Η μετατροπή μέρους ενός εμβληματικού κτιρίου,  εξαιρετικής αρχιτεκτονικής, της Θεσσαλονίκης, της γνωστής σε όλους Κάζα Μπιάνκα, σε καφέ αναψυκτήριο, έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις.


Το καφέ- αναψυκτήριο πρόκειται να δημιουργηθεί σε μέρος του κήπου. Προηγήθηκε διαγωνισμός στον οποίο πλειοδότησε ιδιώτης έναντι τιμήματος 5.500 ευρώ ετησίως για 6 χρόνια, δηλαδή για κάτι λιγότερο από 500 ευρώ το μήνα. Η ενοικίαση αυτή καθ' αυτή δεν προκάλεσε ιδιαίτερες αντιδράσεις, όμως το χαμηλό μίσθωμα ήταν αυτό που προκάλεσε τις ερωτήσεις των δημοτικών συμβούλων.

Ο σύμβουλος της Πρωτοβουλίας (και, εκ νέου, εκλεγμένος με την παράταξη του Γ. Ορφανού "Η Θεσσαλονίκη είναι το μέλλον" Στ. Λιακόπουλος, ο οποίος πήρε το λόγο στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο όταν έθεσε το θέμα προ ημερήσιας διάταξης ο πρώην πρόεδρος του σώματος, Παν. Αβραμόπουλος, δήλωσε ότι "γνωρίζει το θέμα" κι ότι, ουσιαστικά, η ενοικίαση αφορά μόνον λίγους μήνες το χρόνο -το καλοκαίρι. Οι εξηγήσεις του δε φάνηκε να πείθουν τον κ. Αβραμόπουλο και αρκετούς συμβούλους.

Το αναψυκτήριο θα χρησιμοποιεί τον ημιυπόγειο χώρος με WC, ενώ θα στηθεί πάγκος 11 μέτρων και 8 τραπεζάκια των 4 ατόμων μέσα στο κτίριο. Επίσης, θα χρησιμοποιηθεί μέρος του κήπου με διπλάσιο αριθμό τραπεζιών και πάλι 4 ατόμων.

Στη χθεσινή συνεδρίαση η αντιδήμαρχος Οικονομικών Άννα Αγγελίδου διευκρίνισε ότι οι αποφάσεις που είχαν ληφθεί από το δημοτικό συμβούλιο και την αρμόδια Οικονομική Επιτροπή ήταν ομόφωνες, ότι προηγήθηκαν δύο διαγωνισμοί που απέωβησαν άκαρποι και, τελικά, το Νοέμβριο του 2018 στον τρίτο πλειοδοτικό διαγωνισμό με τιμή εκκίνησης τις 5.500 ευρώ εμφανίστηκε μόνον ένας ενδιαφερόμενος ο οποίος και πήρε το καφέ –αναψυκτήριο.

Από την πλευρά του, ο πρώην σύμβουλος της Πρωτοβουλίας και πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, τόνισε πως το σώμα είχε δώσει τη συγκατάθεσή του μη γνωρίζοντας ότι το τίμημα θα ήταν τόσο χαμηλό.