O Μίκαελ Ένινγκ βρίσκεται από το Σάββατο στην Θεσσαλονίκη, έχει ήδη προπονήσει τον Άρη δυο φορές και σήμερα άνοιξε τα χαρτιά του.
Ο Γερμανός προπονητής κατά την επίσημη παρουσίασή του, επί της ουσίας ανέλυσε το σκεπτικό του για την προπονητική του φιλοσοφία, μιλώντας παράλληλα για τις πρώτες του εντυπώσεις από την ομάδα.
Ο Άγγελος Χαριστέας έχει πρώτος τον λόγο, παρουσιάζοντας τον Γερμανό τεχνικό…
“Σήμερα είναι μία ιδιαίτερη μέρα για την ομάδα μας, καλωσορίζουμε τον κ. Ένινγκ. Είμαι πολύ χαρούμενος. Του εύχομαι να έχει επιτυχίες, υγεία, όλοι μαζί και όχι μόνος του να προσπαθήσουμε το καλύτερο δυνατό για την ομάδα μας και τους φιλάθλους μας και είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε”.
Αναλυτικά όσα είπε ο Μίκαελ Ένινγκ:
“Καλησπέρα και από μένα. Είμαι χαρούμενος που είμαι εδώ, ευχαριστώ τον Άγγελο για την συνεργασία που θα έχουμε. Θα προσπαθήσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα να έχουμε επιτυχίες, όχι μόνο νίκες, αλλά να προσπαθήσουμε να πραγματοποιήσουμε το όνειρο των φίλων του Άρη.
Για μένα ως Γερμανό έχει μεγάλη αξία η ομάδα του Άρη και το ελληνικό ποδόσφαιρο, το παρακολουθούμε στην χώρα μας. Είχα ως παίκτη τον Άγγελο και επειδή παρακολουθώ τους πρώην παίκτες μου, έχω δει ματς του Άρη στο παρελθόν και από την μέρα που έχει αναλάβει ο Άγγελος και πιστεύω πως θα πετύχουμε.
Φυσικά έχουμε λίγο χρόνο για να συνηθίσουμε ο ένας τον άλλον, αλλά έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Υπάρχει πολλή ποιότητα στην ομάδα, καλό κλίμα και είμαι πολύ αισιόδοξος”.
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΜΕ:
Ποια είναι τα στοιχεία που θεωρεί ως ατού της ομάδας και σε ποια πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις: “Θα μπορούσαμε να μιλάμε πολλή ώρα γι αυτό το θέμα. Αυτά που πρέπει να διορθωθούν δεν θα σταθεί λόγω αντιπάλου, στα θετικά έχει η ομάδα ποιότητα, δημιουργεί ευκαιρίες και μπορεί να κερδίσει κάθε αντίπαλο. Αυτό που λείπει είναι η ισορροπία, να είναι η ομάδα συγκεντρωμένη 90 λεπτά και στην άμυνα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης για να διορθωθούν ορισμένα πράγματα”.
Για την αγωνιστική του φιλοσοφία και τον σχηματισμό που θέλει να έχει η ομάδα: “Aυτό που γνωρίζεται, μ αρέσει η επιθετική φιλοσοφία, να επιτίθεται η ομάδα, να κυριαρχεί, και όχι να υπερασπίζεται ένα αποτέλεσμα. Προτιμώ να κερδίζω με 5-4, παρά με 1-0. Για το σύστημα, εξαρτάται από τις δυνάμεις κάθε ομάδας και θα μπορέσει να μιλήσει συγκεκριμένα στην πορεία, για κάποιο αγαπημένο του σύστημα ή όχι”.
Για την επαφή του με τον Άγγελο, μόλις αποχώρησε ο Παντελίδης. Αν ήταν κλειδί η παρουσία του Άγγελου ή ήθελε μία ευκαιρία να επιστρέψει στους πάγκους: “Είναι η τρίτη φορά που πρώην παίκτης με καλεί σε μία ομάδα. Με τον Άγγελο είχαμε μία σχέση εμπιστοσύνης που δεν χάλασε ποτέ. Ηταν ένας λόγος που ήρθε μόνος του εδώ να συνεργαστεί μαζί του απευθείας”.
Για το βιογραφικό του και το κενό διάστημα κάποιων ετών: “Υπάρχουν πολλοί λόγοι γι αυτό. Είχα φτάσει σε ένα σημείο με το Αμβούργο που ήθελε να ξεκουραστώ. Δούλεψα στην τηλεόραση ως σχολιαστής, ήθελα πάντα να δουλέψω στο εξωτερικό και περίμενα να ωριμάσουν οι συνθήκες για κάτι τέτοιο, γι αυτό και πήγα στην Βάσας”.
Για το ματς με τον Παναθηναϊκό που είδε από κοντά κι αν μπορεί η ομάδα να παίξει σύντομα το ίδιο ή και καλύτερα: “Φυσικά το ελπίζω, αλλιώς κάτι θα υπήρχε λάθος. Αλλά αυτό εξαρτάται από το αν η ομάδα θα αφομοιώσει γρήγορα την ιδέα του. Το ματς εκείνο ήταν ένα πολύ καλό ματς, αλλά και σε αυτό έκανε κάποια εύκολα λάθη. Δεν είναι το σκορ, αλλά το πως θα το κάνεις”.
