Για αναστήλωση του γαλάζιου κομματικού κράτους μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, μιλώντας για γαλάζια παιδιά στον κρατικό μηχανισμό.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έριξε λευκή πετσέτα στη μείωση πλεονασμάτων, στηλίτευσε την επιλογή Τσουβάλα στη θέση του υπεύθυνου πολιτικής προστασίας και ρώτησε: «Είστε υπερήφανος και ευτυχής για αυτό; »


Για «έξι ένοχες σιωπές» του πρωθυπουργού, έκανε λόγο στην ομιλία του, στη Βουλή, επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. «Μας μιλήσατε για 6 αλήθειες αλλά εγώ θα σας μιλήσω για τις 6 ένοχες σιωπές σας», είπε.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν είπε κουβέντα για το ασφαλιστικό, για το ποιος θα καλύψει τη δημοσιονομική τρύπα που προκύπτει.

Ως δεύτερη σιωπή ανέφερε τα επιδόματα. «Δεν μας είπατε εάν θα τα διατηρήσετε, είπατε μόνο ότι είναι επιδόματα φτώχειας», υπογράμμισε, αναφέροντας το επίδομα ανεργίας, στέγασης, το οικογενειακό, τα αναπηρικά επιδόματα. Και ρώτησε: «Θα διατηρηθούν ή θα καταργηθούν»;

Ως τρίτη ένοχη σιωπή ανέφερε: «Δεν είπατε κουβέντα αν θα διατηρήσετε το δώρο Πάσχα που δώσαμε ως μόνιμη παροχή 13ης σύνταξης».

Τέταρτη σιωπή ανέφερε το αφορολόγητο που ζητούν οι δανειστές.

Πέμπτη ένοχη σιωπή, για τον κ. Τσίπρα, ήταν η εισφορά αλληλεγγύης που ο ΣΥΡΙΖΑ είπε πως θα καταργήσει ως 20.000 ευρώ

Τέλος αναφέρθηκε στην προκαταβολή φόρου, που από το 2020 θα πάει από το 100% στο 50%».