Τον αρμόδιο  για ευρωπαϊκά και ευρασιατικά θέματα, υφυπουργό εξωτερικών Φίλιπ Ρίκερ, στέλνουν οι ΗΠΑ σε Αθήνα και Σκόπια. Φαίνεται πως σκοπός του είναι να τσεκάρει αν θα υπάρξουν εμπόδια στην πορεία της γειτονικής χώρας προς ένταξη στο ΝΑΤΟ.


Ο κ. Ρίκερ θα πραγματοποιήσει περιοδεία στις δύο χώρες αυτήν την εβδομάδα (21-27 Ιουλίου).

Όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στην Αθήνα, ο Ρίκερ θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Δένδια και άλλα στελέχη της νέας κυβέρνησης, με τα οποία θα συζητήσει θέματα που άπτονται του εμπορίου και των επενδύσεων, της ασφάλειας και της συνεργασίας στον τομέα της άμυνας, της περιφερρειακής σταθερότητας και της ενέργειας. Θα συμμετάσχει επίσης σε μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με επιχειρηματίες.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα έρθει και στη Θεσσαλονίκη. Κατά την επίσκεψή του θα συναντηθεί με στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, επιχειρηματίες και θρησκευτικούς ηγέτες.

Στα Σκόπια, ο Αμερικανός διπλωμάτης θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της χώρας Στέβο Πεντάροφσκι, τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, τον υπουργό Εξωτερικών Νικόλα Ντιμιτρόφ και άλλα κυβερνητικά στελέχη. Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν διμερή θέματα και -κυρίως- η ΝΑΤΟϊκή και ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας.

Εκτός απο τις συναντήσεις του με βουλευτές, μέλη των κομμάτων της αντιπολίτευσης και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο Ρίκερ θα παραστεί επίσης σε μια εκδήλωση με φοιτητές στην American Corner της Μπίτολα.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, μέσω του Twitter, καλωσόρισε τον "φίλο και συνάδελφό" του στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι η επίσκεψη αυτή είναι "άλλη μια ένδειξη της υπόσχεσής μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να συμμετάσχει η νέα ελληνική κυβέρνηση στο πλήρες φάσμα του Στρατηγικού Διαλόγου μας".

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ περιοδεύει πλασάροντας την ευρωπαϊκή και ΝΑΤΟϊκή προοπτική των Σκοπίων. Στη φωτογραφία δεξιά ο κ. Ρίκερ, στη συνάντηση που είχε στις αρχές Ιουνίου στη Σλοβακία με την υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Ραντμίλα Σεκερίνσκα, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε δηλώσει ότι τα βήματα των Σκοπίων αξίζουν να επιβραβευθούν αμέσως, προσθέτοντας ότι "με τα αποφασιστικά της βήματα και τις γενναίες αποφάσεις έχει κερδίσει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και μια σαφή ευρωπαϊκή προοπτική".