Για το γεγονός πως αναλαμβάνει τον Άρη στην πορεία της σεζόν: “Σίγουρα είναι ένα πλεονέκτημα να την έχεις από την αρχή, να την μεταδόσεις όλα όσα θέλεις σαν προπονητής. Το βασικό στοιχείο είναι ο χρόνος που τώρα δεν τον έχουμε. Κάπου όλοι αρχίζουμε από την μέση της χρονιάς σε μία ομάδα, γιατί συμβαίνει. Έτσι ήταν και στο Μαδεμβούργο, αλλά ήταν σχεδόν καταδικασμένη τότε, τώρα είναι διαφορετικά, η ομάδα είναι πιο δεμένη. Αυτό που χρειάζεται άμεσα ο Άρης είναι τα αποτελέσματα”.
Την άποψή του για το ρόστερ και ποιες οι πρώτες πινελιές που θέλει να περάσει στην ομάδα ενόψει Ξάνθης: “Πρέπει να δω όλους τους παίκτες, αλλιώς δεν είναι δίκαιο να μιλήσω. Περιμένω και τον Φετφατζίδη, δεν θέλω να αλλάξω πολλά. Δεν θα βάλω πέντε διαφορετικούς παίκτες. Το σημαντικό είναι το σχέδιο, το πλάνο και αυτό θέλουμε να εφαρμοστεί από το πρώτο ματς”.
Για τις πρώτες του εντυπώσεις από την ομάδα, την πίεση και την διαδραστικότητα του κόσμου με την ομάδα: “Εχω δουλέψει σε παραδοσιακούς συλλόγους. Ξέρω τι σημαίνει πίεση και αυτή είναι η πρόκληση, να δουλέψω σε αυτό το περιβάλλον. Δεν θα μου άρεσε κάτι διαφορετικό από το πως λειτουργούν οι φίλαθλοι. Μεγάλωσα κοντά στο Ντόρτμουντ και ξέρω πως είναι οι οπαδοί με την ομάδα τους”.
Για τις αλλαγές στην ομάδα: “Δεν είμαι μάγος, να τα κάνω όλα σωστά. Ξέρουμε ότι μας λείπει ένας τερματοφύλακας έμπειρος, έχουμε κάποια θέματα αμυντικά. Αλλά δεν είμαι αυτός που μπορώ από τώρα να προβλέψω κάτι”.
Για το γεγονός πως έρχεται μόνος και αν έχει δουλέψει ξανά στο παρελθόν υπό αυτές τις συνθήκες: “Και στις προηγούμενες ομάδες, πήγα μόνος μου, χωρίς τους συνεργάτες μου. Για μένα είναι σημαντικό να δω που υπάρχουν ανάγκες, να δουλέψω με το τιμ της ομάδας και μετά να δω τι μπορεί να αλλάξει. Και το σημαντικότερο είναι ότι έχω τον Άγγελο για να πραγματοποιήσω αυτές τις ιδέες που έχω”.
Για το ότι έχει αναδείξει παίκτες στο παρελθόν που είναι πλέον μεγάλα ονόματα και αν θέλει να κάνει το ίδιο και τώρα στον Άρη: “Μου αρέσει πάντα να δουλεύω με νεαρούς, αλλά είναι θέμα απόδοσης. Αν κάποιος αξίζει θα παίξει, δεν θα του κλείσει κανείς την πόρτα. Ο Άρης είναι μία έμπειρη ομάδα, που είναι σημαντικό για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν θα κλείσω καμία πόρτα”.
Για το αν έχει συλλέξει πληροφορίες από κάποιον συμπατριώτη του για τον Άρη: “Εχω ένα μεγάλο δίκτυο γνωστών, παικτών και συνεργατών από το παρελθόν, μίλησα με έναν παίκτη Έλληνα της Μπόχουμ”.
Για το ότι σε μία ομάδα πάντα η πρώτη του χρονιά είναι καλύτερη από την δεύτερη: “Δεν ισχύει… Στην Βάσας την πρώτη χρονιά σώθηκε η ομάδα, την δεύτερη έφτασε στον τελικό Κυπέλλου, αλλά χάσαμε. Ο επενδυτής έφυγε, οι παίκτες έφυγαν, αλλά έμεινα μέχρι την τελευταία μέρα”.
Για τους φετινούς του στόχους: “Στόχοι που έχουν τεθεί, συνεχίζουν να ισχύουν. Η χρονιά είναι σε πρόωρο στάδιο”.
Για την τάση στην Γερμανία να εμπιστεύεται νεαρούς προπονητές: “Το 2000 άλλαξε το σύστημα μετά το αποτυχημένο Μουντιάλ. Μέσα από τις ακαδημίες βγήκαν πολλοί νέοι προπονητές. Είναι μία τάση, ίσως είναι και τυχαίο. Πάντως χρειαζόμαστε νέους προπονητές”.
Για τις εγκαταστάσεις του Άρη, προπονητικό και γήπεδο, αλλά και τον Θοδωρή Καρυπίδη: “Γενικά είναι θετικές οι πρώτες μου εντυπώσεις. Στην αρχή ο αγωνιστικός χώρος με προβλημάτισε, αλλά θα βελτιωθεί, καθώς μου είπαν από την ομάδα πως είχαν μία ατυχία. Για το προπονητικό κέντρο οι συνθήκες είναι τέλειες και είναι ένα επίτευγμα του προέδρου που κάνει τα πάντα για να υποστηρίξει την ομάδα”.

//www.pressaris.gr