Ως ο επικρατέστερος από τους ενδιαφερομένους φιγουράρει τις τελευταίες ώρες ο Ιβάν Σαββίδης για το Πόρτο Καρράς, για το οποίο η ιδιοκτήτρια Τεχνική Ολυμπιακή του ομίλου Στέγγου γνωστοποίησε επισήμως
προς το Χρηματιστήριο ότι πραγματοποιεί «αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με επενδυτή».
Αν και ο χειρισμός για το όλο εγχείρημα πραγματοποιείται από το Λονδίνο, από τους συμβούλους που έχει προσλάβει η οικογένεια Στέγγου για την πώληση του εμβληματικού συγκροτήματος (Cushman & Wakefield s.r.o. και Profin Management Limited), το ενδιαφέρον του ομογενούς επιχειρηματία φαίνεται ότι είναι πρόδηλο στη Βόρεια Ελλάδα. Σε αυτό συγκλίνει και η άποψη ότι, ούτως ή άλλως, το ιστορικό συγκρότημα της Χαλκιδικής ανέκαθεν προσέλκυε Ρώσους επισκέπτες, εξού μάλιστα και οι ιδιοκτήτες του είχαν αναπτύξει στο πρόσφατο παρελθόν ουκ ολίγες συνεργασίες με ρωσικούς ταξιδιωτικούς οργανισμούς.
Μάλιστα, η μείωση των επισκεπτών από τη Ρωσία, η οποία ξεκίνησε από το 2014 και μετά επηρέασε τα μάλα και το Πόρτο Καρράς. Επισημαίνεται εδώ ότι η ρωσική αγορά, το 2013 λανσαριζόταν ως η πλέον υποσχόμενη αγορά για την Ελλάδα, ωστόσο έκτοτε δεν πέτυχε ποτέ υψηλές επιδόσεις: Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 2013 οι Ρώσοι τουρίστες είχαν σημειώσει τη μεγαλύτερη άνοδο για τον ελληνικό τουρισμό, με 1,3 εκατ. αφίξεις και προβλέψεις για νούμερα πάνω από 1,5 εκατ. την επόμενη χρονιά, κάτι φυσικά το οποίο στη συνέχεια διαψεύστηκε λόγω πολιτικοοικονομικών και άλλων εξελίξεων. Πέρυσι, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Ρωσία στη χώρα μας μειώθηκε κατά 11,6% και διαμορφώθηκε στις 520 χιλ. ταξιδιώτες.
Οσον αφορά τώρα το Πόρτο Καρράς, οι επιδόσεις του περασμένου καλοκαιριού ήταν ελαφρώς πτωτικές, ωστόσο πέραν του ξενοδοχειακού, ως πολύ μεγαλύτερο δέλεαρ για τους επενδυτές είναι το οικιστικό κομμάτι και η δυνατότητα για την κατασκευή 526 κατοικιών εντός του συγκροτήματος.
Ως προς τους ενδιαφερόμενους, πέραν του Ιβάν Σαββίδη, είχαν ακουστεί η ΤΕΜΕΣ των ομίλων Κωνσταντακόπουλου και Olayan, η αμερικανική Hines, η Goldman Sachs με τη Marriott αλλά και Αραβες επενδυτές, ωστόσο τώρα, μετά και τις προχθεσινές εξελίξεις, ο Ιβάν Σαββίδης θεωρείται ως ο πλέον …μάχιμος. O τελευταίος έχει ήδη δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στον ελληνικό τουρισμό και «τρέχει» την τελευταία τριετία και το Μακεδονία Παλλάς στη συμπρωτεύουσα, ενώ μέσω του ΤΑΙΠΕΔ έχει αναλάβει και την αξιοποίηση της έκτασης στο Παλιούρι Χαλκιδικής.
Από την πλευρά του, ο όμιλος Στέγγου έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο (πέραν της συνολικής) και της τμηματικής πώλησης για συγκεκριμένες δραστηριότητες του συγκροτήματος ή εν μέρει αξιοποίησης από κοινού με τον επενδυτή. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, όπως αναφέρουν όσοι παρακολουθούν από κοντά τη διαδικασία, τα πάντα θα κριθούν από το τίμημα που θα προσφερθεί. Σημειώνεται εδώ ότι με βάση την αποτίμηση στο τέλος του 2018, η ακίνητη περιουσία του συγκροτήματος Πόρτο Καρράς εκτιμήθηκε σε αξία 394,5 εκατ. ευρώ, μειωμένη κατά 72,5 εκατ. ευρώ έναντι της αντίστοιχης εκτίμησης στο τέλος του 2017.
https://www.newmoney.gr