Απειλές από την Τουρκία για τις γεωτρήσεις στην Ανατολική ΜεσόγειοΑνεβάζει την ένταση η Τουρκία για τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Απειλές από τον εκπρόσωπο του τουρκικού ΥΠΕΞ.


Θα δοθεί απάντηση, είπε,  για τα εντάλματα σύλληψης που εκδόθηκαν από την Λευκωσία σε βάρος του πληρώματος του Πορθητή Χαμί Ακσόι.


Αν όντως είναι πραγματικότητα η ενέργεια αυτή, τότε η Κύπρος «πέρασε την κόκκινη γραμμή» και θα δοθεί η «απαραίτητη απάντηση», δήλωσε ο Ακσόι.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων πριν από λίγα λεπτά, ενώ αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και την κυπριακή ΑΟΖ με σημείο αναφοράς τον «Πορθητή».

Ο Ακσόι δήλωσε πως η τουρκική πλευρά παρακολουθεί στενά τα δημοσιεύματα σχετικά με τα εντάλματα σύλληψης που εξέδωσε η κυβέρνηση της Κύπρου για το πλήρωμα του «Πορθητή» και για τα στελέχη των ν εταιρειών που συνεργάζονται με την TPAO.

Έπειτα, «άφησε αιχμές» αναφορικά με την συμπεριφορά της κυπριακής κυβέρνησης, λέγοντας πως αγνοεί την ύπαρξη του «ψευδοκράτους» και παραβιάζει τα δικαιώματά του και πως αν έχει πράγματι λάβει μια τέτοια απόφαση για τα εντάλματα σύλληψης, τότε η Λευκωσία ξεπερνά τα όρια και η Άγκυρα θεωρεί αυτή την απόφαση ως νομικά «αβάσιμη» και «άκυρη».

Ωστόσο ο Ακσόι δεν δίστασε να «απειλήσει» την κυπριακή πλευρά λέγοντας χαρακτηριστικά πως «κανείς δεν πρέπει να έχει αμφιβολίες ότι θα δοθεί η απαραίτητη απάντηση, σε αυτήν την θρασύτατη ενέργεια», ενώ προσέθεσε ότι η Λευκωσία δεν μπορεί να προβεί σε μια τέτοια νομική ενέργεια, καθώς αυτή δεν βασίζεται στο διεθνές δίκαιο.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε πως η τουρκική πλευρά θα προχωρήσει με την σειρά της στις απαραίτητες νομικές ενέργειες, ενώ χαρακτήρισε ως «μάταιες» τις προσπάθειες Ελλάδας και Κύπρου να σταματήσουν τις τουρκικές δραστηριότητες μας στην «υφαλοκρηπίδα τους».

Τέλος, επανέλαβε την θέση της Άγκυρα για την διεξαγωγή των δραστηριοτήτων της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της κυπριακής ΑΟΖ.

Σχόλια