Στη σύνοδο του ΝΑΤΟ του Λονδίνου θα γίνουν δεκτά τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για ευρωπαϊκά και ευρασιατικά θέματα, Φίλιπ Ρίκερ, ο οποίος πραγματοποιεί από χθες επίσκεψη στη γειτονική χώρα.


Ο Ρίκερ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας, Ζόραν Ζάεφ σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή της τροχιά, σημείωσε πως παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δεν αποτελούν μέλος της ΕΕ, στηρίζουν σταθερά την ενταξιακή προοπτική της.

Ο κ. Ρίκερ έπλεξε το εγκώμιο των Σκοπίων, λέγοντας πως με τη Συμφωνία των Πρεσπών έδωσαν ένα παράδειγμα θαρραλέων λύσεων στα προβλήματα και έδειξαν πως μπορεί να βαδίσει προς ένα θετικό και λαμπρό μέλλον. Επισήμανε, ωστόσο, πως η χώρα θα πρέπει να συνεχίσει την πορεία της σ' αυτό το πνεύμα και να συμμετάσχει και η αντιπολίτευση στην όλη διαδικασία.

Από την πλευρά του, ο κ. Ζάεφ εμφανίστηκε ικανοποιημένος για το γεγονός, όπως είπε, ότι η χώρα του θα καταστεί σύντομα το 30ό μέλος του ΝΑΤΟ, εκπληρώνοντας έτσι μία από τις στρατηγικές της δεσμεύσεις, σημειώνοντας παράλληλα ότι αναμένει πως σύντομα η χώρα του θα λάβει και ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Φαίνεται από τις ενδείξεις ότι η πολυαναμενόμενη απόφαση για την έναρξη διαπραγματεύσεων θα ληφθεί τον Οκτώβριο. Κανείς δεν θέλει νέες απογοητεύσεις και προδομένες υποσχέσεις, είτε στην ΕΕ, είτε στο εσωτερικό (της χώρας), είτε στην περιοχή. Κανείς δεν θέλει να ανοίξει το ενδεχόμενο μιας αυξανόμενης επιρροής των κακόβουλων πλευρών στη χώρα και την περιοχή», ανέφερε ο κ. Ζάεφ, σύμφωνα με το πρακτορείο «ΜΙΑ». Επανέλαβε, δε, την πλήρη προσήλωση της κυβέρνησής του στην ατζέντα μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δήλωσε έτοιμος να προβεί, από κοινού με την αντιπολίτευση, στην υιοθέτηση του νόμου για τον Γενικό Εισαγγελέα.

Συνάντηση με ΥΠΕΞ Ν. Ντιμιτρόφ


Ο κ. Ρίκερ συναντήθηκε επίσης με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Νίκολα Ντιμιτρόφ, στον οποίο υπογράμμισε -μεταξύ άλλων- την ανάγκη για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, που στόχο έχουν να ενισχύσουν τις δυνατότητες της χώρας, ιδιαίτερα στους τομείς της δικαιοσύνης και της καταπολέμησης της διαφθοράς.

Από την πλευρά του, ο κ. Ντιμιτρόφ υπογράμμισε ότι «η στήριξη των ΗΠΑ στην ευρωατλαντική ένταξη στο ΝΑΤΟ ήταν και παραμένει κρίσιμη για την επίσπευση της μακροπρόθεσμης σταθερότητας, του περαιτέρω εκδημοκρατισμού και της ευημερίας της χώρας και της περιοχής».