 ασυνόδευτοι ανήλικοι, οι περισσότεροι αγόρια και άνω των 14 ετών.



Η Ελλάδα καλείται αυτή την περίοδο να διαχειριστεί μια κρίση, όσον αφορά τη στέγαση των ασυνόδευτων ανηλίκων,όπως επισήμανε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα-Μαρία Μιχαηλίδου, μιλώντας από το βήμα του Φόρουμ.

«Με βάση τις ροές προσφύγων και μεταναστών, που είχαμε την τελευταία διετία, υπολογιζόταν ότι η χώρα θα είχε πετύχει μέχρι τον Νοέμβριο μια αξιοπρεπή δυνατότητα στέγασης των ασυνόδευτων ανηλίκων. Όμως, από τις αρχές του φετινού καλοκαιριού, δεδομένου ότι οι ροές έχουν δυστυχώς γεωμετρικά αυξηθεί, η πραγματικότητα που έχουμε να διαχειριστούμε είναι πολύ διαφορετική από αυτήν που είχε προβλέψει η προηγούμενη ηγεσία, αλλά και που είχαμε όλοι προβλέψει με βάση τα στοιχεία”.

Η Υφυπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης, τόνισε ότι από τον Μάρτιο του 2020 το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) αναμένεται να δημιουργήσει τη δεξαμενή 180 επιτρόπων,κοινωνικών λειτουργών, που θα βοηθούν τα παιδιά αυτά στις καθημερινές τους ανάγκες, δραστηριότητες και δράσεις, ως προς την επαφή τους με τις κρατικές υπηρεσίες.Επεσήμανε ότι το τελευταίο δίμηνο έχει αρχίσει η εκ νέου υποβολή προτάσεων για τη δημιουργία νέων ξενώνων, τόσο από δήμους όσο και από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ).Ενώ αναμένεται στην Κρήτη να δημιουργηθούν 400 θέσεις Φιλοξενίας για ανήλικους ασυνόδευτους πρόσφυγες.

«Εχουμε ξεκινήσει επαφές συστηματικά με ΟΤΑ, ώστε οι ξενώνες να μην τρέχουν πια μόνο από ΜΚΟ, αλλά και από τους ΟΤΑ, με όχημα και τις αναπτυξιακές τους εταιρίες, οι οποίες μπορούν να αντλήσουν πόρους από το ΑΜΙΦ ( Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης, του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη), για να δημιουργήσουν και οι ίδιοι ξενώνες».

 


Την ίδια ώρα ως το τέλος του 2019 δημοσιεύεται η πρόσκληση του ΑΜΙΦ για τη δημιουργία 500 θέσεων σε διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης,μέσω του πιλοτικού προγράμματος που «τρέχουν» ο ΔΟΜ (Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης), η Unicef και η Ύπατη Αρμοστεία.

Επίσης σχεδιάζεται η επαναλειτουργία 14 ξενοδοχείων για ανηλίκους, που διαχειρίζεται ο ΔΟΜ.

Τις δύσκολες συνθήκες που καλούνται να αντιμετωπίσουν στις ασφαλείς ζώνες των διαβατών επεσήμανε η Ίριδα Πανδήρη Υπεύθυνη δομών φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων ΑΡΣΙΣ. “Παιδιά αυτοτραυματίζονται για να φύγουν από εκεί ενώ υπάρχουν πολλές καταγγελίες για λεκτική βία.Πολλοί ανήλικοι μετά από παραμονή 2 χρόνων εγκαταλείπουν τις ασφαλή φιλοξενία για να εργαστούν και να στείλουν λεφτά πίσω στην πατρίδα τους και να ξεχρεώσουν τους διακινητές. ”


Την ανάγκη προστασίας των ασυνόδευτων ανήλικων από την Υποδιεύθυνση ανηλίκων Θεσσαλονίκης εξέφρασε η Σοφία Κουσίδου Αστυνόμος Α' ενώ τόνισε την δυσκολία καταγγελίας των περιστατικών Κακοποίησης και την άρνηση μελών διεθνών οργανισμών που συνοδεύουν κακοποιημένα παιδιά στα νοσοκομεία για συνεργασία με τις αρχές καθώς επικαλούνται την ασυλία που έχουν.Το έργο της αστυνομίας κάνουν πιο δύσκολο οι μεταφραστές των ΜΚΟ καθώς αρνούνται να βοηθήσουν στην επικοινωνία με τα ανήλικα θύματα εκτός από την ΑΡΣΙΣ η οποία διαθέτει πάντα τους μεταφραστές της για την διευκόλυνση των ανήλικων Θυμάτων.


Χριστίνα Αβδελά